Bedrijfspand kopen voor verhuur: hoe pak je dat aan?

Nieuwe bedrijven oprichten, ideeën uitwerken en kansen signaleren: het ondernemersbrein staat zelden uit. Door de hoge inflatie kijk je als eigen baas waarschijnlijk ook naar andere manieren om je vermogen veilig te stellen. Met beleggen behaal je doorgaans meer rendement op je zuurverdiende centen dan wanneer het geld op een spaarrekening staat. Maar je kunt ook een bedrijfspand kopen voor verhuur. Dit noemen we een beleggingspand. Waarom zou je een beleggingspand aanschaffen en hoe pak je dat aan? We vertellen er meer over op deze pagina.

Waarom een bedrijfspand kopen voor verhuur?

Er zijn een aantal redenen waarom een beleggingspand aankopen een slimme zet is. We zetten ze voor je op een rijtje:

Reden 1: Meer rendement op je vermogen

Staat je spaargeld op een bankrekening, dan ontvang een lage rente over je saldo. Jij betaalt dus aan de bank om je geld bij hun te stallen. Zonde, want in combinatie met de inflatie zorgt dit ervoor dat jouw geld ieder jaar minder waard wordt.

Wanneer je je bedrijfsvastgoed verhuurt, kun je afhankelijk van de locatie 6% of meer rendement op je investering verdienen.

Reden 2: Waardestijging van vastgoed

Een andere manier om meer rendement te behalen, is door het vastgoed weer te verkopen. Dit is afhankelijk van de locatie en de staat van het bedrijfspand. Hiervoor heb je wel wat geduld nodig: vaak stijgt bedrijfsvastgoed pas na minimaal vijf jaar. Daarnaast kun je je bedrijfspand verduurzamen, zodat je bespaart op de maandelijkse lasten. Ook stijgt hierdoor de waarde. Vraag bijvoorbeeld door een hoger energielabel aan.

Reden 3: Bouw als ondernemer aan je pensioen

Als ondernemer moet je grotendeels je eigen boontjes doppen als het aankomt op je pensioen. Het is niet slim om bij de ingang van je 66e levensjaar hierover na te denken. Investeer nu in een bedrijfspand voor de verhuur en profiteer later.

Voldoende redenen om als ondernemer een bedrijfspand te kopen voor verhuur. Maar waar moet je allemaal aan denken? En hoe haalbaar is het om een bedrijfspand te kopen?

Bepaal voordat je je bedrijfspand koopt voor verhuur, de belangrijkste eisen

Logischerwijs heb je enkele eisen voor je toekomstige bedrijfspand. Schrijf deze eisen op zodat je weet wat je zoekt. Leg deze eisen naast je bedrijfsplan en kijk of deze eisen overeenkomen met je visie voor de komende tien jaar. Houd bij deze eisen in ieder geval rekening met de volgende zaken:

 • Wat voor pand ga je kopen?
 • Aan wie ga je verhuren?
 • De oppervlakte van het pand
 • De financieringsmogelijkheden
 • De bedrijfsdoeleinden
 • Het bestemmingsplan
 • Eventuele doorgroeimogelijkheden
 • De bereikbaarheid
 • Parkeergelegenheid
 • De uitstraling van het pand
 • De mogelijkheid voor verhuur of aanbouw
 • Erfpacht
 • Vergunningen
 • Gemeentelijke aanschrijvingen
 • Brandveiligheid van het pand
 • Bruikbaarheid
 • Het energielabel en andere milieu-eisen

Met welke middelen ga je je bedrijfspand kopen?

Het is verleidelijk om je bedrijfspand met eigen middelen te kopen of uit de overwaarde van je woning. Maar de kans op een voordelige financiering voor de aankoop krijg je maar één keer.

Kies een financier die bij je past. Bij Financiering-Bedrijfspanden werken we samen met banken en alternatieve financiers. Wij werken onafhankelijk samen met verschillende partijen, waardoor we een financier kiezen die past bij jouw wensen. Benieuwd naar je maandelijkse lasten bij de aankoop van je bedrijfspand? Vul je gegevens in en laat je adviseren door onze specialisten.

Je wilt een bod uitbrengen: hoe pak je dat aan?

De lichten staan op groen als het gaat om de financiering van je bedrijfspand en je hebt een ruimte op het oog om te verhuren. In je enthousiasme wil je niet direct mondeling akkoord geven, want in tegenstelling tot de aankoop van een huis, geldt dit bij een zakelijk pand als aankoop. Eerst vraag je een bouwkundig rapport aan. Zo voorkom je verrassingen en koop je geen kat in de zak.

Hulp nodig bij een bedrijfspand kopen, het rondkrijgen van de financiering of andere vragen rondom zakelijk vastgoed? Door ons brede netwerk aan professionals binnen de vastgoedbranche kunnen wij je koppelen aan de juiste specialisten.

Veelgestelde vragen rondom verhuurhypotheken

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is een hypotheek of financiering voor verhuurd onroerend goed. Dit kan zijn een financiering op een zakelijk pand (bedrijfspand) of een woning. De voorwaarden bij een dergelijke lening zijn dat het object verhuurd is (en blijft) en er een marktconforme huur wordt ontvangen.

Hoeveel kan ik lenen voor een verhuurhypotheek?

Hoeveel je kunt lenen, is onder andere afhankelijk van de waarde (gebaseerd op een taxatie) en de huurstroom van het object. Daarnaast hangt de hoogte van de financiering  af van het type object. Zo kan een verhuurde woning gefinancierd worden tot maximaal 85% van de marktwaarde in verhuurde staat. Stel, de woning is 400.000 euro waard in verhuurde staat, dan is de hoogte van de financiering tussen de 240.000-340.000 euro. Op verhuurde bedrijfspanden (kantoren, winkels ed) wordt maximaal 70% van de marktwaarde gefinancierd.

Moet ik een taxatie laten uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierover informeren.

Welke aanvullende kosten heb ik bij een verhuurhypotheek?

Bij de aankoop van een woning betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Daarnaast betaal je ongeveer +/- 3.000 euro aan kosten voor de taxatie, het kadaster en de notaris. Werk je samen met Financiering-Bedrijfspanden voor het regelen van je verhuurhypotheek? Dan betaal je 750 euro bij aanvang en bij succesvolle afronding 1% over de leensom (bij financieringen tot 500.000 euro).

Hoeveel betaal ik aan rentekosten?

De hoogte van de rentekosten zijn afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV) maar ook het type object. Rentekosten voor een verhuurhypotheek liggen momenteel tussen de 6,25% en 7,3%. De rente voor zakelijke verhuur (bedrijfspanden) hoger ligt dan voor de verhuur van woningen.

Kan ik boetevrij extra aflossen op mijn verhuurhypotheek?

Je kunt jaarlijks boetevrij tot 10% aflossen.

Kan ik een tweede woning voor de verhuur kopen zonder eigen geld?

Een verhuurhypotheek dekt maximaal 85% van de waarde van het pand in verhuurde staat. Dat betekent dat je 15% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand - exclusief kosten koper. Binnen vastgoed wordt vaak gebruikgemaakt van hefboomwerking. Dit betekent dat je de waardestijging op het pand benut om een hogere financiering op te halen op het bestaande pand. Die extra middelen kun je dan inzetten om nieuw verhuurd object aan te kopen, in combinatie met een stuk financiering op dat nieuwe pand.