Pand kopen

Een pand kopen voor zakelijke doeleinden is een flinke stap. Misschien heb je al meerdere panden in je portfolio of wordt dit je eerste pand. Vooral in het laatste geval is het een spannende en grote stap. Maar gelukkig gingen velen je al voor en zijn er voldoende professionals en ervaringsdeskundigen die je kunnen helpen met deze stap.

Pand kopen: waar moet je aan denken?

Als je een pand wil kopen, zijn twee zaken van essentieel belang: weten waar de locatie van pand is en weten wat je kunt lenen. De locatie is belangrijk omdat je op die manier je concurrentie in kaart kunt brengen, het bestemmingsplan kunt raadplegen en de markt kunt onderzoeken. En zodra je ongeveer weet hoeveel er wordt gefinancierd, kun je gericht naar een pand zoeken. Wist je bijvoorbeeld dat extra geld lenen voor de aankoop van een beleggingspand extra aantrekkelijk kan zijn?

Pand kopen: waar moet je aan denken?

Wanneer je een eerste pand koopt, is de eerste gedachte misschien dat je zo min mogelijk wil lenen voor de aankoop van je pand. Want leningen zijn ongunstig, toch?

Dat is niet zo. Want door een (extra) lening aan te vragen, kun je het rendement op je vermogen namelijk vergroten. Dat geldt voor als je het pand aankoopt voor eigen gebruik ondernemerschap maar ook als je dit pand gaat verhuren of deels verhuren. Door een lening af te sluiten betaal je geen huurlasten meer en/of de gedeeltelijke de huurinkomsten kunnen grotendeels de maandelijks financieringslasten (rente en aflossing) dekken. Zo zie je niet in één keer je hele vermogen verdampen op je bedrijfsrekeningen en houd je op de lange termijn geld over om andere slimme bedrijfsinvesteringen te doen. Of misschien wel een tweede, derde of vierde pand aan te kopen.

Als je een pand privé aankoopt als belegging, valt dit in box 3. Het wordt namelijk gezien als privévermogen. Investeren in vastgoed betekent profiteren van belastingvoordeel. Over de maandelijkse huurinkomsten én over de waardestijging wordt namelijk geen belasting berekend. Dit geldt alleen wanneer dit vastgoed in box 3 valt. Uiteraard kan een pand ook aangekocht worden in andere bedrijfsvormen. Onze financieel adviseurs kunnen je hierover meer vertellen.

Waar moet je nog meer over nadenken als je een pand koopt?

Een pand kopen is een ingrijpende beslissing en heeft een forse impact op je financiële situatie in de komende jaren. Met als doel die investering terug te verdienen en te vergroten. Maar waar moet je allemaal aan denken bij het kopen van een pand? We hebben de belangrijkste stappen voor je op ‘n rijtje gezet.

Stap 1 – Bepaal aan welke eisen het pand moet voldoen en bereid je voor op de toekomst

Tijd om je dromen concreet op papier te zetten: wat zijn de eisen waaraan je pand moet voldoen? Leg deze eisen naast je bedrijfsplan en kijk of deze eisen overeenkomen met je visie voor de komende tien jaar. Je wil tenslotte niet binnen een jaar uit je pand gegroeid zijn. Houd bij het schrijven van deze eisenlijst rekening met de volgende zaken:

 • De oppervlakte van het pand
 • De financieringsmogelijkheden 
 • De bedrijfsdoeleinden
 • Het bestemmingsplan
 • Eventuele doorgroeimogelijkheden
 • De bereikbaarheid
 • Parkeergelegenheid
 • De uitstraling van het pand
 • De mogelijkheid voor verhuur of aanbouw
 • Erfpacht
 • Vergunningen
 • Gemeentelijke aanschrijvingen
 • Brandveiligheid van het pand
 • Bruikbaarheid
 • Het energielabel en andere milieu-eisen

Stap 2 – Met welke middelen ga je je pand kopen?

Heb je een flinke buffer of overwaarde uit een ander zakelijk pand? Dan kun je het pand misschien wel zelf aankopen. Maar de kans is ook groot dat je niet alle middelen daarvoor hebt. Een pand kopen met een zakelijke financiering biedt uitkomst.

Met onze handige rekentool heb je precies inzichtelijk hoeveel je zakelijk kunt lenen. Vul op deze pagina de aankoopprijs van het bedrijfspand in en geef aan hoeveel eigen geld je kunt inleggen. Dit dient ten minste 10% van de totale aankoopprijs te zijn, maar mag ook meer zijn.

Stap 3 – Als je weet hoeveel financiering je kunt krijgen

Aan de hand van onze financieringstool heb je een idee hoeveel geld je kunt lenen om je pand te kopen. Nu kun je bepalen of dit voldoende is en gericht zoeken. Let op: het bedrag in onze tool is slechts een schatting. Nadat je de financieringsaanvraag hebt gedaan, beoordelen onze adviseurs hoeveel je daadwerkelijk kunt lenen. Wij nemen dan contact met je op en nemen de aanvraag samen door. Op basis daarvan kun je bepalen of er in het gewenste gebied geschikte panden zijn. En door ons grote netwerk binnen de vastgoedsectoren kunnen we je ook daar bij helpen.

Stap 4 – Een pand kopen? Vergeet niet om een bouwkundig rapport op te vragen

Die droom om een pand te kopen komt ineens dichterbij. Je hebt een pand op het oog waarvoor je de benodigde investering kunt krijgen. Maar voordat je vol enthousiasme de papieren tekent, adviseren we je een expert in huis te halen. Nadat de makelaar de eerste indruk heeft laten zien, kan de expert een diepgaand onderzoek uitvoeren. Laat een bouwkundig rapport opmaken, zodat je geen kat in de zak koopt.

Stap 5 – De (mondelinge) overeenkomst

Bij serieuze interesse in een pand is het verstandig niet je mond voorbij te praten. Waar een mondelijke overeenkomst bij het kopen van een woonruimte niet geldt, geldt dit wel als je een zakelijk pand koopt. Bij een aanvaarding van een uitgebracht bod is de koop bijvoorbeeld al gesloten. Wel moet de notaris de overdracht nog bevestigen. Voor advies en aankoop van een pand helpen onze adviseurs je graag verder.

Financiering nodig voor de aankoop van je pand?

Een pand kopen, (her)financieren, verbouwen of verduurzamen. Het vraagt een flinke investering. Maar hoeveel kun je nu eigenlijk lenen? Hoe lang ben je bezig met het aflossen en aan welk maandbedrag zit je vast? Met onze rekentool weet je straks exact hoeveel je lenen kan voor de financiering van je bedrijfsruimte. Bereken hier hoeveel jij lenen moet om je pand volledig te kunnen financieren.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.