Welk type vastgoed levert het meest rendement op?

Welk type vastgoed levert het meest rendement op? 1200 801 Joan

Welk type vastgoed levert het meest rendement op?

Investeren in vastgoed: het lijkt misschien alsof iedereen in je omgeving ermee bezig is. De een verhuurt z’n tuinhuis op Airbnb, de ander is op zoek naar een tweede woning voor de verhuur. Er zijn verschillende typen vastgoed met ieder hun eigen kenmerken, voor- en nadelen. Benieuwd welk type vastgoed het meest rendement oplevert? We vertellen je er meer over.

Welke soorten vastgoed zijn er?

Aangezien er veel vraag is naar vastgoed voor de verhuur vinden wij het belangrijk vanuit Financiering-Bedrijfspanden om ondernemers hierin passend te ondersteunen. Wij kunnen je helpen bij aankoop of verduurzaming van alle type vastgoedobjecten. We lichten de meest populaire objecten uit:

Vakantieverhuur

Een vakantiehuis zelfstandig voor de verhuur of in beheer op een vakantiepark wordt steeds populairder als beleggingsobject. Het voelt vaak laagdrempeliger omdat je de vakantiewoning ook zelf kunt gebruiken. Verhuurperiodes zijn kort en de locatie is hierbij erg belangrijk.

Residentieel vastgoed

Onder residentieel vastgoed valt de verhuur van huizen en appartementen. Hierbij is het belangrijk om een verhuurhypotheek af te sluiten: veel aanbieders van woonhuishypotheken gaan er doorgaans niet mee akkoord dat je een woning (onder)verhuurt.

Studentenkamers

Studentenkamers verhuren is over het algemeen een laagdrempeliger dan residentieel vastgoed. De instapkosten zijn lager omdat de woningen kleiner zijn en het risico op wanbetaling is klein. Vaak bieden universiteiten ook huisvestingsmogelijkheden aan, waardoor ze concurrerend zijn. De kans op leegstand is daardoor iets groter dan bij residentieel vastgoed.

Het hangt van de vastgoedverstrekker af of er bereidheid is om hiervoor een financiering te verstrekken. Wij kunnen helpen om voet tussen de deur te krijgen.

Garages of parkeerplaatsen

Veel woningen (zeker in grote steden) hebben geen eigen garage of parkeerplaats. Daarom is de vraag naar garages of parkeerplaatsen op A-locaties hoog. De opbrengsten zijn doorgaans lager, omdat de huurprijzen – vergeleken met andere typen vastgoed – meestal lager liggen. Daar staat tegenover dat exploitatielasten en onderhoudskosten ook laag zijn.

Commercieel vastgoed

Dit omvat de verhuur van kantoren, winkelcentra, industriële panden en andere commerciële eigendommen. Hierbij is de locatie cruciaal en huurcontracten zijn vaak langlopend.

Multifunctioneel vastgoed

Multifunctioneel vastgoed zijn panden die – zoals de naam al verraadt – meerdere doeleinden hebben. Denk aan gebouwen met commerciële ruimtes op de begane grond en appartementen erboven, dus bijv. de bekende woon/winkelpanden.

Herontwikkelingsprojecten

Sta je op het punt van je eerste vastgoedavontuur, dan zal investeren in herontwikkelingsprojecten (waarbij bijvoorbeeld oude panden worden gerenoveerd of opnieuw ontwikkeld) niet bovenaan je lijstje staan. De risico’s liggen doorgaans hoger dan bij andere vastgoedobjecten en het is belangrijk dat je veel kennis van de markt hebt.

Welk type vastgoed levert het meest rendement op?

Ieder vastgoedproject is anders. Het rendement van je vastgoedobject is afhankelijk van de risico’s, kosten (zoals onderhoud, belastingen en verzekeringen), liquiditeit en het potentieel van het pand (waardevermeerdering doordat het in een opkomende buurt ligt of omdat je investeert in de verduurzaming ervan). Welk vastgoed het meeste opbrengt, is dus afhankelijk van deze factoren.

Een woning verhuren is een van de meest interessante vastgoedinvesteringen. De kans op leegstand is klein omdat er een groot woningtekort is en je hoeft niet steeds te zoeken naar nieuwe huurders (zoals bij studentenwoningen en vakantieverhuur wel het geval is). Na verloop van tijd stijgt de waarde van een woning, waardoor het ook voor de lange termijn een interessante investering is.

Daarnaast brengt investeren in nieuwbouw (in plaats van voor een bestaande woning) voordelen met zich mee. Je betaalt geen overdrachtsbelasting en hebt doorgaans minder onderhoudskosten. De aanschafwaarde hiervan is vaak wel iets hoger dan bestaande woningen. Welk type vastgoed het beste past bij jouw wensen en verwacht rendement kun je alleen achterhalen door grondig onderzoek te doen. Ons netwerk aan specialisten kan je hierover verder informeren.

Vastgoedobject selecteren? Hier moet je aan denken:

  • Bepaal je doel (in welk type vastgoed wil je investeren en wat wordt het rendement?)
  • Bepaal de doelgroep die gaat huren
  • Bepaal de locatie op basis van je doelgroep
  • Bepaal je budget (hoeveel kun je zelf inleggen en heb je een vastgoedfinanciering nodig?)
  • Breng alle mogelijke risico’s in kaart
  • Bereken de verwachte maandelijkse kosten

Investeren in vastgoed via een financiering Financiering-Bedrijfspanden?

Klaar om te investeren in vastgoed? Financiering-Bedrijfspanden biedt financieringen aan van verschillende banken en investeerders die passen bij jouw wensen en investeringsdoel. Benieuwd of jouw financieringswens haalbaar is? Bereken je verwachte financiering en laat je vrijblijvend door ons adviseren.

Op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?

Ben je als ondernemer bezig met vastgoed, je vermogen veiligstellen, duurzaamheid en rendement vergroten? Een keer per kwartaal delen we de belangrijkste ontwikkelingen, inzichten en tips rondom deze onderwerpen. Meld je aan en blijf up to date.
* Verplichte velden