• Advies? Bel +31 (0)30 – 22 700 66

Verhuurhypotheek

Investeren in vastgoed wint aan populariteit. Het levert over het algemeen meer rendement op dan spaargeld op de rekening, het zorgt voor een maandelijkse inkomstenbron doordat je huurinkomsten ontvangt en je vermogen spreidt, waardoor je de risico’s verlaagt. Mits je het goed aanpakt. Het is namelijk belangrijk dat je weet wat je doet en hoe je alles uit je investering haalt. En heb je al bedacht hoe je dat vastgoed gaat financieren? Misschien biedt een verhuurhypotheek de uitkomst. Op deze pagina vertellen we alles over investeren in vastgoed en de financiering ervan.

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is een specifieke hypotheek die speciaal is ontworpen voor mensen die vastgoed willen kopen, met als doel het te verhuren. Het verschilt van een traditionele hypotheek doordat het de verhuurinkomsten uit het pand als onderpand gebruikt in plaats van de inkomsten van de koper zelf. Hiermee kun je, naast de hypotheek van je eigen huis, een extra hypotheek afnemen voor het financieren van vastgoed. Benieuwd hoe dat werkt? Onze vastgoedexperts vertellen je er graag meer over.

Hoe werkt een verhuurhypotheek belastingtechnisch?

Ben je van plan om je spaargeld een nieuwe bestemming te geven door te investeren in een tweede woning of vakantiehuis dat je ook deels verhuurt? De woning wordt gezien als privébezit (in Box 3) en daarom betaal je geen belasting over de verhuurinkomsten. Financieel aantrekkelijk dus. Je geeft alleen jaarlijks op 1 januari de waarde van de woning op aan de belasting. De belasting in Box 3 bedraagt in 2023 1,2% van de waarde van de beleggingen, met een heffingsvrij vermogen van 57.000,- euro voor alleenstaanden en  114.000,- euro voor gehuwden.

Vanuit de overheid zijn er plannen om het vermogen in Box 3 zwaarder te belasten. Daarnaast zijn er plannen in de maak om middenhuur te maximeren door een gewijzigde puntentelling. Daardoor wordt verhuren mogelijk minder interessant. Maak eerst een berekening of je beoogde vastgoed voldoende rendeert. Gebruik de calculator op onze website of win advies in bij onze financieel specialisten.

Wat je moet weten voordat je een verhuurhypotheek afsluit

Veel vastgoedbeleggers hebben financieel voordeel behaald door te investeren in panden (of woningen) en de verhuur ervan. Investeren in vastgoed kan een stabiele en goede manier zijn om je vermogen te vergroten. Mits je weet wat je doet. Begin nooit met investeren in vastgoed voordat je hierover met een specialist hebt overlegd. We geven een aantal tips die je aandachtig moet doorlezen, voordat je overgaat op de aanvraag van de verhuurhypotheek.

Tip 1: Bepaal je doel

Ga je investeren in vastgoed, dan wil je dat het rendement hoger ligt dan je investering. Je wilt winst maken. En daarom is het belangrijk om eerst je doel te bepalen. Wil je je tweede woning gebruiken als vakantieadres én deels verhuren? Bepaal wat de verwachte huurinkomsten zijn. Of wil je een verhuurhypotheek gebruiken om je bedrijfspand te verhuren aan retailers? Dit heeft invloed op de hoogte van je hypotheek en het rendement. Bepaal dus eerst je doel.

Tip 2: Bepaal de locatie

Bij de aanschaf van (zakelijk) vastgoed, is de locatie essentieel. Richt je je op retailers, dan wil je een pand kopen in een aantrekkelijk winkelgebied. Ga je een woning verhuren aan jonge gezinnen, dan wil je juist zoeken in een kindvriendelijke buurt met goede onderwijsopties in de buurt. Of moet het juist een vakantiehuis zijn met korte termijn-huurders? Zorg dat de locatie uitnodigt om er een weekend te spenderen.

Tip 3: Bepaal de overige eisen aan de woning

Naast de locatie zijn er nog een hoop andere eisen waarmee je rekening moet houden. Denk aan de verwachte huuropbrengsten in een specifieke buurt, de staat van het pand of de woning, de grootte en het huidige energielabel. Onze adviseurs helpen je graag met het koppelen aan de juiste specialisten in dit vakgebied.

Tip 4: Bepaal je budget

Voordat je een bod doet op een pand, moet je eerst inzicht hebben in je huidige financiële situatie. Allereerst wil je weten tegen welk budget je een huis kunt kopen. Houd er rekening mee dat je, los van overige kosten die komen kijken bij de aankoop van een pand, minimaal 20% van de aankoopwaarde aan eigen geld moet inleggen. Dat betekent dat je minimaal 60.000 euro moet inleggen bij de aankoop van een pand met een aankoop- of taxatiewaarde van 300.000 euro.

Daarnaast wil je natuurlijk ook weten wat de maandelijkse rentelasten zijn op je verhuurhypotheek. Je huurinkomsten moeten die lasten dekken om rendabel te zijn. Bereken daarom wat jij kunt lenen en wat je maandelijks aan verwachte aflossing en rentelasten moet betalen.

Je verhuurhypotheek regelen via Financiering-Bedrijfspanden.nl

Heb je een bedrijfspand of woning op het oog die je wilt aankopen voor de verhuur? Dan wordt het tijd voor de volgende stap: de verhuurhypotheek aanvragen. Er zijn specifieke verhuurhypotheken voor woningen en voor bedrijfspanden.

Vanuit Financiering-Bedrijfspanden hebben wij toegang tot alle relevante vastgoedfinanciers. Afhankelijk van het het doel, kun je tussen de 60-85% van de marktwaarde in verhuurde staat als financiering krijgen.

Op basis van jouw financiële situatie, wensen en de mogelijkheden kijken we welke financier de beste match is. Omdat we geen commissie ontvangen over deze financieringen, kunnen we eerlijk en onafhankelijk advies geven. Om gebruik te maken van onze diensten, betaal je alleen opstartkosten en een succesfee bij afronding. Je verhuurhypotheek aanvragen met onze hulp? We zetten de kosten op een rijtje:

Taxatie, kadaster, notaris+/- 3.000 euro
Overdrachtsbelasting10,4% van het aankoopbedrag
IntakegesprekGratis
Startfee bij aanvang750 euro (excl. BTW)
Succesfee bij afronding1% over leensom, bij financieringen tot 500.000 euro. Bij financieringen boven dit bedrag zijn de kosten in overleg.

Meer weten over de voorwaarden van verhuurhypotheken? We hebben de informatie over verhuurhypotheken voor bedrijfspanden, woon-winkelpanden en woningen voor je gebundeld op deze pagina

Waarom kiezen om een bedrijfspand te financieren via Financiering-Bedrijfspanden.nl?

De voordelen van een financiering via ons:

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.