Bedrijfspand kopen zonder eigen geld: kan dat?

Nieuwe bedrijven oprichten, ideeën uitwerken en kansen signaleren: als ondernemer borrelen de ideeën dag en nacht op. Én ben je daarnaast bezig om meer rendement uit je eigen vermogen te halen. Je wilt graag een bedrijfspand kopen omdat je het zonde vindt om huur te betalen, of je wil hier uiteindelijk huurinkomsten uithalen. Maar kan je een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Bij een bedrijfshypotheek moet je eigen geld inleggen: ten minste 30% van de aankoopwaarde. Kost een bedrijfspand 300.000 euro, dan heb je dus minimaal 90.000 euro nodig aan eigen geld. Maar wat nou als zoveel geld niet op je bankrekening staat?

Alternatieve manieren om een bedrijfspand te kopen zonder eigen geld in te leggen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om alsnog je bedrijfspand aan te kopen. We leggen een aantal manieren aan je voor hoe je je bedrijfspand kunt financieren zonder eigen geld in te leggen.

Een onderhandse lening

Bij een onderhandse lening leen je geld buiten een bank of kredietverstrekker om. Bijvoorbeeld van vrienden en familie. Dat betekent niet dat er geen rente over betaald wordt: is de rente lager, dan ziet de Belastingdienst het als schenking en moet er schenkingsbelasting over betaald worden. Houd daarom de marktconforme rente aan. Het zorgt er ook voor dat een familielid of vriend eerder het bedrag wil lenen: diegene ontvangt rendement over het geleende bedrag.

Geld is vaak een reden van discussie en ruzies. Daarom is het bij een onderhandse lening extra belangrijk om goede afspraken te maken. Leg het leenbedrag, het leendoel, de rente, de maandelijkse aflossing en aflossingstermijn vast.

Angel investor

Een Angel investor of Business angel is iemand die vanuit zakelijk oogpunt investeert in jouw onderneming. Dit is een ondernemer die de klappen van de zweep kent en nu voor het eigen gewin in andere ondernemers investeert. Deze investeerders zijn vooral geïnteresseerd in ondernemingen die snel groeien, dus het is belangrijk om een ijzersterk ondernemingsplan te hebben. Het voordeel? Deze Angel Investors zijn zelf ondernemer (geweest) en kunnen je zakelijk advies geven.

Crowdfunding

De ‘crowd’ (massa) betaalt in dit geval voor je investering. Het is een voorfinanciering van investeerders waarbij je zelf de tegenprestatie betaalt. Het doel is om een bepaald bedrag op te halen, in ruil voor een tegenprestaties.

Bij producten wordt vaak vooraf om de aanschafprijs gevraagd en wanneer het doel wordt behaald, wordt er overgegaan tot productie en ontvangen de investeerders het product. Maar ook bij de financiering van jouw bedrijfspand kun je een crowdfunding-actie bedenken. Bijvoorbeeld een gratis analyse waar jouw bedrijf in gespecialiseerd is of na afloop een feestavond voor alle investeerders.

Het is niet verplicht om een tegenprestatie te koppelen aan je crowdfuningsactie. Maar hoe origineler jouw tegenprestatie, hoe groter de kans is dat jij het benodigde bedrag binnenhaalt. Crowdfunding zorgt daarna voor het olievlek-effect: investeerders vertellen het aan anderen, waardoor je meer naamsbekendheid krijgt. Er zijn verschillende platforms om via crowdfunding op te halen: kijk welk platform aansluit bij jouw doel.

Op deze manieren kun je een bedrijfspand kopen zonder eigen geld. Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie over de aankoop van je bedrijfspand of andere financieringsmogelijkheden. Wil je weten wat je maandelijk kwijt bent bij de aankoop van een pand? Bereken via de onderstaande knop direct je financieringsmogelijkheden.

Waarom kiezen voor Financiering-Bedrijfspanden bij de aankoop van je bedrijfspand?

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen op het gebied van de aankoop van je bedrijfspand? Neem contact op.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.