Wat houden de subsidieregelingen ISDE en SDE++ in?

Wat houden de subsidieregelingen ISDE en SDE++ in? 1200 795 Joan

Wat houden de subsidieregelingen ISDE en SDE++ in?

Op dit moment wordt het grootste deel van energie uit aardgas gehaald. Dat aardgas raakt op én is slecht voor het klimaat – vandaar dat het geen duurzame energie is. Daarom is het belangrijk om energie op te wekken uit bronnen die niet opraken: natuurlijke bronnen zoals de zon en de wind.

De daken van woningen worden volgelegd met zonnepanelen, maar ook voor ondernemers is het interessant om te investeren in het opwekken van duurzame energie. Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) wordt dit gestimuleerd en kun je hiermee fiscaal voordeel behalen. Wat deze subsidies precies inhouden en hoe jij hiervan kunt profiteren met je organisatie, vertellen we op deze pagina.

Wat is de ISDE?

Er zijn verschillende subsidies om ondernemers te stimuleren te verduurzamen. Een daarvan is de ISDE: de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Met deze subsidie kunnen ondernemers met fiscaal voordeel kleinschalige installaties voor de productie van duurzame energie aanschaffen.

Onder andere zonneboilers, biomassaketels en warmtepompen kunnen met deze tegemoetkoming van de overheid voordeliger worden aangeschaft. De ISDE is een investeringssubsidie met een eenmalige uitkering. Op de website van de RVO kun je alle middelen plus het subsidiebedrag terugvinden. Je komt voor deze subsidie in aanmerking als je een KVK-nummer hebt en eigenaar bent van het middel dat je aanschaft.

Wat is de SDE++?

Naast de ISDE, kunnen ondernemers binnen bepaalde sectoren ook gebruikmaken van de SDE++: subsidie Stimulering Duurzame Energietransitie. Dit is een aanvulling op de SDE+: de voormalige Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. Voor ondernemers binnen de industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving geldt deze subsidie.

Wil je (meer) duurzame energie produceren met jouw bedrijf óf CO2-reducerende technieken toepassen? Dan kun je in aanmerking komen voor deze subsidie. Deze subsidie werkt met aanvraagrondes. Via de website van de RVO kun je je aanvraag indienen: de volgende ronde start in september.

Andere duurzame subsidies voor ondernemers

Naast deze subsidies zijn er een aantal andere fiscale regelingen voor ondernemers om te investeren in duurzame energie of middelen aantrekkelijker te maken. Voorbeelden hiervan zijn de EIA, SVM, MIA en VAMIL. Daarnaast verplichten bepaalde overheidsregelingen ondernemers om te verduurzamen, zoals de Energielabel C-plicht voor kantoren en de Energiebesparingsplicht.

Doordat er voor ondernemers steeds meer regelingen en subsidies op het gebied van duurzaam ondernemen bijkomen, zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Welke regelingen zijn precies van toepassing op jouw organisatie en welke subsidie past het beste bij jouw bedrijf? Dit zijn vragen voor een energieadviseur, die dit precies voor je uitzoekt. Door onze jarenlange ervaring in de vastgoedbranche kunnen we je koppelen aan de juiste persoon hiervoor. Stel je vragen over duurzame subsidies aan ons via het contactformulier.

Investeren in duurzame energie met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden

Investeren in het verduurzamen van je bedrijfspand is op dit moment fiscaal voordelig en in sommige gevallen noodzakelijk. Hoewel regelingen zoals de ISDE en SDE++ op de lange termijn kosten besparen (en beter zijn voor het milieu), kost het in het begin vooral veel geld. Geld dat je misschien niet direct paraat hebt.

Bij Financiering-Bedrijfspanden verstrekken we financieringen voor de aankoop, verbouwing en verduurzaming van je bedrijfspand. Wij werken met verschillende financiers – van banken tot alternatieve financiers – samen om jou het beste voorstel te bieden. Doordat we onafhankelijk opereren kunnen we een eerlijk advies geven.

Wil je verduurzamen met de SDE++ en ISDE en investeren in de toekomst? Via de rekentool op onze website krijg je direct een inschatting voor de benodigde eigen bijdrage, de hoogte van de rentekosten en de maandelijkse aflossing. Bereken en verstuur je aanvraag vrijblijvend voor een compleet financieel advies.

Op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?

Ben je als ondernemer bezig met vastgoed, je vermogen veiligstellen, duurzaamheid en rendement vergroten? Een keer per kwartaal delen we de belangrijkste ontwikkelingen, inzichten en tips rondom deze onderwerpen. Meld je aan en blijf up to date.
* Verplichte velden