Hoeveel rente betaal ik over de totale looptijd?

Hoeveel rente betaal ik over de totale looptijd? 1200 800 Joan

Hoeveel rente betaal ik over de totale looptijd?

Geld lenen kost geld: financiële commercials worden standaard voorzien van deze boodschap. Het is het verdienmodel van banken, hypotheekverstrekkers en investeerders: geld uitlenen in ruil voor extra geld. Dat noemen we rente. Maar hoeveel rentekosten betaal je over de totale looptijd als je bijvoorbeeld een beleggingspand wil financieren? Dat vertellen we in dit artikel.

Wat betekent rente?

Wanneer je geld leent, bijvoorbeeld voor de aankoop van een bedrijfspand, moet je hierover rente betalen bovenop het geleende bedrag. Dit is de prijs die je betaalt voor het gebruik van dat geld. Je kunt een vast of variabel rentetarief kiezen.

Wat is het verschil tussen vast en variabel rentetarief?

Bij het afsluiten van een (zakelijke) financiering, kan je kiezen tussen vaste en variabele rente. Dit heeft invloed op je maandelijkse kosten. De naam verraadt het al: een vast rentetarief blijft over de hele looptijd van de lening hetzelfde, terwijl een variabel rentetarief kan wijzigen.

Bij een vast rentetarief weet je precies wat je maandelijks betaalt. Ook heb je iets meer zekerheid ten opzichte van variabele rente. Wanneer de rentes stijgen of wanneer je een lage rente hebt, is het vaak logisch om een vast rentetarief te kiezen. Een variabel rentetarief kan interessant zijn op het moment dat de rentes hoog staan. Je kunt het beste met een financieel adviseur bepalen wat voor jouw situatie de beste keuze is.

Rekenvoorbeeld van een vast rentetarief met lineaire aflossing in 20 jaar:

Stel dat je een lening afsluit voor 100.000 euro met een vast rentetarief van 5% per jaar. Dit betekent dat je elk jaar 5% rente betaalt over het geleende bedrag. Het eerste jaar betaal je 5% over 100.000 euro, het tweede jaar 5% over 95.000 euro en het jaar daarop 5% over 90.000 euro, enzovoorts. De rentekosten en de aflossingen worden meestal maandelijks in rekening gebracht.

Bij een variabel rentetarief kan de rente gedurende de looptijd van de lening veranderen op basis van marktomstandigheden. Deze voorwaarden zijn in het leningscontract vastgelegd. Een variabele rente kan zowel positief als negatief uitvallen. Stijgt de rente, dan betaal je meer rentekosten.

Hoeveel rente betaal ik over de totale looptijd? [h2]

Bij het afsluiten van een financiering is het belangrijk om te weten hoeveel rentekosten je betaalt. De voorwaarden zijn bij iedere financier verschillend, daarom is het slim om je (door een intermediair) te laten informeren welke financiering het beste bij je zakelijke plannen past. Hoeveel rentekosten je betaalt over de totale looptijd, hangt af van een aantal factoren. Waaronder:

  • Het aankoopbedrag
  • Eigen inleg
  • Rentevaste periode
  • Schuld-marktwaarde verhouding
  • Looptijd
  • Prestaties van je bedrijf
  • De actuele funding rentes van instellingen (inkoopgelden)

Rekenvoorbeeld rentekosten

Stel, je wilt een bedrijfspand kopen dat 350.000 euro kost. Financiers willen altijd dat je een deel eigen geld inlegt – minimaal 10%. Je legt in dit geval 35.000 euro zelf in en krijgt een financiering over de resterende 315.000 euro. In dit voorbeeld is de schuld-marktwaarde verhouding 90%, het rentepercentage 5,10% en de looptijd is 20 jaar.

315.000 euro over 20 jaar verdeeld is 15.750 euro per jaar aan aflossing – 1.313 euro per maand. Daarnaast betaal je – op basis van deze berekening – 1.339 euro per maand aan rentelasten. Op basis van dit rekenvoorbeeld betaal je maandelijks 2.651 euro voor de financiering van 315.000 euro.

Bovenstaande berekening is een voorbeeld en hieraan kunnen geen rechten ontleend worden. Het exacte rentepercentage en de maandelijkse kosten worden bepaald in een definitief voorstel. Bekijk de verschillende rentetarieven op deze pagina of bereken alvast je maandelijkse kosten op onze website.

→ Bereken de financiering van een bedrijfspand
→ Bereken de herfinanciering van een bedrijfspand
→ Bereken de verduurzaming van een bedrijfspand

Hoe werkt versneld aflossen?

De maandelijkse rentelasten worden onder andere bepaald op basis van de totale looptijd van je zakelijke financiering. Gaat het je financieel voor de wind? Dan kun je versneld aflossen. Dit biedt de volgende voordelen:

  • Kostenbesparing: Door extra af te lossen, verminder je de totale rentekosten die je over de totale looptijd van je lening bepaalt. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren.
  • Verkorting van de looptijd: Versneld aflossen kan de tijd die nodig is om de lening volledig af te lossen verkorten. Hierdoor ben je eerder schuldenvrij.
  • Financiële gemoedsrust: Het verminderen van schulden kan je financiële stress verminderen en je meer gemoedsrust geven.

Niet iedere kredietverstrekker gaat akkoord met versneld aflossen, aangezien zij geen renteopbrengsten willen mislopen. Soms kun je versneld aflossen tegen extra kosten of een boete. Laat berekenen in hoeverre het interessant is om (in de toekomst) versneld af te lossen door een financieel expert: wij brengen de verschillende scenario’s graag voor je in kaart.

Regel je financiering via Financiering-Bedrijfspanden

Verschillende financiers, voorwaarden en tarieven. Je wilt het meest uit je geld halen en bent daarom druk bezig met het vergelijken van de verschillende aanbieders. Een taak waar je veel tijd aan kwijt bent, naast je gewone werkzaamheden. En wil je snel de aanvraag regelen? Dan is het belangrijk dat je de taal van financiers spreekt en een voet tussen de deur krijgt.

Maak het jezelf makkelijk en regel een financiering via Financiering-Bedrijfspanden.nl. Door onze jarenlange ervaring binnen vastgoed en de financiële branche hebben we een groot netwerk opgebouwd van verschillende vastgoedfinanciers. We werken samen met verschillende banken en alternatieve financiers om voor jou het beste aanbod te selecteren. We zijn niet afhankelijk van een specifieke financier en ontvangen geen commissies: hierdoor bieden we jou een eerlijk en transparant advies. Daarnaast kun je bij ons terecht met andere vragen binnen vastgoed. Denk aan verduurzaming van je bedrijfspand, het aanvragen van een energielabel of een taxatierapport voor je pand regelen. We sturen je dan graag door naar de juiste persoon in ons netwerk.

Samenwerken? Dit zijn onze tarieven:

IntakegesprekGratis
Startfee bij aanvang750 euro (excl. BTW)
Succesfee bij afronding1% over leensom excl BTW, bij financieringen tot € 500.000, met een minimum van € 1.950,- excl BTW. Bij financieringen boven dit bedrag zijn de kosten in overleg.

Op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?

Ben je als ondernemer bezig met vastgoed, je vermogen veiligstellen, duurzaamheid en rendement vergroten? Een keer per kwartaal delen we de belangrijkste ontwikkelingen, inzichten en tips rondom deze onderwerpen. Meld je aan en blijf up to date.
* Verplichte velden