Bedrijfspanden kopen
Je wilt je vermogen veilig stellen, meerdere inkomensstromen genereren of bedrijfspanden kopen om je eigen bedrijfsactiviteiten in uit te voeren. Je wilt zakelijk vastgoed aanschaffen voor de verhuur, een winkelpand aankopen om te exploiteren of een eigen kantoorpand kopen om je organisatie naar een volgend level te brengen. Maar de kans is groot dat de benodigde investering niet op je bankrekening staat. Op deze pagina vertellen we meer over bedrijfspanden kopen en hoe je dit financiert.
Bedrijfspanden kopen?
Bedrijfspanden kopen: hoe pak je dat aan?
Stap 1: Bepaal het type pand
Voordat je bedrijfspanden gaat kopen, moet de strategie duidelijk zijn. Ga je investeren in vastgoed om te exploiteren of koop je een pand om de productie van je bedrijf op te voeren? Kies het type pand dat je wilt aanschaffen en bepaal de bijbehorende criteria.
Stap 2: Bepaal de locatie
Naast het type pand, is de locatie enorm belangrijk. Een winkelpand op een verlaten industrieterrein levert doorgaans minder op dan in een populaire winkelstraat. Bepaal niet alleen de regio, maar ook de specifieke locatie van een stad of dorp waar je bedrijfspanden gaat kopen.
Stap 3: Bepaal je budget
De meeste ondernemers kiezen ervoor om bedrijfspanden te kopen met een zakelijke financiering. Het zorgt ervoor dat je niet de volledige investering hoeft op te hoesten én laat je vermogen spreiden, waardoor je met je geld misschien meerdere bedrijfspanden kunt kopen. Bij de aanschaf van bedrijfspanden, heb je altijd eigen geld nodig.
Denk aan extra kosten bovenop de aanschafprijs en een deel eigen vermogen dat je moet financieren. Een zakelijke hypotheek financiert – afhankelijk van je financiële gezondheid en leendoel – maximaal 90% van de aankoop- of taxatiewaarde. Op een hypotheek van 350.000 euro leg je dus minimaal 50.000 euro in, exclusief kosten koper.
Heb je een specifiek budget in gedachten? Bereken hier je budget en verwachte maandelijkse lasten.
Stap 5: Bedrijfspanden zoeken
Zodra je wensen en eisen helder zijn, kun je gericht zoeken naar de juiste bedrijfspanden. Er zijn verschillende platformen, waaronder Funda In Business, waar je de juiste bedrijfspanden vindt op basis van jouw criteria. Je kan ook bij een aantal lokale makelaars waar je een bedrijfspand wilt kopen polsen over het aanbod. Zodra je de perfecte bedrijfspanden hebt gevonden, kun je de onderhandelingen starten.
Stap 6: De financiering regelen om bedrijfspanden te kopen
Zodra je met de verkoper(s) tot een akkoord bent gekomen, wordt het tijd om de financiering te regelen. Ben je afhankelijk van een zakelijke hypotheek? Dan doe je een bod met voorbehoud van financiering. Op het moment dat de financiering lager uitvalt dan verwacht, heb je nog de mogelijkheid om boetevrij onder de overeenkomst uit te komen.
Bedrijfspanden kopen met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden
Financiering-Bedrijfspanden is een onafhankelijke partij die samenwerkt met verschillende financiers. Dit zijn hypotheekverstrekkers, banken en alternatieve financiers zoals (privé)-investeerders.
Bedrijfspanden kopen met een hypotheek via de bank
De meest voor de hand liggende optie is om bedrijfspand te laten financieren door de bank. Er zijn verschillende Nederlandse banken die je geld willen lenen voor de aankoop van je eerste vastgoedpand. Je ontvangt bijvoorbeeld extra korting op de hypotheek omdat je al klant bent bij een bank. Het nadeel van vastgoed financieren bij de bank is dat de voorwaarden vrij streng zijn: na de bankencrisis in 2009 hebben veel banken hun voorwaarden aangescherpt. Beleidskaders van een bank zijn dermate streng geworden, waardoor er minder mogelijkheden zijn.
Bedrijfspanden kopen met hulp van alternatieve financiers
De opkomst van alternatieve financiers wint daarom aan terrein. Dit zijn organisaties – of soms individuele personen die financieringen voor vastgoed aanbieden in ruil voor rentekosten. Hetzelfde verdienmodel als banken. Het voordeel hiervan is dat de structurele aflossing een stuk lager ligt en dat je vaker meer boetevrij kunt aflossen. Dit betekent dat de voorwaarden bij deze partijen wat flexibeler zijn. en dat de voorwaarden minder streng zijn. De rentekosten liggen hier vaak – vergeleken met banken – wel hoger.
Kosten koper bij bedrijfspanden
Naast de eigen inleg bij de aanschaf bedrijfspanden, zijn er ook nog aanvullende kosten. Dit wordt ook wel ‘kosten koper’ genoemd: het zijn kosten die je als koper maakt om er eigenaar van te worden. Dit zijn de kosten, plus eventuele kosten als je de financiering aanvraagt via Financiering-Bedrijfspanden.
Taxatie, kadaster, notaris | +/- 3.000 euro |
Overdrachtsbelasting | 10,4% van het aankoopbedrag |
Intakegesprek | Gratis |
Startfee bij aanvang | 750 euro (excl. BTW) |
Succesfee bij afronding | 1% over leensom, bij financieringen tot 500.000 euro. Bij financieringen boven dit bedrag zijn de kosten in overleg. |