• Advies? Bel +31 (0)30 – 22 700 66

Bedrijfspand kopen voor verhuur: hoe pak je dat aan?

Nieuwe bedrijven oprichten, ideeën uitwerken en kansen signaleren: het ondernemersbrein staat zelden uit. Door de hoge inflatie kijk je als eigen baas waarschijnlijk ook naar andere manieren om je vermogen veilig te stellen. Met beleggen behaal je doorgaans meer rendement op je zuurverdiende centen dan wanneer het geld op een spaarrekening staat. Maar je kunt ook een bedrijfspand kopen voor verhuur. Dit noemen we een beleggingspand. Waarom zou je een beleggingspand aanschaffen en hoe pak je dat aan? We vertellen er meer over op deze pagina.

Waarom een bedrijfspand kopen voor verhuur?

Er zijn een aantal redenen waarom een beleggingspand aankopen een slimme zet is. We zetten ze voor je op een rijtje:

Reden 1: Lage rentes

Waarschijnlijk heb je deels een hypotheek nodig om je bedrijfspand te kopen. De rentestanden van financiers zijn laag, waardoor je minder betaalt voor het afsluiten van de lening. Bekijk hier de actuele rentestanden van hypotheken via onze financiers.

Wanneer je de totale rentekosten berekent over de maandelijkse aflossing, ligt dit vaak lager dan de maandelijkse huurprijs. Je huurder lost dan je rente af, terwijl jij vermogen opbouwt. Een bedrijfspand kopen voor verhuur levert je daarom extra inkomsten op.

Reden 2: Meer rendement op je vermogen

Staat je spaargeld op een bankrekening, dan ontvang je maximaal 0-1% aan rente. In sommige gevallen betaal je zelfs negatieve rente. Jij betaalt dus aan de bank om je geld bij hun te stallen. Zonde, want in combinatie met de inflatie zorgt dit ervoor dat jouw geld ieder jaar minder waard wordt.

Wanneer je je bedrijfsvastgoed verhuurt, kun je afhankelijk van de locatie 6% of meer rendement op je investering verdienen.

Reden 3: Waardestijging van vastgoed

Een andere manier om meer rendement te behalen, is door het vastgoed weer te verkopen. Dit is afhankelijk van de locatie en de staat van het bedrijfspand. Hiervoor heb je wel wat geduld nodig: vaak stijgt bedrijfsvastgoed pas na minimaal vijf jaar. Daarnaast kun je je bedrijfspand verduurzamen, zodat je bespaart op de maandelijkse lasten. Ook stijgt hierdoor de waarde. Vraag bijvoorbeeld door een hoger energielabel aan.

Reden 4: Bouw als ondernemer aan je pensioen

Als ondernemer moet je grotendeels je eigen boontjes doppen als het aankomt op je pensioen. Het is niet slim om bij de ingang van je 66e levensjaar hierover na te denken. Investeer nu in een bedrijfspand voor de verhuur en profiteer later.

Voldoende redenen om als ondernemer een bedrijfspand te kopen voor verhuur. Maar waar moet je allemaal aan denken? En hoe haalbaar is het om een bedrijfspand te kopen?

Bepaal voordat je je bedrijfspand koopt voor verhuur, de belangrijkste eisen

Logischerwijs heb je enkele eisen voor je toekomstige bedrijfspand. Schrijf deze eisen op zodat je weet wat je zoekt. Leg deze eisen naast je bedrijfsplan en kijk of deze eisen overeenkomen met je visie voor de komende tien jaar. Houd bij deze eisen in ieder geval rekening met de volgende zaken:

  • Wat voor pand ga je kopen?
  • Aan wie ga je verhuren?
  • De oppervlakte van het pand
  • De financieringsmogelijkheden
  • De bedrijfsdoeleinden
  • Het bestemmingsplan
  • Eventuele doorgroeimogelijkheden
  • De bereikbaarheid
  • Parkeergelegenheid
  • De uitstraling van het pand
  • De mogelijkheid voor verhuur of aanbouw
  • Erfpacht
  • Vergunningen
  • Gemeentelijke aanschrijvingen
  • Brandveiligheid van het pand
  • Bruikbaarheid
  • Het energielabel en andere milieu-eisen

Met welke middelen ga je je bedrijfspand kopen?

Het is verleidelijk om je bedrijfspand met eigen middelen te kopen of uit de overwaarde van je woning. Maar de kans op een voordelige financiering voor de aankoop krijg je maar één keer. Door de lage rentes is dat extra aantrekkelijk.

Kies een financier die bij je past. Bij Financiering-Bedrijfspanden werken we samen met banken en alternatieve financiers. Wij werken onafhankelijk samen met verschillende partijen, waardoor we een financier kiezen die past bij jouw wensen. Benieuwd naar je maandelijkse lasten bij de aankoop van je bedrijfspand? Vul je gegevens in en laat je adviseren door onze specialisten.

Je wilt een bod uitbrengen: hoe pak je dat aan?

De lichten staan op groen als het gaat om de financiering van je bedrijfspand en je hebt een ruimte op het oog om te verhuren. In je enthousiasme wil je niet direct mondeling akkoord geven, want in tegenstelling tot de aankoop van een huis, geldt dit bij een zakelijk pand als aankoop. Eerst vraag je een bouwkundig rapport aan. Zo voorkom je verrassingen en koop je geen kat in de zak.

Hulp nodig bij een bedrijfspand kopen, het rondkrijgen van de financiering of andere vragen rondom zakelijk vastgoed? Door ons brede netwerk aan professionals binnen de vastgoedbranche kunnen wij je koppelen aan de juiste specialisten.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.