Energielabel C: is het verplicht voor mijn kantoor?

Als je een eigen kantoor hebt kan het je niet ontgaan zijn: vanaf 1 januari 2023 moeten de meeste kantoren voorzien zijn van energielabel C. We zijn alweer over de helft in 2022 en dus komt de deadline akelig dichtbij. Tijd om actie te ondernemen als kantoorhouder. Maar wat houdt dat energielabel precies in, voor wie is het verplicht en hoe zorg je dat je over minder dan zes maanden voldoet aan de regelgeving? We vertellen het je hier.

Wat is energielabel C?

Het verbruik van een woning of bedrijfspand wordt uitgedrukt in energielabels. Afhankelijk van de jaarlijkse uitstoot, wordt er een energielabel aan gekoppeld. G is het laagste label, A is het hoogste label. Hoe minder er wordt uitgestoten, hoe hoger het label. Energielabel C houdt in dat er jaarlijk maximaal ​​225 kWh per m2 mag worden uitgestoten. Ligt dat verbruik hoger, dan is je kantoor niet energiezuinig en mag je er geen gebruik meer van maken.

Voor wie geldt de verplichting voor energielabel C?

Iedere ondernemer met een kantoorpand dat groter is dan 100 m2, moet voldoen aan deze nieuwe regels. Gebeurt dat niet, dan kan je geen gebruik meer maken van het pand in 2023. Er zijn enkele uitzonderingen:

  • Is het niet je eigen pand, dan hoef je niets te doen. De verplichting ligt bij de pandeigenaar.
  • Panden die Rijks-, provinciaal of gemeentelijke monumenten zijn, zijn uitgesloten.
  • Panden die binnen twee jaar worden gesloopt, getransformeerd of onteigend worden zijn uitgesloten.
  • Wanneer minder dan 50% van de oppervlakte van het totaal wordt gebruikt, is energielabel C niet verplicht.
  • Wanneer de totale oppervlakte van het kantoorgebouw (kantoorfuncties + nevenfuncties) minder dan 100m2 is, hoeft het pand niet voorzien te zijn van energielabel C.

Deze beslisboom laat precies zien of jij je energielabel moet regelen.
Klik op de onderstaande afbeeling om de beslissingsboom te downloaden.

Deze beslisboom laat precies zien of jij je energielabel moet regelen.

Heeft jouw pand vanaf 2023 een energielabel nodig óf moet het energielabel verhoogd worden? Dan zijn de volgende stappen voor jou van toepassing:

  1. Breng je energielabel in kaart
  2. Is je energielabel D t/m G? Dan is het belangrijk om te verduurzamen
  3. Bekijk welke mogelijkheden er op het gebied van verduurzamen zijn. Isoleren, energiezuinige kozijnen laten installeren, led-verlichting plaatsen, CV-ketel vervangen, een warmtepomp installeren en zonnepanelen op het dak leggen maken je pand energiezuiniger.
  4. Financiering nodig voor het verduurzamen van je pand? Vraag een lening aan via Financiering-Bedrijfspanden aan.

Voordelen van een hoger energielabel

Voldoe je aan de eisen, dan is je pand verduurzamen essentieel. Maar het brengt ook een hoop voordelen met zich mee. Dit zijn de voordelen als je je pand verduurzaamt:

Je voldoet aan de eis van energielabel C in 2023;

Kans op subsidie door de overheid bij verhoging in energielabel;

Je bespaart direct op maandelijkse energiekosten;

De meeste maatregelen zijn binnen vijf jaar terugverdiend;

Je kantoor blijft langer waardevast;

Je draagt bij aan de vermindering van het CO2, draagt je steentje bij aan het klimaat én verbetert het imago van je onderneming.

Kortom: je energielabel opkrikken is beter voor het milieu én je portemonnee. Door eenmalig te investeren, kun je op de lange termijn profiteren. Onze specialisten van Financiering-Bedrijfspanden helpen je graag met al je vragen op het gebied van investeren in combinatie met verduurzamen.

Veelgestelde vragen rondom de verbouwing of verduurzaming van een bedrijfspand

Kan ik lenen als ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie hoeft niet altijd negatief te zijn. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of leaseauto heb je waarschijnlijk ook een BKR-registratie (wordt geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro). Wanneer de BKR-registratie negatief is (drie maanden op rij een betaalachterstand van ten minste 250 euro) heeft dit invloed op je lening. Om erachter te komen wat je kunt lenen, vul je bovenstaand formulier in. Onze adviseur beoordeelt dan de aanvraag.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.