Een overzicht van duurzame financieringen

Een overzicht van duurzame financieringen 1200 800 Joan

Een overzicht van een aantal financieringsopties voor verduurzaming

Steeds meer ondernemers willen verduurzamen. Logisch, want het scheelt op de lange termijn een hoop in de portemonnee. En het is goed voor het klimaat. De overheid stimuleert dit door verschillende subsidies te verstrekken die extra fiscaal voordeel bieden aan ondernemers.

Maar investeren in zonnepanelen, duurzame middelen of circulaire projecten kost geld. Geld dat misschien voor andere bestemmingen gereserveerd staat. Met een ‘groene’ financiering hoef je die plannen niet in de ijskast te zetten. Benieuwd wat er mogelijk is? We hebben een overzicht gemaakt met de verschillende financieringen die speciaal in het leven zijn geroepen om ondernemers te helpen verduurzamen.

Optie 1: Je pand verduurzamen met een bedrijfshypotheek

Je wilt de maandelijkse energiekosten reduceren, je energielabel verhogen, de waarde van je bedrijfspand verhogen en je steentje bijdragen aan het milieu. Veel hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om een financiering af te sluiten voor de verduurzaming van je bedrijfspand.

Dit houdt het in:

 • Dit kan via een bancaire lening of projectfinanciering
 • Je ontvangt maximaal 80% van de geschatte waarde na verbouwing aan financiering
 • Mogelijkheden via regionale ontwikkelmaatschappijen en provinciale Energiefondsen

Looptijd is doorgaans 10 jaar – 15 jaar met de SDE subsidie

Optie 2: De Groenfinanciering

Ben je een ondernemer die bij de bedrijfsactiviteiten rekening houdt met het milieu en gebruik je zo min mogelijk energie en grondstoffen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de groenfinanciering. Dit is een lening met een lager rentetarief, afkomstig van beleggers. Zij kunnen die lagere rente aanbieden, omdat zij ook weer profiteren van extra fiscaal voordeel door te investeren in jouw groene plannen.

Dit houdt het in:

 • Wordt verstrekt op basis van de groenverklaring van het RVO
 • Financieringen vanaf 25.000 euro
 • 0,5% rentekorting
 • 10 jaar looptijd

Optie 3: Impactlening

Rabobank heeft een specifieke lening in het leven geroepen om ondernemers te ondersteunen bij hun groene plannen: de Rabo Impactlening. Als ondernemer kun je lenen tegen een rentekorting.

 • Verstrekking op basis van duurzame keurmerken & circulaire projecten
 • Duurzame bedrijven kunnen lenen met een rentekorting tot 1,10% – vanuit EIB/EIF
 • Voor duurzame bedrijven leningen vanaf 250.000 euro met een looptijd van 10 jaar
 • Voor de zorg- en onderwijssector lenen tot 0,90%, financieringen vanaf 100.000 euro en looptijd tussen de 5 en 10 jaar

Optie 4: BMKB-Groen

Speciaal voor MKB’ers is er een garantieregeling vanuit de overheid in het leven geroepen: de BMKB-Groen. Hiermee wordt het borgstellingskrediet voor deze bedrijven verhoogd van 50% naar 75%, waardoor financiers makkelijker en sneller krediet kunnen verstrekken. Zodat de bedrijven de mogelijkheid hebben om eerder en meer geld te lenen. Deze regeling is van toepassing op groene investeringen.

Dit houdt het in:

 • Garantieregeling vanuit de overheid voor leningen MKB
 • Verstrekking op basis van EIA-lijst of verduurzamen gebouw (met minimaal energielabel C)
 • Voor financieringen vanaf 5.000 euro en met een looptijd tot 12 jaar
 • Voor MKB-bedrijven met minder dan 250 FTE

Een financiering voor verduurzaming via Financiering-Bedrijfspanden

Juist nu is het interessant om te investeren in duurzame oplossingen. Maar als ondernemer ben je druk met ondernemen en heb je geen tijd om uit te zoeken welke groene financiering het beste past bij jouw wens. Of je spreekt de ‘taal van financiers’ niet. Laat Financiering-Bedrijfspanden je daarmee helpen.

Als onafhankelijke hypotheekadviseur binnen de zakelijke markt helpen we ondernemers met de aanvraag van een financiering voor de aankoop van bedrijfspanden, vastgoed en verduurzamingsfinancieringen. We zoeken uit welke financiering het beste past bij jouw wensen, we selecteren het beste voorstel voor jou en regelen alle administratieve rompslomp eromheen. Zodat jij kunt investeren in duurzame middelen en profiteert van alle voordelen.

Wil je meer informatie over de verschillende financieringen of direct aan de slag met jouw financieringswens? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?

Ben je als ondernemer bezig met vastgoed, je vermogen veiligstellen, duurzaamheid en rendement vergroten? Een keer per kwartaal delen we de belangrijkste ontwikkelingen, inzichten en tips rondom deze onderwerpen. Meld je aan en blijf up to date.
* Verplichte velden