Bedrijfspand kopen zonder bank: slim of juist niet?

De zaken gaan goed en als ondernemer wil je je eigen bedrijfspand kopen. Je hebt misschien jarenlang gehuurd en zag je maandelijkse huurkosten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Tijd om vermogen op te bouwen. Of je wil meer rendement uit je spaargeld halen en wil een bedrijfspand kopen om te verhuren.

De belangrijkste vraag: hoe ga je je bedrijfspand financieren? En een bedrijfspand kopen zonder bank: is dat slim? We vertellen meer over de verschillende financieringsopties op deze pagina.

Waarom wil je een bedrijfspand kopen zonder bank?

Voordat we antwoord kunnen geven op de vraag of het slim is om een bedrijfspand te kopen zonder bank, is het eerst belangrijk om de reden te achterhalen. Heb je voldoende spaargeld om een bedrijfspand te kopen, of ben je op zoek naar een alternatieve financier?

Een bedrijfspand kopen met eigen geld

Een bedrijfspand kopen met eigen vermogen heeft zo z’n voor- en nadelen. Hoe meer je zelf inlegt, hoe minder je maandelijks aflost. Maar zit het geld eenmaal in de stenen, dan haal je het er niet meer gemakkelijk uit. Niet handig als je wil investeren, je bedrijfspand wil verduurzamen of wanneer er onvoorziene kosten zijn. Door de lage rentes is het juist nú slim om een zakelijke hypotheek af te sluiten. Liever verdeel je je vermogen, zodat je rendement stijgt. Een bedrijfspand kopen zonder bank is dus vaak niet de slimste optie, ook al heb je voldoende eigen geld.

Een zakelijke hypotheekverstrekker biedt meestal maximaal 90% van de aankoop/taxatiewaarde. Bij de aankoop van een bedrijfspand leg je dus altijd een deel eigen geld in.

Een bedrijfspand kopen via een alternatieve financier

Misschien wil je een bedrijfspand zonder bank, omdat je via een alternatieve financier een lening wil afsluiten. Sinds de kredietcrisis in 2009 zijn banken strenger geworden rondom het verstrekken van zakelijke financieringen. Daardoor is de populariteit in alternatieve financiers toegenomen. Dit zijn privé-investeerders of investeringsbedrijven die het geld uitlenen aan ondernemers. Het voordeel hiervan is dat de voorwaarden flexibeler zijn en de lening sneller wordt toegewezen.

Bij Financiering-Bedrijfspanden werken we samen met verschillende banken én alternatieve financiers. Doordat wij onafhankelijk samenwerken met deze partijen en geen commissie ontvangen, kunnen we eerlijk advies geven over de zakelijke hypotheek die past bij jouw situatie. Benieuwd wat jij maandelijks kunt lenen om je bedrijfspand (zonder bank) te kopen?

Waarom kiezen voor Financiering-Bedrijfspanden bij de aankoop van je bedrijfspand?

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen op het gebied van een zakelijke hypotheek voor de aankoop van je bedrijfspand? Neem contact op.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.