Valt jouw bedrijf onder de energiebesparingsplicht?

Valt jouw bedrijf onder de energiebesparingsplicht? 1000 667 Joan

Valt jouw bedrijf onder de energiebesparingsplicht?

Ondernemers krijgen te maken met steeds strengere maatregelen met betrekking tot duurzaam ondernemen. Dat komt omdat de overheid ambitieuze klimaatdoelen nastreeft. Vanaf 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland gehalveerd zijn ten opzichte van het verbruik in 1991. De transitie hiervoor is al in gang gezet. Sinds begin dit jaar moeten de meeste kantoorgebouwen met meer dan 100m2 aan oppervlakte voorzien zijn van energielabel C. Voldoet het pand daar niet aan, dan mogen er sinds 1 januari 2023 geen bedrijfsactiviteiten meer worden uitgevoerd.

Maar dat is niet de enige manier waarop de overheid duurzaamheid in het bedrijfsleven stimuleert. Ze trekken alles uit de kast om verduurzamen aantrekkelijker te maken. De EIA, MIA en VAMIL zijn subsidies om duurzaam ondernemen fiscaal aantrekkelijker te maken.

Daarnaast moeten (grote) bedrijven vanaf dit jaar voldoen aan de energiebesparingsplicht. Deze plicht geldt voor bedrijven die jaarlijks vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas uitstoten (of een equivalent daarvan). Het kan zijn dat jouw organisatie onder deze verplichting valt. Lees hierover meer op deze pagina en wat je hiervoor moet regelen.

Wat is de energiebesparingsplicht?

Bedrijven die moeten voldoen aan de energiebesparingsplicht, zijn verplicht om bepaalde energiebesparende maatregelen door te voeren. Het gaat hierbij om maatregelen die van toepassing zijn op een specifiek gebouw. Duurzame middelen / investeringen kunnen binnen 5 jaar worden terugverdiend en deze vind je terug op de erkende maatregelenlijsten van de overheid.

Eens in de vier jaar moet de ondernemer verplicht aangeven welke duurzame investeringen zijn uitgevoerd. Deze regeling is sinds dit jaar van kracht en uiterlijk op 1 december 2023 moet dit worden doorgegeven via het eLoket van de Rijksoverheid.

Informatieplicht, onderzoeksplicht of EED-auditplicht?

Ieder bedrijf dat moet voldoen aan de energiebesparingsplicht, heeft daarnaast een informatieplicht zoals hierboven beschreven.

Gebouwen die vanaf 10 miljoen kilowattuur elektriciteit of 170.000 kubieke meter aardgas verbruiken (of een equivalent daarvan), hebben aanvullend een onderzoeks- en eventueel EED-auditplicht. Met de sjablonen van de overheid kun je het rapporteren hiervan makkelijker maken. Om jouw organisatie op deze maatregelen voor te bereiden, is het eerst belangrijk dat je weet of je onderneming valt onder de energiebesparingsplicht en op welke manier je moet rapporteren.

Hoe weet ik of ik moet voldoen aan de energiebesparingsplicht?

Volgens data van Essent gebruikt een gemiddeld huishouden in Nederland 3.500 kWh per jaar. Grote (productie)bedrijven komen dus al snel in aanmerking voor de energiebesparingsplicht (vanaf 50.000 kWh verbruik per jaar). Een energieadviseur geeft je inzicht in het huidige energieverbruik en energielabel van het gebouw én kan je adviseren op het gebied van energiebesparende mogelijkheden. Doordat wij samenwerken met verschillende specialisten in de vastgoedbranche, kunnen we jou koppelen met de juiste energieadviseur voor jouw project.

Voldoe aan de energiebesparingsplicht en investeer in de toekomst

Als ondernemer of pandeigenaar voelt de energiebesparingsplicht waarschijnlijk als een extra last bovenop je oneindige takenlijst. Het vereist uitzoekwerk en ook de verplichte energiebesparingen zorgen ervoor dat je extra moet investeren in duurzame middelen. Geld dat je misschien wel hebt, maar bijvoorbeeld hebt gereserveerd voor noodgevallen of andere bestemmingen.

Tegelijkertijd biedt deze energiebesparingsplicht kansen voor de toekomst. Doordat de investeringen binnen 5 jaar terugverdiend zijn, levert het uiteindelijk meer rendement op en investeer je in een duurzame toekomst.

Met Financiering-Bedrijfspanden helpen we je bij het verduurzamen van je bedrijfspand. We bieden financieringen aan voor pandeigenaren die willen investeren in een groenere toekomst. Op onze website kun je op basis van de benodigde investering de maximale financiering, de rentekosten en jaarlijkse aflossing berekenen. Verstuur de aanvraag en wij geven je vrijblijvend inzicht in de financiële mogelijkheden voor jou.

Op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?

Ben je als ondernemer bezig met vastgoed, je vermogen veiligstellen, duurzaamheid en rendement vergroten? Een keer per kwartaal delen we de belangrijkste ontwikkelingen, inzichten en tips rondom deze onderwerpen. Meld je aan en blijf up to date.
* Verplichte velden