Bedrijfspanden kopen

Je wilt je vermogen veilig stellen, meerdere inkomensstromen genereren of bedrijfspanden kopen om je eigen bedrijfsactiviteiten in uit te voeren. Je wilt zakelijk vastgoed aanschaffen voor de verhuur, een winkelpand aankopen om te exploiteren of een eigen kantoorpand kopen om je organisatie naar een volgend level te brengen. Maar de kans is groot dat de benodigde investering niet op je bankrekening staat. Op deze pagina vertellen we meer over bedrijfspanden kopen en hoe je dit financiert.

Bedrijfspanden kopen?

Bedrijfspanden kopen: hoe pak je dat aan?

Stap 1: Bepaal het type pand

Voordat je bedrijfspanden gaat kopen, moet de strategie duidelijk zijn. Ga je investeren in vastgoed om te exploiteren of koop je een pand om de productie van je bedrijf op te voeren? Kies het type pand dat je wilt aanschaffen en bepaal de bijbehorende criteria.

Stap 2: Bepaal de locatie

Naast het type pand, is de locatie enorm belangrijk. Een winkelpand op een verlaten industrieterrein levert doorgaans minder op dan in een populaire winkelstraat. Bepaal niet alleen de regio, maar ook de specifieke locatie van een stad of dorp waar je bedrijfspanden gaat kopen.

Stap 3: Bepaal je budget

De meeste ondernemers kiezen ervoor om bedrijfspanden te kopen met een zakelijke financiering. Het zorgt ervoor dat je niet de volledige investering hoeft op te hoesten én laat je vermogen spreiden, waardoor je met je geld misschien meerdere bedrijfspanden kunt kopen. Bij de aanschaf van bedrijfspanden, heb je altijd eigen geld nodig.

Denk aan extra kosten bovenop de aanschafprijs en een deel eigen vermogen dat je moet financieren. Een zakelijke hypotheek financiert – afhankelijk van je financiële gezondheid en leendoel – maximaal 90% van de aankoop- of taxatiewaarde. Op een hypotheek van 350.000 euro leg je dus minimaal 50.000 euro in, exclusief kosten koper.

Heb je een specifiek budget in gedachten? Bereken hier je budget en verwachte maandelijkse lasten.

Stap 5: Bedrijfspanden zoeken

Zodra je wensen en eisen helder zijn, kun je gericht zoeken naar de juiste bedrijfspanden. Er zijn verschillende platformen, waaronder Funda In Business, waar je de juiste bedrijfspanden vindt op basis van jouw criteria. Je kan ook bij een aantal lokale makelaars waar je een bedrijfspand wilt kopen polsen over het aanbod. Zodra je de perfecte bedrijfspanden hebt gevonden, kun je de onderhandelingen starten.

Stap 6: De financiering regelen om bedrijfspanden te kopen

Zodra je met de verkoper(s) tot een akkoord bent gekomen, wordt het tijd om de financiering te regelen. Ben je afhankelijk van een zakelijke hypotheek? Dan doe je een bod met voorbehoud van financiering. Op het moment dat de financiering lager uitvalt dan verwacht, heb je nog de mogelijkheid om boetevrij onder de overeenkomst uit te komen.

Bedrijfspanden kopen met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden

Financiering-Bedrijfspanden is een onafhankelijke partij die samenwerkt met verschillende financiers. Dit zijn hypotheekverstrekkers, banken en alternatieve financiers zoals (privé)-investeerders.

Bedrijfspanden kopen met een hypotheek via de bank

De meest voor de hand liggende optie is om bedrijfspand te laten financieren door de bank. Er zijn verschillende Nederlandse banken die je geld willen lenen voor de aankoop van je eerste vastgoedpand. Je ontvangt bijvoorbeeld extra korting op de hypotheek omdat je al klant bent bij een bank. Het nadeel van vastgoed financieren bij de bank is dat de voorwaarden vrij streng zijn: na de bankencrisis in 2009 hebben veel banken hun voorwaarden aangescherpt. Beleidskaders van een bank zijn dermate streng geworden, waardoor er minder mogelijkheden zijn.

Bedrijfspanden kopen met hulp van alternatieve financiers

De opkomst van alternatieve financiers wint daarom aan terrein. Dit zijn organisaties – of soms individuele personen die financieringen voor vastgoed aanbieden in ruil voor rentekosten. Hetzelfde verdienmodel als banken. Het voordeel hiervan is dat de structurele aflossing een stuk lager ligt en dat je vaker meer boetevrij kunt aflossen. Dit betekent dat de voorwaarden bij deze partijen wat flexibeler zijn. en dat de voorwaarden minder streng zijn. De rentekosten liggen hier vaak – vergeleken met banken – wel hoger.

Kosten koper bij bedrijfspanden

Naast de eigen inleg bij de aanschaf bedrijfspanden, zijn er ook nog aanvullende kosten. Dit wordt ook wel ‘kosten koper’ genoemd: het zijn kosten die je als koper maakt om er eigenaar van te worden. Dit zijn de kosten, plus eventuele kosten als je de financiering aanvraagt via Financiering-Bedrijfspanden.

Taxatie, kadaster, notaris+/- 3.000 euro
Overdrachtsbelasting10,4% van het aankoopbedrag
IntakegesprekGratis
Startfee bij aanvang750 euro (excl. BTW)
Succesfee bij afronding1% over leensom, bij financieringen tot 500.000 euro. Bij financieringen boven dit bedrag zijn de kosten in overleg.

De voordelen van een financiering via ons:

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.