Hoe kan ik mijn bedrijfspand het beste verduurzamen?

Hoe kan ik mijn bedrijfspand het beste verduurzamen? 1200 800 Joan

Hoe kan ik mijn bedrijfspand het beste verduurzamen?

Ben je ondernemer met een eigen bedrijfspand? Dan krijg je ongetwijfeld te maken met aangescherpte regels op het gebied van duurzaamheid. Wereldwijd speelt duurzaamheid een belangrijke rol: samen moeten we beter voor de aarde zorgen en ook voor de volgende generatie een leefbare wereld doorgeven. De Nederlandse overheid ziet hier streng op toe en organiseert verschillende initiatieven om mensen te stimuleren om te verduurzamen.

Ondernemers spelen hierin een belangrijke rol. (Grote) organisaties kunnen hierin een grote impact maken. Zij zijn voor de Nederlandse overheid daarom een belangrijke pijler in hun duurzaamheidsplannen. Aan de hand van speciale financieringen, subsidies en maatregelen worden ondernemers gestimuleerd (en zijn soms genoodzaakt) te verduurzamen. In dit artikel vertellen we daarom hoe je als ondernemer je bedrijfspand het beste kunt verduurzamen.

Waarom je bedrijfspand verduurzamen?

De regels rondom duurzaamheid worden strenger. In sommige gevallen is het als ondernemer verplicht om te verduurzamen.  Zo moeten de meeste kantoren sinds 2023 voldoen aan minimaal energielabel C. Daarnaast vallen sommige bedrijven onder de energiebesparingsplicht – waarbij bepaalde duurzame maatregelen doorgevoerd moeten worden.

Ook wanneer het niet verplicht is om je bedrijfspand te verduurzamen, is het vaak een slimme zet. Je bedrijfspand verduurzamen levert namelijk de volgende voordelen op:

 • Je verhoogt de waarde van het pand
 • Je verlaagt de CO2-uitstoot aanzienlijk
 • Je krijgt meer grip op de energierekening
 • Je draagt bij aan een duurzamere wereld
 • Het is draagt bij aan een positief bedrijfsimago
 • De energie die je verbruikt, wordt efficiënter ingezet
 • Je verbetert de werkomgeving voor je medewerkers
 • Je komt in aanmerking voor belastingvoordeel en subsidies
 • Je voldoet aan de regelgeving waardoor je niet het risico loopt om je bedrijfsactiviteiten te moeten staken in het bedrijfspand
 • Je haalt energie uit duurzame bronnen en bent daardoor niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen

Welke regelingen zijn er op het gebied van verduurzaming?

In sommige gevallen is het niet noodzakelijk om te verduurzamen – maar levert het fiscaal voordeel op om te verduurzamen. We zetten de belangrijkste duurzame regelingen op een rijtje.

ISDE ++ en ISDE

De ISDE en SDE++ stimuleert ondernemers om te investeren in duurzame energie. De ISDE is bedoeld voor duurzame energie en energiebesparing. In 2023 is hiervoor 325 miljoen euro beschikbaar gesteld. Lees hier meer over deze subsidies.

SVM

Veel ondernemers willen verduurzamen of hun energielabel verhogen. MKB’ers kunnen met deze subsidie een adviseur inhuren voor energie-advies of voor ondersteuning bij het uitvoeren van maatregelen uit het advies. In 2023 is hiervoor 16 miljoen euro beschikbaar gesteld. Lees op deze pagina meer over de SVM subsidie.

SEBA en AanZET

Organisaties met een wagenpark stappen steeds vaker open op elektrische voertuigen. Voor de aanschaf van elektrische bedrijfsauto’s en vrachtwagens zijn de SEBA en AanZET in het leven geroepen. In 2023 is hier in totaal 63 miljoen euro beschikbaar gesteld: voor de SEBA 33 miljoen, de AanZET 30 miljoen.

EIA en MIA/Vamil

Voor bedrijven die investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke investeringen kun je als ondernemer aanspraak maken op de EIA, MIA en VAMIL-subsidies. Door de overheid is er een energielijst gemaakt met middelen die je als ondernemer kunt aanschaffen met extra fiscaal voordeel.  In 2023 is er voor de EIA 249 miljoen euro beschikbaar gesteld en 217 miljoen euro voor de MIA/ Vamil). Lees hier meer over de EIA en hier meer over de MIA/VAMIL.

Circulaire Ketenprojecten

Wil je samen met andere ondernemers een product, proces of dienst circulair ontwerpen, produceren of organiseren? De subsidie Circulaire ketenprojecten ondersteunt ondernemers hierbij. In 2023 is er vanuit de overheid 4 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Hoe kun je je bedrijfspand het beste verduurzamen?

Afhankelijk van je doelen, de huidige situatie van je pand en regelingen voor jouw branche, kun je op verschillende manieren je bedrijfspand verduurzamen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje:

 • Energie opwekken uit duurzame energiebronnen (installatie van zonnepanelen, een warmtepomp of windturbines).
 • Installatie van waterzuinige installaties (regenwater voor irrigatie, het installeren van waterzuinige sanitaire voorzieningen en het hergebruiken van water)
 • Bedrijfspand isoleren: gevels, daken, ramen en wanden isoleren zodat er geen energie wordt verspild.
 • Aanleg van groendaken: deze zorgen voor een betere isolatie van het bedrijfspand, verminderen de regenwaterafvoer en verbeteren de luchtkwaliteit.
 • Installatie van energiebeheersystemen, slimme thermostaten en verlichtingsregelingen om het energieverbruik te optimaliseren en te verminderen.
 • Materiaalgebruik: kies voor duurzame materialen bij de verduurzaming van het bedrijfspand. Let op de herkomst van materialen, de recyclebaarheid ervan en vermijd schadelijke stoffen.

Je bedrijfspand verduurzamen met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden

Of je je bedrijfspand gaat verduurzamen uit noodzaak of omdat je wilt profiteren van de (fiscale) voordelen: de kans bestaat dat je niet de volledige financiële middelen tot je beschikking hebt om een grote duurzame impact te maken. De meeste duurzame investeringen verdienen zich binnen 5-10 jaar terug en daarom is het interessant om hier nu in te investeren.

Als onafhankelijke hypotheekadviseur binnen de zakelijke markt helpen we ondernemers met de aanvraag van een financiering voor de aankoop en verduurzaming van bedrijfspanden en vastgoed.. We zoeken uit welke financiering het beste past bij jouw wensen, selecteren het beste voorstel en regelen de verduurzamingshypotheek. Zodat jij kunt investeren in duurzame middelen en profiteert van alle voordelen.

Wil je meer informatie over de verschillende financieringen of direct aan de slag met jouw financieringswens? Bereken op onze website hoeveel je kunt lenen of neem direct contact op.

Op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?

Ben je als ondernemer bezig met vastgoed, je vermogen veiligstellen, duurzaamheid en rendement vergroten? Een keer per kwartaal delen we de belangrijkste ontwikkelingen, inzichten en tips rondom deze onderwerpen. Meld je aan en blijf up to date.
* Verplichte velden