EIA 2024: welke wijzigingen zijn er?

EIA 2024: welke wijzigingen zijn er? 1000 667 Joan

EIA 2024: welke wijzigingen zijn er?

Als ondernemer ben je ongetwijfeld bezig met duurzaamheid. Je volgt trends en ontwikkelingen, wilt je product of processen verduurzamen en zoekt naar slimme investeringen. Je vindt het belangrijk om je steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld en zoekt naar oplossingen die op de korte en lange termijn interessant zijn. Waarschijnlijk ben je daarom wel bekend met de EIA-subsidie: een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in duurzame middelen.

Met deze subsidie kun je investeren in duurzame middelen die op de energielijst staan. Ieder jaar wordt die lijst bijgewerkt. Wat zijn de wijzigingen voor de EIA 2024? We vertellen het je in dit artikel.

Wat is de EIA?

De EIA is de Energie-InvesteringsAftrek: een subsidie waarbij je een percentage van de duurzame middelen waarin je investeert, mag aftrekken van je winst. Daardoor betaal je minder belasting over je winst, draag je je steentje bij aan een duurzame wereld én houd je bijvoorbeeld beter grip op je energierekening.

De wijzigingen van de EIA in 2024

Ieder jaar wordt deze regeling herzien. We zetten de belangrijkste wijzigingen van de EIA in 2024 voor je op een rijtje:

Het subsidiepercentage is verlaagd

De belangrijkste wijziging is dat het subsidiepercentage is verlaagd. Voorheen kon je 45,5% van je investering aftrekken van je winst. Dit percentage is verlaagd naar 40%. Dat betekent dat je over een hoger percentage (60% i.p.v. 54,5%) van je investering belasting betaalt.

Wijzigingen wanneer je investeert in bedrijfspanden

Heb je een eigen bedrijfspand waarbij je wilt investeren in duurzame middelen om grip te houden op de energierekening? Deze wijzigingen zijn doorgevoerd per 2024:

  • Er zijn nieuwe codes toegevoegd op basis waarvan de energieprestatieverbeteringen worden gemeten (waaronder NTA 8800).
  • Voor sommige middelen op de energielijst gelden strengere eisen of zijn helemaal van de lijst geschrapt. Het gaat om aangepaste regels voor warmtepompen, energiezuinige ventilatoren, verwarmingssystemen ,luchtbehandelingskasten, glasisolatie, HR-luchtverwarmers, luchtdicht verdeelsysteem, adiabatische koelingen, warmteterugwinningssystemen, HR-motoren en luchtgordijnen. Welke middelen precies zijn opgenomen, vind je terug in de energielijst 2024.

Wijzigingen wanneer je investeert in duurzame processen

Wil je investeren in duurzame processen voor je productiebedrijf (of bijvoorbeeld horeca, landbouw)? Houd dan rekening met de volgende wijzigingen:

  • Er zijn nieuwe middelen toegevoegd aan de energielijst 2024 voor apparatuur in horeca en grootkeukens, een snijkop van een fiber-lasersnijmachine, vacuüm-koeler voor bakkerijen, beregenen van gewassen op landbouwgrond en bemesten van gewassen in de glastuinbouw met CO2.
  • Daarnaast zijn de eisen voor onder andere energiezuinige koel- en/of vriesinstallaties, HR-elektromotors, warmtepompen, vacuümpompen voor melkwinningsinstallaties en warmtekrachtinstallatie aangescherpt of geschrapt van de energielijst 2024.

Wijzigingen wanneer je investeert in duurzame transportmiddelen

Heb je een transportbedrijf? De volgende duurzame middelen zijn toegevoegd, gewijzigd of van de energielijst 2024 afgehaald:

  • De energie-investeringsaftrek in 2024 is nu ook geldig op de aanschaf van een meesturende en intrekbare achteras voor vrachtwagen-bakwagens.
  • Investeren in de Hybride ‘power take off’ (PTO) aandrijving geldt niet meer voor koel-/vriesinstallaties.
  • Je krijgt geen EIA in 2024 meer voor een lichtgewicht laadbak voor bedrijfswagens, luchtgordijn voor geconditioneerd transport, HR-elektromotoren, warmteterugwinning op een bestaand vaartuig en cryogene transportkoeling.

Wijzigingen op het gebied van investeren in duurzame energie

  • Naast lithiumaccu’s zijn nu ook accu’s die geen lood bevatten toegevoegd.
  • Je kunt nu investeren in een mobiel elektrisch werktuig zonder vaste bestuurdersplaats
  • Voor accu’s om duurzame energie op te slaan en zonnepanelen zijn de regels aangescherpt.
  • Voor de swillvergister is de EIA subsidie afgeschaft

(Bron: RVO)

Investeren in middelen die op de energielijst van 2023 stonden?

Wist je dat je in het eerste kwartaal van 2024 nog kunt investeren in duurzame middelen die op de energielijst van 2023 staan, maar niet meer op de lijst van 2024? Dit kan alleen als de offerte eind 2023 is getekend en het binnen 3 maanden na tekenen van de offerte is ingediend.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om gebruik te maken van de EIA 2024?

Wil je investeren in duurzame middelen? Dan zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet de minimale investering per middel 2.500 euro zijn en moet het middel op de energielijst van de overheid staan. Alle voorwaarden lees je op deze pagina.

Wil je investeren in duurzame middelen, maar heb je niet de financiële middelen?

Door te investeren in duurzame middelen zoals zonnepanelen, isolatiemateriaal en koelingen, draag je je steentje bij aan een groenere wereld én houd je grip op je energierekening. Maar voordat je kan oogsten, moet je zaaien. Heb je op dit moment niet voldoende middelen om te investeren – maar wil je als ondernemer wél verduurzamen?

Bij Financiering-Bedrijfspanden investeren we graag in duurzame ondernemers. Daarom kun je via onze website een financiering aanvragen om je bedrijf te financieren. Via onze rekentool zie je wat je maandelijks betaalt én ontvang je – na versturen van het formulier – vrijblijvend advies.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Ontdek meer over de financieringsmogelijkheden.

Op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?

Ben je als ondernemer bezig met vastgoed, je vermogen veiligstellen, duurzaamheid en rendement vergroten? Een keer per kwartaal delen we de belangrijkste ontwikkelingen, inzichten en tips rondom deze onderwerpen. Meld je aan en blijf up to date.
* Verplichte velden