Vastgoedfinanciering

Op je sociale tijdlijn, bij de koffieautomaat en in je mailbox lijkt het aan populariteit te winnen: investeren in vastgoed. ‘Pandjes flippen’, ‘huurrendement’, ‘ABC-constructies’ en ‘vastgoedportefeuille’ zijn termen die je steeds vaker voorbij hoort komen. Ook jij hebt interesse om te investeren in (zakelijk) vastgoed. Een pand om je eigen bedrijf in te vestigen, om onder te verhuren of een winkelpand om te exploiteren. Maar de kans is groot dat het benodigde aankoopbedrag niet op je spaarrekening staat. Daarom ben je op zoek naar een geschikte vastgoedfinanciering. Op deze pagina vertellen we je meer over vastgoedfinancieringen en kun je je maandelijkse lasten direct berekenen.

Wat is een vastgoedfinanciering?

Een vastgoedfinanciering, ook wel vastgoedhypotheek genoemd, is een zakelijke lening waarmee je de aanschaf van vastgoed financiert. Via een geldverstrekker, bijvoorbeeld de bank of een alternatieve financier, krijg jij een deel van het aankoopbedrag om het vastgoed aan te schaffen. Maandelijks betaal je deze lening plus rentekosten terug.

Hoeveel kan ik lenen om vastgoed te financieren?

Wil je vastgoed aankopen, dan moet je er rekening mee houden dat je hiervoor een deel eigen geld moet inleggen. Doorgaans kun je tot maximaal 80% van de aankoopprijs aan financiering krijgen. Heb je een pand van 300.000 euro op het oog, dan betaal je minimaal 60.000 euro aan eigen inleg exclusief kosten koper. Dit zijn aanvullende kosten die je maakt wanneer je een pand koopt.

Daarnaast hangt de hoogte van de financiering af van je financiële gezondheid. De daadwerkelijke financiering die je ontvangt hangt onder andere af van je huidige inkomsten, bestaande leningen, eventuele BKR-registraties op je naam en andere factoren die impact hebben op je financiële situatie.

Wat zijn de maandelijkse kosten van een vastgoedfinanciering?

Een vastgoedfinanciering betaal je maandelijks terug. Op een bedrag van 300.000 euro, krijg je bijvoorbeeld 240.000 euro aan vastgoedfinanciering. Afhankelijk van het rentepercentage, de looptijd en de rentevaste periode betaal je een bepaald maandbedrag. Voordat je overgaat op het aanvragen van je vastgoedfinanciering, is het slim om eerst te bepalen welk maandbedrag je ongeveer kunt missen. Bereken met onze tool de verwachte maandlasten om hier meer inzicht in te krijgen. Wil je weten of het voor jouw situatie haalbaar is om dit bedrag te lenen? Verstuur je aanvraag en onze financieel expert neemt vrijblijvend contact met je op.

Hoe werkt de aanvraag van een vastgoedfinanciering?

Voordat je gaat rondneuzen op Funda In Business of het aanbod bij een lokale makelaar bekijkt, wil je eerst een inzicht hebben welk budget je tot je beschikking hebt. Dat voorkomt teleurstellingen wanneer je in een te hoge prijsrange zoekt. Bereken daarom eerst wat je kunt lenen voordat je willekeurig zoekt naar het juiste vastgoed.

Zodra je overeenstemming (onder voorbehoud van financiering) hebt bereikt over het bod, kun je de vastgoedfinanciering aanvragen. Dat kan bij je eigen bank, in samenwerking met een investeerder of via Financiering-Bedrijfspanden. Het voordeel van werken met ons, is dat we samenwerking met zowel banken als alternatieve financiers.

Een vastgoedfinanciering via de bank

De meeste mensen gaan in de zoektocht naar een vastgoedfinanciering vaak naar de bank. Er zijn verschillende Nederlandse banken die vastgoedfinancieringen aanbieden. Als je al klant bij die bank bent, kan dat extra voordeel opleveren. Het nadeel van vastgoed financieren bij de bank is dat de voorwaarden vrij streng zijn: na de bankencrisis in 2009 hebben veel banken hun voorwaarden aangescherpt.

Een vastgoedfinanciering ontvangen via alternatieve financiers

Door deze ontwikkelingen worden vastgoedfinancieringen via alternatieve financiers een aantrekkelijke optie. Dit zijn organisaties – of soms individuele personen die financieringen voor vastgoed verstrekken in ruil voor rentekosten. Hetzelfde verdienmodel als banken. Het voordeel hiervan is dat je vaker meer boetevrij kunt aflossen en dat de voorwaarden minder streng zijn. De rentekosten liggen hier vaak – vergeleken met banken – hoger.

Bij Financiering-Bedrijfspanden hebben we een groot netwerk aan verschillende financiers. Op basis van jouw financiële situatie, wensen en de mogelijkheden kijken we welke financier de beste match is. Omdat we geen commissie ontvangen over deze financieringen, kunnen we eerlijk en onafhankelijk advies geven. Om gebruik te maken van onze diensten, betaal je alleen opstartkosten en een succesfee bij afronding.

Kosten koper bij de aankoop van vastgoed

Wil je de bedrijfslening gebruiken voor de aankoop van een bedrijfspand? Daar komen nog aanvullende kosten bij kijken voor de koper, vandaar dat dit ‘kosten koper’ wordt genoemd.  Hieronder vind je een overzicht van de kosten, plus eventuele kosten als je de bedrijfslening aanvraagt via Financiering-Bedrijfspanden.

Taxatie, kadaster, notaris+/- 3.000 euro
Overdrachtsbelasting10,4% van het aankoopbedrag
IntakegesprekGratis
Startfee bij aanvang750 euro (excl. BTW)
Succesfee bij afronding1% over leensom, bij financieringen tot 500.000 euro. Bij financieringen boven dit bedrag zijn de kosten in overleg.

Sluit je vastgoedfinanciering af via Financiering-Bedrijfspanden

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.