Kopen bedrijfspand

Waarschijnlijk zocht je op de term ‘kopen bedrijfspand’ en kwam je daarom uit op onze pagina. Je wil een bedrijfspand kopen en daar komt behoorlijk wat bij kijken. Want aan welke eisen moet je bedrijfspand voldoen? Waar moet je allemaal rekening mee houden en niet geheel onbelangrijk: hoe ga je het pand financieren? De specialisten van Financiering-Bedrijfspanden zijn jarenlang gespecialiseerd in de vastgoed- en financiële wereld. Op deze pagina vertellen we waar je allemaal over moet nadenken bij het kopen van een bedrijfspand én vind je ons advies.

Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een bedrijfspand?

Er zijn honderd-en-een zaken om rekening mee te houden, maar twee factoren zijn van essentieel belang als je een bedrijfspand gaat kopen: locatie en weten hoeveel je kunt lenen. De locatie wil je strategisch kiezen. Het juiste publiek moet er natuurlijk op afkomen of deze moet iets unieks bieden.

Daarnaast kun je pas actief naar een pand zoeken als je weet wat je ongeveer kunt lenen. Jezelf verlekkeren op panden die achteraf financieel niet haalbaar zijn, is zonde van je tijd en energie. Daarnaast zijn de volgende punten ook belangrijk als je een bedrijfspand gaat kopen:

 • De oppervlakte van het bedrijfspand
 • De financieringsmogelijkheden
 • De bedrijfsdoeleinden
 • Het bestemmingsplan
 • Eventuele doorgroeimogelijkheden
 • De bereikbaarheid
 • Parkeergelegenheid
 • De uitstraling van het pand
 • De mogelijkheid voor verhuur of aanbouw
 • Erfpacht
 • Vergunningen
 • Gemeentelijke aanschrijvingen
 • Brandveiligheid van het pand
 • Bruikbaarheid
 • Het energielabel en andere milieu-eisen

Een winkelpand kopen met een financiering

Als je meerdere bedrijfspanden bezit, is er misschien voldoende vermogen of overwaarde om de financiering van het nieuwe bedrijfslpand zelf rond te krijgen. Maar de kans is groot dat het aankoopbedrag van het pand niet op je bankrekening staat. En je wil natuurlijk ook een buffer aanhouden voor onvoorziene zaken en marketingkosten. Een financiering helpt je bij het verwezenlijken van je droom.

Van jongs af aan is ons geleerd dat leningen slecht zijn. In veel gevallen (zoals bij luxegoederen) is het inderdaad niet slim om een lening af te sluiten. Maar een lening gebruiken om een investering mee terug te verdienen is vaak juist wél een slimme zet. Je kunt daarmee het rendement op je vermogen namelijk vergroten. Met de inkomsten uit jouw zaak kan je de lening grotendeels maandelijks afbetalen en zo zie je niet in één keer je hele vermogen verdampen.

Op onze website kun je direct berekenen hoeveel financiering je nodig hebt en wat je maandelijkse lasten worden. In onze tool vul je het aankoopbedrag in, hoeveel eigen geld je wil inbrengen (minimaal 10%) en kies je de rentevaste periode.

De uitkomst is slechts een advies: afhankelijk van je financiële gezondheid en eventuele lopende leningen wordt bepaald of de financiering wordt goedgekeurd. Stuur de aanvraag op en onze financieel adviseur neemt vrijblijvend contact op om de mogelijkheden voor jouw situatie te bespreken.

Waarom een bedrijfspand kopen via de financieringen via Financiering-Bedrijfspanden?

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen rondom het kopen van een bedrijfspand? Neem contact op.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.