Bedrijfspand verduurzamen

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van iedere organisatie. Jij als ondernemer bent er ongetwijfeld ook mee bezig. Het zorgt er niet alleen voor dat de ecologische voetprint van jouw organisatie kleiner wordt, en daarmee minder het klimaat belast, maar energiebesparende maatregelen hebben ook een positief effect op jouw balans. Minder uitstoot betekent een lagere energierekening. Een slimme investering, zeker nu de energierekeningen door het dak vliegen.

Vanaf 2023 zijn energiebesparende maatregelen noodzakelijk voor bepaalde bedrijfspanden. Negeer je deze maatregel, dan loop je het risico dat je dit pand vanaf 2023 niet meer mag gebruiken. Meer informatie over je bedrijfspand verduurzamen lees je daarom op deze pagina.

Je bedrijfspand verduurzamen voor 2023

In het klimaatakkoord van Parijs staan ambitieuze klimaatdoelen. Zo moet in 2030 in Nederland de uitstoot ten opzichte van 1990 bijna gehalveerd zijn en in 2050 zelfs 95% verminderd zijn. Die doelen kunnen alleen behaald worden door op ieder vlak veranderingen door te voeren. De overheid zet in op verschillende maatregelen die veel ondernemers treft.

Één van die maatregelen heeft een grote impact op kantoren vanaf 100m2: deze bedrijfsruimtes moeten in 2023 minimaal een energielabel C hebben. Er zijn voor kantoorpanden een aantal uitzonderingen. Bekijk op deze pagina of die maatregelen ook voor jouw kantoor gelden.

Wat houdt energielabel C voor bedrijfspanden in?

Energielabels worden uitgedrukt in de letter A t/m G en geven aan hoe energiezuinig een ruimte is. Energielabel A is het meest zuinig, bij een ruimte met energielabel G is veel verbetering nodig. Energielabel C wordt gekenmerkt als “redelijk laag energieverbruik”. Volgens de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) voldoet een groot deel van de bedrijfspanden nog niet aan de gestelde eisen van dit energielabel. De eis is dat het fossiel energiegebruik in het bedrijfspand (energie dat wordt gewonnen uit niet-duurzame bronnen) maximaal 225 kWh per m2 per jaar is.

Hierop worden enkele uitzonderingen gemaakt. Maar wanneer jouw bedrijfspand in 2023 geen energielabel C heeft, mag je deze ruimte niet meer gebruiken. Neem daarom nú actie om het energielabel te registreren of je bedrijfspand te verduurzamen om je energielabel te verhogen.

Je bedrijfspand registreren met energielabel

Is jouw bedrijfspand nog niet voorzien van een energielabel? Krijg dan nu inzicht in je verbruik. Is het verbruik te hoog (energielabel D t/m G), dan is het belangrijk om je bedrijfspand direct te verduurzamen. We helpen je graag met het vinden van de juiste partner om de uitstoot van je bedrijfspand te meten.

Je energielabel verhogen naar C of hoger

Wanneer de uitstoot te hoog is, wil je natuurlijk direct je bedrijfspand verduurzamen. Vanaf 2023 is de eis energielabel C voor panden, vanaf 2030 wordt er gestreefd naar energielabel A. Dit laatste energielabel is nog niet verplicht, maar met het oog op hoge energierekeningen, de toekomst en de waardevastheid van je pand adviseren we zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen door te voeren.

Om je bedrijfspand te verduurzamen kun je onder andere de volgende maatregelen doorvoeren:

  • Spouwmuren, vloeren en het dak isoleren: het zorgt ervoor dat warme lucht niet meer ontsnapt. De verwarming hoeft minder hard te werken waardoor het verbruik én de energierekening flink dalen.
  • Energiezuinige kozijnen: bestaan de ramen in je bedrijfspand nog uit kozijnen met enkel glas? Kies dan voor nieuwe kozijnen met HR++-glas. Dit isoleert beter en daarmee bespaar je op de energierekening. Deze ramen en kozijnen zijn ook een goede inbraakpreventie: win-win!
  • Zonnepanelen: energie halen uit duurzame bronnen doe je door zonnepanelen op het dak te leggen. Je energierekening daalt en wanneer je in de toekomst je bedrijfspand verkoopt, heeft dat ook een positief effect op de verkoopprijs. Uitstoot uit duurzame bronnen wordt niet meegeteld in de berekening voor een energielabel.
  • Vervangen van de CV-ketel: stap over op een HR-combiketel. Dit is een eenmalige investering van 100 tot 200 euro, maar levert jaarlijks ook 100 euro per jaar op.

Deze aanpassingen zorgen ervoor dat je energielabel omhoog schiet. Afhankelijk van het huidige verbruik, de staat van je bedrijfspand en de huidige maatregelen kun je bepalen wat relevant is voor jouw bedrijfspand. De voordelen van je bedrijfspand verduurzamen voor je op een rijtje:

Je voldoet aan de eis van energielabel C in 2023;

Kans op subsidie door de overheid bij verhoging in energielabel;

Je bespaart direct op maandelijkse energiekosten;

De meeste maatregelen zijn binnen vijf jaar terugverdiend;

Je kantoor blijft langer waardevast;

Je draagt bij aan de vermindering van het CO2, draagt je steentje bij aan het klimaat én verbetert het imago van je onderneming;

Heb je hulp nodig met het verkrijgen van het juiste energielabel? Neem contact op en wij helpen je graag.

Financiering nodig voor het verduurzamen van je bedrijfspand?

Energiebesparende maatregelen kosten veel geld. Op de lange termijn zorgt dit voor minder uitstoot, lagere energierekeningen en investeringen die zichzelf terugverdienen. Die investeringen kosten natuurlijk geld: wij helpen je met een financiering voor het verduurzamen van je bedrijfspand.

Wij werken als onafhankelijke partij samen met verschillende investeerders en banken samen zodat jij een financiering krijgt die past bij jouw pand. Bereken hieronder wat jij maandelijks kwijt bent aan aflossing en rentekosten. Verstuur de aanvraag om met ons de mogelijkheden te bespreken, je zit dan nog nergens aan vast.

Daarom kies je voor een financiering via Financiering-Bedrijfspanden:

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom de verbouwing of verduurzaming van een bedrijfspand

Kan ik lenen als ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie hoeft niet altijd negatief te zijn. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of leaseauto heb je waarschijnlijk ook een BKR-registratie (wordt geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro). Wanneer de BKR-registratie negatief is (drie maanden op rij een betaalachterstand van ten minste 250 euro) heeft dit invloed op je lening. Om erachter te komen wat je kunt lenen, vul je bovenstaand formulier in. Onze adviseur beoordeelt dan de aanvraag.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.