Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed wint aan populariteit. Nu banken spaarrentes massaal verlagen, de energierekeningen door het dak schieten en we ons geld langzaam minder waard zien worden is het tijd om het heft in eigen handen te nemen. Steeds meer mensen zoeken naar andere manieren om hun vermogen veilig te stellen en te vergroten. Investeren in vastgoed kan dan een slimme keuze zijn, mits je goed voorbereid bent. We vertellen je op deze pagina meer over vastgoedinvesteringen en de financieringsmogelijkheden.

Wat houdt investeren in vastgoed in?

Wanneer je gaat investeren in vastgoed, koop je een pand met als doel deze investering terug te verdienen. Dit kun je doen door het pand te kopen, te verbouwen/verduurzamen en met winst te verkopen, of door huurinkomsten te ontvangen van je huurder. Dit wordt ook wel een beleggingspand genoemd. Investeren in vastgoed is een goede manier om je vermogen veilig te stellen of te vergroten, mits je het goed aanpakt.

De voordelen van investeren in vastgoed

De voordelen van investeren in vastgoed zetten we op een rijtje:

 • Het levert gemiddeld meer rendement op vergeleken met sparen of beleggen;
 • Je ontvangt maandelijks huurinkomsten, dat betekent een inkomensstroom waar je relatief weinig voor hoeft te doen;
 • Je pand wordt op de lange termijn meer waard (zeker als je verduurzaamt!);
 • Het is minder inflatiegevoelig;
 • Je spreidt je vermogen en loopt daardoor minder financieel risico;
 • Wanneer je een enkel of beperkt aantal panden hebt (tot ongeveer 4) vallen deze in BOX 3: deze huuropbrengsten hoef je niet op te geven aan de belasting, alleen de netto vermogenswaarde. Dat is financieel aantrekkelijk.

De risico’s van investeren in vastgoed

Dat je alleen maar succesverhalen van vastgoedmagnaten leest, betekent niet dat investeren in vastgoed gegarandeerd winst oplevert. Bij investeren horen risico’s, we zetten de meest voorkomende voor je op een rijtje:

 • Wanbetalers en debiteurenrisico: je screent vooraf zo goed mogelijk je toekomstige huurders. Toch kan het voorkomen dat een huurder niet kan of wil betalen en wanbetalers kosten je veel geld.
 • Leegstand: heb je even geen huurder, dan heb je ook geen huurinkomsten. Daarnaast trekken leegstaande panden krakers aan. En zonder aantoonbare huurders, wordt hier niet op gehandhaafd. Je betaalt dan hypotheek maar ontvangt geen huurinkomsten.
 • Waardevermindering: tijdens de vorige economische crisis zagen we de huizenprijzen dalen. Ook door buurtverloedering, nieuwe plannen voor een gebied of problemen met de fundering kan de waarde van een pand verminderen. Factoren waar je weinig invloed op hebt maar die je bij de verkoop van het pand mogelijk verlies opleveren. Ook kan een pand in waarde dalen bij een ongunstig energielabel heeft en lastig (of kostbaar) verder te verduurzamen is.
 • Hoge onderhoudskosten: grote reparaties zijn de verantwoordelijkheid van jou als verhuurder en daarvan kan je een fikse rekening ontvangen.
 • Vermogensrisico: vermogen dat je in je beleggingspand stop, kun je er niet uithalen. Daarvoor moet je eerst je pand kopen. Een financiële buffer hebben en blijven aanvullen is daarom belangrijk.
 • Variabele rentekosten: Loopt de rentevaste periode van je zakelijke hypotheek af en is op dat moment de rente gestegen? Dan ga je maandelijks meer betalen.

Ga eerst met een vastgoedspecialist in gesprek voordat je aan de slag gaat met de aankoop van je eerste pand.

Starten met investeren in vastgoed

Stap 1: Zorg voor voldoende eigen geld

Een financiële buffer hebben is essentieel als je wilt investeren in vastgoed. Wat ‘voldoende geld’ betekent, hangt af van je wensen. Je zult, afhankelijk van je financiële situatie, minimaal 20% aan eigen geld moeten inleggen als je investeert in vastgoed. Koop je een pand waarvan de taxatie- of aankoopwaarde 300.000 euro is, dan leg je dus minimaal 60.000 euro eigen geld in. Daarnaast komen bij de aankoop van een pand ook andere kosten kijken zoals ​​overdrachtsbelasting, taxatie-, kadaster- en notariskosten. Breng dus alle kosten in kaart.

Stap 2: Bereken de maximale aankoopwaarde

Zodra je een buffer hebt, kun je de maximale aankoopwaarde bepalen. Wil je voor dit bedrag een instapklaar pand of komen eventuele verbouwingskosten hier bovenop?

Ben je van plan je beleggingspand te financieren met een lening? Bereken dan wat je maximaal kunt lenen.

Stap 3: Bepaal de eisen van het vastgoed

Het doel van investeren in vastgoed is om je eigen vermogen veilig te stellen én winst te maken. Voordat je een bod doet op een potentieel pand is het belangrijk om eerst te filteren op bepaalde eisen. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

 • De oppervlakte van het pand
 • De financieringsmogelijkheden
 • De bedrijfsdoeleinden
 • Het bestemmingsplan
 • Eventuele doorgroeimogelijkheden
 • De bereikbaarheid
 • Parkeergelegenheid
 • De uitstraling van het pand
 • De mogelijkheid voor verhuur of aanbouw
 • Erfpacht
 • Vergunningen
 • Gemeentelijke aanschrijvingen
 • Brandveiligheid van het pand
 • Bruikbaarheid
 • Het energielabel en andere milieu-eisen

Met je ingevulde eisenlijst kun je nu gericht zoeken. Hulp daarbij nodig? Neem vrijblijvend contact op en wij koppelen je aan de juiste persoon binnen ons netwerk.

Stap 4: De financieringsaanvraag

Heb je je droompand gevonden? Grote kans dat de volledige aanschafwaarde niet op je spaarrekening staat. Vraag daarom een financiering aan bij een bank of alternatieve financier.

Op onze website bereken je de verwachte financieringsmogelijkheden. Verstuur die aanvraag en onze financieringsspecialist neemt dan binnen 24 uur contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Investeer in vastgoed met een financiering via Financiering-Bedrijfspanden

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.