Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen 800 450 Joan

Subsidie zonnepanelen voor bedrijven in 2023: hoe werkt het?

Als ondernemer met een eigen bedrijfspand ben je ongetwijfeld bezig met verduurzaming. Door je groene(re) insteek spreek je mogelijk nieuwe doelgroepen aan, houd je meer grip op de energierekening en draag je natuurlijk bij aan een beter klimaat. Ga je aan de slag met je pand te verduurzamen, dan is zonne-energie opwekken waarschijnlijk een van de eerste maatregelen die je gaat doorvoeren. Omdat de overheid verduurzamen stimuleert, zijn er verschillende fiscale regelingen om dit voor ondernemers aantrekkelijker te maken. Zoals subsidie op zonnepanelen. Hoe werkt het en hoe kom je als ondernemer voor deze subsidie in aanmerking? We vertellen er meer over op deze pagina.

Subsidie zonnepanelen voor ondernemers

Voor veel Nederlandse organisaties is het noodzakelijk om juist nu te investeren in duurzame middelen. Hoe eerder je jouw bedrijf aanmeldt, hoe groter de kans op toewijzing is. Veel fiscale regelingen worden slechts tijdelijk verstrekt. Daarnaast is het voor veel eigenaren van bedrijfspanden noodzakelijk om te verduurzamen: sinds 1 januari 2023 moeten de meeste kantoorruimtes met een oppervlakte van minimaal 100m2 voorzien zijn van energielabel C.

Voor ondernemers zijn er op dit moment twee regelingen om in aanmerking te komen voor subsidie op zonnepanelen: de ISDE en SDE++.

ISDE

Met de ISDE (De InvesteringsSubsidie Duurzame Energie) kan je als ondernemer duurzame middelen met extra fiscaal voordeel aanschaffen. Met deze subsidie kan je investeren in zonnepanelen, maar ook zonneboilers, biomassaketels en warmtepompen.

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je een kleinverbruikersaansluiting (<3x80A) hebben en het jaar vóór de aanvraag minimaal 50.000 kWh stroom hebben verbruikt. Daarnaast heb je een KVK-nummer nodig en eigenaar zijn van het middel dat je aanschaft. Je ontvangt met deze subsidie 125 euro subsidie per geïnstalleerde kilowattpiek (kWp). Per installatie ontvang je een minimum van 1.857 euro en maximaal 12.500 euro aan subsidie.

SDE++

Voor de ISDE komt maar een kleine groep ondernemers in aanmerking, vanwege het type aansluiting dat hiervoor benodigd is. Voor bedrijven met een aansluiting >3x80A of een groot dakoppervlakte is er de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) in het leven geroepen. Deze subsidie die bedoeld is om duurzame middelen aan te schaffen (waaronder zonnepanelen) of investeren in technieken die CO2-uitstoot tegengaan. Hieronder vallen technieken rondom het opwekken van hernieuwbare elektriciteit, warme of gas en technieken om te investeren in CO2-arme warmte of CO2-arme productie.

De hoogte van deze subsidie is afhankelijk van de hoogte van de investering en de opbrengsten van het specifieke middel. Voor zonnepanelen met deze subsidie ontvang je bijvoorbeeld 15 jaar lang jaarlijks een bedrag per opgewekte kWh zonne-energie. De stroom die je niet verbruikt, kun je salderen (terugleveren, zolang deze regeling nog geldt).

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie voor zonnepanelen, moet je eerst de regeling aanvragen voordat je de definitieve koopovereenkomst aangaat. Je hebt een grootverbruikersaansluiting (minimaal 3 x 80 Ampère) nodig, mag maximaal 50% van het piekvermogen terugleveren aan het energienet en kunt per ronde één subsidie per adres aanvragen. De SDE++ kun je alleen aanvragen in specifieke rondes. Wanneer de volgende aanvraagronde open gaat, is nog onbekend. Wel wordt er in 2024 ook subsidie voor vrijgemaakt.

Andere fiscale regeling voor de aanschaf van zonnepanelen

Naast de ISDE en SDE++ zijn er andere regelingen waarvan je gebruik kunt maken om voordeel te halen uit de aanschaf van zonnepanelen of investeren in andere duurzame middelen. Dit zijn geen subsidies voor zonnepanelen, maar fiscale regelingen. Je kunt dan een hogere aanschafwaarde van de winst aftrekken. Het gaat hierbij om de regelingen MIA/VAMIL en EIA. Let op: je kunt doorgaans maar één fiscale regeling of subsidie voor zonnepanelen aanvragen. Daarom is het belangrijk om je eerst te verdiepen welke regeling voor jou het meeste rendement oplevert. Heb je daar hulp bij nodig? Neem contact met ons op en we verwijzen je graag door naar de juiste specialist in de markt.

Waarom juist nú investeren in zonnepanelen als ondernemer?

  • Je maakt gebruik van extra fiscale voordelen
  • De terugverdientijd ligt tussen de 5-10 jaar
  • Je maandelijkse bedrijfskosten verlagen direct
  • Je investeert in duurzaamheid
  • Je bent minder afhankelijk van het energienet (minder prijsstijgingen of storingen)
  • Je verhoogt de waarde van je bedrijfspand
  • Je kunt tot 2025 volledig salderen, daarna wordt het steeds minder. Profiteer daarom nu nog van de salderingsregeling.

Heb je financiële middelen nodig om te investeren in zonnepanelen?

Investeren in duurzame energie wordt noodzakelijk, maar vraagt ook om een grote investering vooraf. Geld dat misschien niet op je spaarrekening staat of dat gereserveerd staat voor andere uitgaven. Door de subsidies die de overheid op zonnepanelen biedt én de salderingsregeling die vanaf 2025 langzaam afloopt, is het juist slim om nu te investeren in zonnepanelen. De terugverdientijd is relatief kort en je merkt direct een verlaging op je energierekening.

Bij Financiering-Bedrijfspanden stimuleren we verduurzaming. Daarom bieden we voor vooruitstrevende ondernemers – die graag bijdragen aan een mooiere wereld van morgen – verduurzamings-financieringen aan. Dit kun je verwachten van ons financieringstraject:

  • Een financiering tot max. 80% van de marktwaarde bedrijfspand (na aanpassing/ verbouwing).
  • Een lening met lineaire aflossing op basis van looptijd tussen 5 en 20 jaar.
  • Een financieringstraject met korte en heldere tijdslijnen.
  • Een vergelijking bij financiers voor de scherpste rentes en condities.
  • Een vaste vastgoedexpert met onafhankelijk advies gedurende het gehele traject.

Toegang tot het netwerk van energie adviseurs voor maatadvies voor je bedrijfspand.

Benieuwd hoe jij hiervan profiteert? Bereken vrijblijvend je maandelijkse lasten.

Op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?

Ben je als ondernemer bezig met vastgoed, je vermogen veiligstellen, duurzaamheid en rendement vergroten? Een keer per kwartaal delen we de belangrijkste ontwikkelingen, inzichten en tips rondom deze onderwerpen. Meld je aan en blijf up to date.
* Verplichte velden