Bedrijfspand taxeren

Ga je een bedrijfspand aankopen, dan wordt er door de hypotheekverstrekker waarschijnlijk om een taxatierapport gevraagd. Maar ook voor andere doeleinden, zoals onderhandelingen over de aankoopprijs, voor het afsluiten van verzekeringen, bij verbouwen / verduurzamen van een pand of een overname kan het interessant zijn om je bedrijfspand te laten taxeren. Op deze pagina leggen we uit hoe het werkt en hoe een taxatierapport je verder helpt.

Waarom moet je een bedrijfspand taxeren voor aankoop ervan?

Wil je een bedrijfspand aankopen met een zakelijke hypotheek? De leningverstrekker eist dan meestal een taxatierapport voordat de hypotheek wordt goedgekeurd. Een taxatierapport mag meestal niet ouder zijn dan 3 maanden.

Dit rapport beoordeelt de waarde van het pand, een belangrijke factor dat een financier meeneemt bij de hoogte van het uiteindelijke hypotheekvoorstel. Ligt de getaxeerde waarde lager dan het bod dat je met de verkoper bent overeengekomen, dan zal de leningverstrekker waarschijnlijk niet de volledige aankoopwaarde financieren. Tegelijkertijd zorgt dit er – in dit specifieke geval voor – dat je meer onderhandelingsruimte hebt om de verkoopprijs naar beneden te krijgen.

Zakelijke financiers eisen bij de aankoop van een bedrijfspand een NRVT taxateur en sommige financiers werken met een eigen lijst van taxateurs. Stem – voordat je een taxateur inschakelt – of deze geschikt is voor jouw financier.

De kosten van een taxatie voor je bedrijfspand

De kosten van een taxatierapport voor je bedrijfspand staan niet vast. Doorgaans kun je uitgaan van kosten tussen de 500 – 1.200euro voor zo’n taxatie. De taxateur komt naar het bedrijfspand toe om de waarde in te schatten op basis van de huidige staat – samen met de informatie uit het kadaster. Na afloop ontvang je een rapport dat je met de hypotheekverstrekker deelt. In sommige gevallen regelt de financier zelf de taxateur.

Overige kosten koper

De taxatie voor een bedrijfspand valt onder de ‘kosten koper’ (k.k.). Dit zijn extra kosten bovenop de aankoopsom van het bedrijfspand. Bij de aankoop van een bedrijfspand moet je rekening houden met de volgende kosten:

  • Overdrachtsbelasting bedrijfspand: momenteel 10,4% van de aankoopsom
  • Notaris-, taxatie- & kadasterkosten: ongeveer 3.000 euro eenmalig
  • Makelaarskosten: Als je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld, betaal je doorgaans een commissie of vergoeding. Over het algemeen betaal je hiervoor tussen de 1% en 2,5% van de aankoopsom.
  • Hypotheekadviseur: schakel je een hypotheekadviseur of tussenpersoon in voor het afsluiten van een lening, dan betaal je daar een commissie of vergoeding voor. Bij Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro excl. BTW bij aanvang en vervolgens 1% over leensom, bij financieringen tot 500.000 euro.

Rekenvoorbeeld kosten koper

Stel, je koopt een bedrijfspand voor 300.000 euro, dan moet je rekening houden met deze extra kosten:

  • Overdrachtsbelasting bedrijfspand: 31.200 euro
  • Notaris-, taxatie- & kadasterkosten: 3.000 euro
  • Makelaarskosten: 4.500 euro (obv 1,5%)
  • Bemiddeling via Financiering-Bedrijfspanden: 750 euro + 3.000 euro

In dit rekenvoorbeeld ben je voor een bedrijfspand van 300.000 euro ongeveer 11.281 euro kwijt. Koop je een bedrijfspand, dan kun je maximaal 90% van de aankoopsom laten financieren door een hypotheekverstrekker. Dat betekent dat je ongeveer 30.000 euro aan eigen geld moet inleggen. Bij een financieringstraject van 300.000 euro heb je dus ongeveer 40.000 euro aan eigen geld nodig.

Heb je onvoldoende eigen middelen, ga dan in gesprek met de verkopende partij. Soms zijn zij bereid een deel van de koopsom achtergesteld te lenen. Dit betekent dat je dit bedrag niet meer bij externe financier hoeft te lenen.

Benieuwd hoe jouw financiële situatie er precies uit gaat zien? Bereken je kosten via onze gratis calculator.

Bedrijfspand taxeren om andere redenen

Bij de aankoop van een bedrijfspand dien je gedurende het financieringstraject het bedrijfspand te laten taxeren. De taxatie mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Maar ook in andere situaties kun je het bedrijfspand laten taxeren, zoals:

Een taxatierapport als onderdeel van onderhandelingen

Heb je het gevoel dat de waarde van het pand lager ligt dan de vraagprijs? Een taxatierapport geeft duidelijkheid. Als het rapport aangeeft dat de waarde lager is dan de vraagprijs, heb je een sterkere onderhandelingspositie.

Verzekeringen

Ga je je eigen bedrijf vestigen in het pand? Dan moet je een aantal verzekeringen afsluiten, waaronder verzekeringen voor het pand en de inventaris. Het resultaat uit het taxatierapport helpt de verzekeraar met het vaststellen van de juiste premies.

Boekhoudkundige doeleinden

Als eigenaar van een pand wordt de waarde van je bedrijfspand meegenomen op de balans. Een taxatie biedt een objectieve waardebepaling die kan worden gebruikt in financiële rapportages.

Fusies en overnames

Bij fusies, overnames of zakelijke waarderingen kan de waarde van het bedrijfspanden een belangrijk element zijn bij het vaststellen van de totale waarde van een onderneming.

Verbouwing en verduurzaming

Sta je op het punt om je bedrijfspand te verbouwen of verduurzamen? Vaak worden leningen voor deze trajecten bepaald op basis van de waarde van het pand ná verbouwing. Daarvoor moet je tijdens het financieringstraject een taxatierapport laten opmaken. Ook na verbouwing – om te bepalen hoe hoog de daadwerkelijke waardestijging is – is het slim om een taxatierapport op te maken.

Herfinanciering van bedrijfspand

Heb je de wens om het bestaande pand te herfinancieren of extra middelen vrij te maken? Dan is de taxatie leidend voor de financieringsmogelijkheden. Als de waarde van het bedrijfspand hoger wordt vastgesteld, zal er ook een hogere financiering verstrekt kunnen worden.

Via Financiering-Bedrijfspanden de juiste taxateur vinden

Door onze jarenlange ervaring binnen het bankwezen én de financieringsmarkt, hebben we een groot netwerk aan specialisten opgebouwd – waaronder taxateurs. Sta je op het punt om een bedrijfspand aan te kopen of een financieringstraject aan te gaan? Wij helpen je graag: van het vinden van het beste financieringsvoorstel tot voet tussen de deur krijgen bij financiers.

Besteed daarom je financieringstraject uit bij ons. We werken onafhankelijk samen met banken én alternatieve financiers: zodat we de meest passende financiering met de beste condities voor je uit de markt kunnen halen. We ontvangen geen commissies, waardoor we eerlijk en transparant advies geven.

Benieuwd hoe zo’n financieringstraject eruitziet? Neem contact op en maak vrijblijvend kennis met ons.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.