Een crowdfunding starten voor de financiering van je bedrijfspand: hoe pak je dat aan?

Nieuwe bedrijven oprichten, ideeën uitwerken en kansen signaleren: jouw ondernemersbrein ratelt dag en nacht door. Zo wil je bijvoorbeeld een bedrijfspand kopen, verbouwen of verduurzamen om je eigen vermogen te vergroten. Maar misschien heb je niet alle middelen op dit moment om die investering te maken. Maar ‘niet mogelijk’ komt niet voor in je vocabulaire: jij zoekt altijd naar manieren om van je droom werkelijkheid te maken. Een van die mogelijkheden om je ondernemersdroom te laten groeien is bijvoorbeeld een crowdfunding starten.

Wat is crowdfunding?

Bij het starten van een crowdfunding-actie wordt de looptijd en het benodigde bedrag aangegeven en iedere geïnteresseerde kan hierin meefinancieren. Vandaar de naam crowdfunding: de ‘crowd’ (massa) investeert in jouw idee. Vooraf is bekend wat de eventuele vergoeding is van de actie: bij producten gaat het vaak om voorfinanciering van de productiekosten: de investeerders krijgen na productie het product. Voor een crowdfunding-actie voor de aankoop van je bedrijfspand werken andere tegenprestaties beter.

Waarom een crowdfunding starten voor de aankoop van mijn bedrijfspand?

Wanneer je een bedrijfspand wil kopen, krijg je (meestal) niet het volledige aankoopbedrag gefinancierd. Zakelijke hypotheken worden standaard niet tot 100% van het aankoopbedrag/taxatiewaarde gefinancierd. Dat betekent dat je eigen geld nodig hebt voor de investering. Geld dat misschien niet op je bankrekening rust, of dat je wil gebruiken als buffer of andere investeringen. In dat geval is een crowdfunding starten om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen een optie.

De voordelen van een crowdfunding starten

Lagere investeringskosten

Een crowdfundingsactie kun je eigenlijk zien als voorfinanciering van jouw investering. Je ontvangt vooraf het benodigde bedrag via de investeerders en biedt na afloop de tegenprestatie. In het geval van een crowdfundingsactie voor je bedrijfspand kun je bijvoorbeeld als tegenprestatie een dienst of audit van jouw bedrijf aanbieden. Of je biedt investeerders de mogelijkheid ook van je nieuwe bedrijfspand gebruik te maken. Tijdens een opening of voor het gebruiken van ruimtes (dagdelen).

Een tegenprestatie is niet verplicht bij een crowdfundingactie, mensen kunnen ook schenken. Maar bij een originele tegenprestatie zullen mensen sneller geneigd zijn om te investeren in jouw product. Dit wordt ook wel ‘reward crowdfunding’ genoemd.

Je crowdfunding dient als marktonderzoek

Wie investeren er in je crowdfundings-actie en uit welke regio? Nuttige informatie als het gaat om marktonderzoek. Misschien koop je een bedrijfspand aan in Leeuwarden voor jouw online-marketingactiviteiten voor het MKB. Als dan verschillende MKB’ers investeren omdat ze een tegenprestatie willen ontvangen (bijvoorbeeld een gratis advertentie via Google) dan weet je direct wie je doelgroep is.

Het is een effectieve marketingtool

Crowdfunding is een prima marketingmiddel om de naamsbekendheid te vergroten. Er zijn verschillende platforms waarop je een crowdfunding kunt starten. Dat is direct gratis publiciteit voor jouw bedrijf. Daarnaast vertellen investeerders in een crowdfunding project het weer aan anderen, waardoor de olievlek verder verspreidt.

Crowdfunding in combinatie met een zakelijke hypotheek van Financiering-Bedrijfspanden

Bij Financiering-Bedrijfspanden helpen we je met de investering voor de (her)financiering, verduurzaming of verbouwing van je bedrijfspand. Bij zakelijke hypotheken wordt meestal geen 100% financiering verstrekt. , vandaar dat een crowdfunding-actie een goede manier is om de eigen inleg te verkleinen.

Voor de aanvraag van je hypotheek én voor meer informatie rondom de financiering van je bedrijfspand helpen onze specialisten je graag. Daarom kies je voor ons?

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Neem contact op voor financieel advies of bereken hieronder direct je financieringsmogelijkheden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.