Bedrijfspand financieren

Je groeit met je team uit je huidige pand, je wilt de productie opschroeven of een bedrijfspand verhuren aan andere ondernemers. Kortom: je wilt een pand kopen voor zakelijke doeleinden. Er komt een hoop geregel en gedoe op je af: het vinden van de juiste locatie, het pand onderwerpen aan een uitgebreide inspectie en het regelen van alle juridische en geldzaken. Hoe ga je bijvoorbeeld het bedrijfspand financieren? Op deze pagina vertellen we je graag meer over de aankoop van een bedrijfspand en alle (financiële) zaken die daarbij komen kijken.

5 tips waaraan je moet denken voordat je een bedrijfspand gaat financieren

Voordat je overgaat op de aankoop van een bedrijfspand, doe je eerst grondig onderzoek naar het juiste pand. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Bepaal het doel

Investeren in een bedrijfspand heeft als doel dat je je investering terugverdient. Ga je uitbreiden om je productie op te schalen? Dan wil je eerst in kaart brengen hoeveel extra omzet je dat oplevert. Koop je een zakelijk pand met als doel dit te verhuren?  Dan wil je dat de huurinkomsten je investering dekken. Bepaal dus eerst het doel voordat je direct overgaat op aankoop.

2. Kies je locatie

Locatie speelt een belangrijke rol bij de aankoop van een bedrijfspand. Je productiebedrijf moet bijvoorbeeld op een strategische locatie liggen, in het buitengebied en je wilt de reisafstand voor je medewerkers beperken. Ga je panden exploiteren voor retailers? Dan wil je juist op een A-locatie zitten waar de doelgroep winkelt.

3. je budget

Scrollend – door het aanbod van Funda Business of dat van je eigen makelaar – zie je het ene na het andere bedrijfspand met potentie. Je weet alleen nog niet precies wat je kunt lenen. Je hebt je zinnen gezet op een specifiek pand en komt er daarna achter dat je budget niet toereikend is. Zonde! Dat voorkom je door vooraf je maximale budget te bepalen. Heb je een financiering nodig om je bedrijfspand te kopen? Houd er rekening mee dat je minimaal 20% van de aankoop- of taxatiewaarde (exclusief kosten koper) aan eigen geld hiervoor moet inleggen.

4. Breng alle risico’s in kaart

Een bedrijfspand financieren gaat natuurlijk niet zonder risico en je wilt alles uit je investering halen. Breng alle mogelijke risico’s in kaart die van toepassing zijn op jouw investering. Denk hierbij aan rendementen die lager uitvallen, inflatie, extra onderhoud, wijzigingen in regelgeving, tegenvallende economische omstandigheden en leegstandsrisico bij verhuur. Dek je vooraf zo goed mogelijk in tegen deze risico’s, zodat de kans klein is dat ze een probleem vormen.

5. Breng de maandelijkse kosten in kaart

De kans is groot dat je een bedrijfspand wilt financieren met vreemd vermogen. De rentes op spaarrekeningen zijn laag en daarom heb je de gewenste investering misschien niet beschikbaar op de spaarrekening. Bij een financiering komen rentekosten kijken. Maak een begroting waarin je onder andere de afschrijving en rentekosten van je financiering meeneemt. Onze calculator helpt je daarbij.

Daarnaast zijn er ook andere kosten gemoeid bij de financiering van een bedrijfspand. Verzekeringen, belastingen en energiekosten zijn onderdeel hiervan. Breng alle kosten in kaart zodat je een reëel beeld hebt van je maandelijkse kosten en opbrengsten.

Je bedrijfspand financieren met vreemd vermogen

Heb je alle punten aandachtig doorgenomen en wil je het bedrijfspand financieren met vreemd vermogen? Je kunt dan financierders voor een zakelijke hypotheek vinden in de vorm van banken en alternatieve financiers. We zetten de voor- en nadelen op een rij:

Een bedrijfspand financieren via de bank

Veel mensen hebben een voorkeur voor een bancaire financiering. Logisch, banken veelal vaak de meest gunstige condities. Wanneer het een financiering voor eigen gebruik betreft, is de bank een goed uitgangspunt om mee te starten. Zeker als de onderneming goede resultaten heeft. Banken zijn doorgaans minder flexibel in voorwaarden en hebben een langere doorlooptijd.

Een bedrijfspand financieren met alternatieve financiers

Bestaat je onderneming minder dan 3 jaar of wil je een of pand geheel of gedeeltelijk verhuren, dan biedt een alternatieve financier. Dit zijn privé-investeerders of investeringsmaatschappijen. Zij leunen nadrukkelijker op het onderpand en minder op de resultaten in het bedrijf. De voorwaarden zijn flexibeler waardoor je meer boetevrij kunt aflossen. De doorlooptijden zijn meestal ook korter. Wel is belangrijk rekening te houden met hogere rentes en eenmalige afsluitkosten. De structurele of vaste aflossing ligt daarentegen wel lager dan bij de bank. Dit kan dus betekenen dat de maandelijkse financieringslast bij de alternatieve financiers lager is dan bij de bank.

Een bedrijfspand financieren met behulp van Financiering-Bedrijfspanden.nl

Financieringen vergelijken en de beste zakelijke hypotheek uitkiezen voor jouw investeringswens. Het is lastig om alle aanbieders zelf te vergelijken en dat is nu juist de kracht van Financiering-Bedrijfspanden. Hierdoor weet je altijd het beste voorstel uit de markt wordt gehaald.

Bij Financiering-Bedrijfspanden hebben we een groot netwerk aan banken en alternatieve financiers. Op basis van jouw financiële situatie, wensen en de mogelijkheden kijken we welke financier de beste match is. Omdat we geen commissie hierover ontvangen, kunnen we objectief en onafhankelijk advies geven. Om gebruik te maken van onze diensten, betaal je alleen opstartkosten en een succesfee bij afronding. Je bedrijfspand financieren via onze bemiddeling? Dit zijn de kosten waarmee je rekening moet houden.

Taxatie, kadaster, notaris+/- 3.000 euro
Overdrachtsbelasting10,4% van het aankoopbedrag
IntakegesprekGratis
Startfee bij aanvang750 euro (excl. BTW)
Succesfee bij afronding1% over leensom, bij financieringen tot 500.000 euro. Bij financieringen boven dit bedrag zijn de kosten in overleg.

Waarom kiezen om een bedrijfspand te financieren via Financiering-Bedrijfspanden.nl?

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.