EIA subsidie

Als ondernemer vind je het belangrijk dat je iedere investering zichzelf minimaal terugverdient. Het liefst wil je dat die investering je op de lange termijn nog meer oplevert. Als je een investering doet die niet alleen goed voor je portemonnee is, maar ook voor het milieu, dan vang je twee vliegen in één klap. Ga je duurzaam ondernemen, vergeet je dan niet te verdiepen in de EIA subsidie, oftewel de energie-investeringsaftrek voor ondernemers. Op deze pagina vertellen we meer over deze subsidie en hoe jij hiervan profiteert.

Wat is de EIA subsidie?

Met de energie-investeringsaftrek (EIA) stimuleert de overheid om ondernemers duurzamer te laten ondernemen. De EIA is een fiscale aftrekregeling voor ondernemers in Nederland. Naast de afschrijving mag je als ondernemer ook een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor 2021 en 2022 is deze aftrek 45,5%.

Waarom investeren in het verduurzamen van je onderneming

De duurzaamheidsdoelen in het klimaatakkoord van Parijs zijn ambitieus. Dat betekent dat iedere sector en ieder individu z’n steentje moet bijdragen om minder afhankelijk te worden van niet-duurzame energie. Dit wordt vanuit de overheid gestimuleerd door verschillende subsidies en regelingen. We zetten de redenen om te verduurzamen op een rijtje:

  • Je draagt bij aan een betere wereld voor de volgende generatie.
  • Je wordt minder afhankelijk van niet-duurzame energie.
  • Je hebt meer grip op je energierekening met duurzame alternatieven zoals zonnepanelen.
  • De meeste duurzame investeringen heb je binnen enkele jaren terugverdiend.
  • Vanuit de overheid kom je naast de EIA subsidie nog in aanmerking voor andere regelingen.
  • Ondernemers met een kantoor van 100m2 of meer moeten vanaf 2023 energielabel C hebben. Heb je nu geen label of energielabel D t/m G? Dan moet je waarschijnlijk je kantoor verduurzamen om er in 2023 nog gebruik van te kunnen maken.

Meer weten over het verduurzamen van je bedrijfspand? Wij verwijzen je graag naar de juiste partij door in ons netwerk. Neem hierover contact met ons op.

Wanneer kom je in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek?

Om voor de EIA subsidie in aanmerking te komen, worden er een aantal voorwaarden gesteld:

  • De investering is ten minste 2.500 euro per middel;
  • Het middel waarin je investeert heb je nog niet eerder gebruikt;
  • Dit middel staat op de energielijst, deze lijst vind je op de website van het RVO;
  • Je hebt niet ook al de milieu-investeringsaftrek aangevraagd voor dit middel;
  • De EIA subsidie geldt niet voor onderhoud van deze middelen;
  • Kosten voor grond, (recreatie)woningen, personenauto’s en vaartuigen die een andere bestemming hebben dan beroepsvervoer, dieren, effecten, vorderingen, goodwill, vergunningen, ontheffingen, concessies en andere publiekrechtelijke dispensaties komen niet in aanmerking.

Je kunt onder andere voor de aanschaf van een HR-pomp, warmtepomp, zonnepanelen of gevelisolatie de EIA subsidie ontvangen. Daarnaast kom je mogelijk ook nog in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) wanneer je investeert in duurzame middelen.

Je energiebesparende maatregelen financieren

Door de verschillende subsidies en regelingen wordt het aantrekkelijk om nu te verduurzamen. Maar wat als je wel wilt investeren (of genoodzaakt bent door de energielabel-eis) maar niet de benodigde investering hebt?

Op Financiering-Bedrijfspanden helpen we je met de financieringen voor het verduurzamen van je bedrijfspand. Wij werken samen met banken en alternatieve financiers om voor jou de beste financiering te kiezen op basis van je wensen en behoeften. Het werkt als volgt:

  1. Je berekent de verwachte investering op deze pagina. Je hebt dan meteen inzicht in de beoogde maandlasten en bijbehorende rente.
  2. Je verstuurt de aanvraag en onze specialisten beoordelen je aanvraag. Op werkdagen neemt onze financieel specialist vrijblijvend binnen 24 uur contact met je op om je aanvraag door te spreken.
  3. Je levert extra documenten aan om je aanvraag af te ronden en wij beoordelen je aanvraag definitief. Wij voeren dan een verkenning uit de financiers of de financieringswens voldoende aanknopingspunten heeft.
  4. Bij voldoende financieringsmogelijkheden ontvang je een voorstel vanuit ons.
  5. Na akkoord bespreken we de passende voorstellen vanuit de financiers met jou. Na ondertekening ontvang je van ons een voorstel met afbetalingsregeling. Indien akkoord, betaal je ons de fee en zorgen wij dat het bedrag voor je investeringsmaatregelen wordt overgemaakt.

Waarom kiezen voor een verduurzamingshypotheek via Financiering-Bedrijfspanden?

Kiezen voor een verduurzamingshypotheek via ons? Dan profiteer je van de volgende voordelen:

Je ontvangt een financiering tot max. 80% van de marktwaarde bedrijfspand (na aanpassing/ verbouwing);

Ons financieringstraject heeft korte en heldere tijdslijnen;

Als onafhankelijke partij vergelijken we verschillende financiers en bepalen we op basis van jouw situatie de financier met de scherpste rentes en beste voorwaarden;

Je hebt gedurende het hele traject één vast aanspreekpunt met jarenlange ervaring in de vastgoedbranche;

Toegang tot ons netwerk van energieadviseurs voor maatadvies voor je bedrijfspand.

Veelgestelde vragen rondom de verbouwing of verduurzaming van een bedrijfspand

Kan ik lenen als ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie hoeft niet altijd negatief te zijn. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of leaseauto heb je waarschijnlijk ook een BKR-registratie (wordt geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro). Wanneer de BKR-registratie negatief is (drie maanden op rij een betaalachterstand van ten minste 250 euro) heeft dit invloed op je lening. Om erachter te komen wat je kunt lenen, vul je bovenstaand formulier in. Onze adviseur beoordeelt dan de aanvraag.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.