Investeren in een beleggingspand: waar moet je aan denken?

Wanneer je denkt aan vermogensopbouw- en bescherming, is een beleggingspand kopen een reële optie. Nu het rendement op je spaargeld verdwijnt, is het belangrijk om naar anderen manieren te kijken om je vermogen te beschermen. Investeren in een beleggingspand is niet risicovrij: voorbereiding is essentieel. We vertellen je op deze pagina waaraan je moet denken bij de aankoop van je (eerste) beleggingspand.

Wat is een beleggingspand?

Een beleggingspand is een pand waarin je investeert, met als doel hierover rendement te ontvangen. Door op te knappen en met winst door te verkopen of door huurinkomsten te ontvangen. Beleggingspanden worden doorgaans meer geld waard, terwijl je geld op de bank door lage of negatieve spaarrente en inflatie minder waard wordt. Een beleggingspand kan een zakelijk pand zijn dat je verhuurt aan andere ondernemers of een woning die je verhuurt aan particulieren.

De voordelen van investeren in een beleggingspand

De voordelen van investeren in een beleggingspand zetten we op een rijtje:

 • Het levert gemiddeld meer rendement op vergeleken met sparen of beleggen;
 • Je ontvangt maandelijks huurinkomsten, dat betekent een inkomensstroom waar je relatief weinig voor hoeft te doen;
 • Je pand wordt op de lange termijn meer waard (zeker als je verduurzaamt!);
 • Het is minder inflatiegevoelig;
 • Je spreidt je vermogen en loopt daardoor minder financieel risico;
 • Wanneer je een enkel of beperkt aantal panden hebt (tot ongeveer 4) vallen deze in BOX 3: deze huuropbrengsten hoef je niet op te geven aan de belasting, alleen de netto vermogenswaarde. Dat is financieel aantrekkelijk.

De risico’s van investeren in een beleggingspand

Als je alleen maar succesverhalen van vastgoedmagnaten leest, sta je minder stil bij de risico’s. Een goede voorbereiding is daarom essentieel voordat je start met investeren in een beleggingspand. Dit zijn mogelijke risico’s:

 • Wanbetaling en debiteurenrisico: je screent vooraf zo goed mogelijk de potentiële huurders. Toch kan het voorkomen dat een huurder niet kan of wil betalen, dat kost jou veel geld.
 • Leegstand: heb je even geen huurder, dan heb je ook geen huurinkomsten. Daarnaast zijn leegstaande panden een magneet voor krakers: en heb je eenmaal krakers in het pand, dan krijg je die niet gemakkelijk eruit.
 • Waardevermindering: tijdens de vorige economische crisis stortte de huizenprijzen in. Niet ideaal als jij op de top van de markt de woning hebt gekocht en nu (noodgedwongen) moet verkopen. Ook door buurtverloedering, nieuwe plannen voor een gebied of problemen met de fundering kunnen de waarde van een pand verminderen. Ook kan een pand in waarde dalen bij een ongunstig energielabel heeft en lastig (of kostbaar) verder te verduurzamen is.
 • Hoge onderhoudskosten: grote reparaties zijn de verantwoordelijkheid van jou als verhuurder.
 • Vermogensrisico: vermogen dat je in je beleggingspand, kun je er niet uithalen. Daarvoor moet je eerst je pand kopen.
 • Variabele rentekosten: Loopt je rentevaste periode van je lening af en is op dat moment de rente gestegen? Dan ga je maandelijks meer betalen.

Ga eerst met een vastgoedspecialist in gesprek voordat je aan de slag gaat met je (eerste) beleggingspand.

Starten met investeren in een beleggingspand

Stap 1: Zorg voor een financiële buffer

Geld sparen met een doel werkt motiverend. En is noodzakelijk, als je wilt investeren in een beleggingspand. Je zult namelijk eigen geld moeten inleggen, ongeacht of je een financiering aanvraagt of niet. Je zult, afhankelijk van je financiële situatie, minimaal 20% aan eigen geld moeten inleggen voor de aankoop. Koop je een pand waarvan de taxatie- of aankoopwaarde 300.000 euro is, dan moet je dus minimaal 60.000 euro aan eigen geld inleggen. Daarnaast komen bij de aankoop van een beleggingspand ook andere kosten kijken zoals ​​overdrachtsbelasting, taxatie-, kadaster- en notariskosten.

Stap 2: Bereken de maximale aankoopwaarde

Zodra je een buffer hebt, kun je de maximale aankoopwaarde van je beleggingspand bepalen. Wil je voor dit bedrag een instapklaar pand of komen eventuele verbouwingskosten hier bovenop?

Ben je van plan je beleggingspand te financieren met een lening? Bereken dan wat je maximaal kunt lenen.

Stap 3: Bepaal de eisen van je beleggingspand

Het doel van je beleggingspand is dat je rendement haalt uit je investering. Om ervoor te zorgen dat je je investering terug verdient en winst maakt, moet je strenge eisen stellen aan je beleggingspand. Hou rekening met onder andere deze eisen:

 • De oppervlakte van het pand
 • De financieringsmogelijkheden 
 • De bedrijfsdoeleinden
 • Het bestemmingsplan
 • Eventuele doorgroeimogelijkheden
 • De bereikbaarheid
 • Parkeergelegenheid
 • De uitstraling van het pand
 • De mogelijkheid voor verhuur of aanbouw
 • Erfpacht
 • Vergunningen
 • Gemeentelijke aanschrijvingen
 • Brandveiligheid van het pand
 • Bruikbaarheid
 • Het energielabel en andere milieu-eisen

Heb je deze eisen meegenomen, dan kun je gericht naar beleggingspanden zoeken. Wil je weten hoe je hier het beste naar zoekt? Neem vrijblijvend contact op.

Stap 4: Vraag een eventuele financiering aan

De kans is groot dat het volledige aankoopbedrag niet op je spaarrekening staat. In de eerste stap heb je je maximale aankoopbedrag berekend. Zodra je weet welk pand je wilt, kun je hiervoor een financiering aanvragen. Dit doe je door eerst de kosten te berekenen en daarna je aanvraag te versturen. Onze financieringsspecialist neemt dan binnen 24 uur contact op om kennis te maken, je financierings-wens te bespreken en over de mogelijkheden te adviseren.

Laat je beleggingspand financieren door Financiering-Bedrijfspanden

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.