Vastgoed financieren: dit is hoe je het aanpakt

‘Investeren in stenen is de beste belegging’: steeds meer mensen roepen deze uitspraak en investeren in vastgoed. Ze kopen een zakelijk pand, verhuren het aan derden en de huurkosten dekken de hypotheek, vaak met extra winst. Om zo’n schaalbare onderneming op te zetten, heb je geld nodig. Alles over vastgoed financieren lees je op deze pagina.

Wat is een vastgoedfinanciering?

Een vastgoedfinanciering (we noemen het ook wel een zakelijke hypotheek of vastgoedhypotheek) is een lening die je gebruikt voor de aankoop van een zakelijk pand om vervolgens te verhuren. Over deze lening betaal je aan de leningverstrekker een percentage van het totale leenbedrag – de rentekosten. Je ontvangt in één keer de investering om de aankoop te doen, daarna betaal je het bedrag in termijnen terug.

De voordelen van investeren in vastgoed

Steeds meer mensen zien de voordelen van investeren in (zakelijk) vastgoed. Je koopt een pand, verhuurt het en de hypotheek wordt betaald terwijl je vermogen groeit. Een aantal voordelen op een rijtje:

  • Het levert gemiddeld meer rendement op vergeleken met sparen of beleggen;
  • Je ontvangt maandelijks huurinkomsten, dat betekent een inkomensstroom waar je relatief weinig voor hoeft te doen;
  • Je pand wordt op de lange termijn meer waard (zeker als je verduurzaamt!);
  • Het is minder inflatiegevoelig;
  • Je spreidt je vermogen en loopt daardoor minder financieel risico;
  • Wanneer je een enkel of beperkt aantal panden hebt (tot ongeveer 4) vallen deze in BOX 3: de huuropbrengsten hoef je niet op te geven aan de belasting, alleen de netto vermogenswaarde. Dat is financieel aantrekkelijk.

Ondanks alle voordelen, is investeren in vastgoed niet gegarandeerd succes. Je moet het juiste pand vinden, weten hoe je de waarde verhoogd en de juiste doelgroep aanspreken. Start daarom niet met beleggingspanden zonder de juiste kennis.

Vastgoed financieren: dit is hoe je het aanpakt

Voordat je de sleutel van je vastgoed ontvangt, gaan er nog wat stappen hieraan vooraf. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

Stap 1: Bereken de verwachte maandelijkse kosten

Voordat je jezelf al rijk rekent en rondneust op websites met een breed aanbod aan zakelijke panden, is het eerst slim om je zakelijke kosten op een rijtje te zetten. Wat kun je maandelijks missen aan hypotheek- en rentekosten? Binnen hoeveel jaar wil je je financiering terugbetalen? Hoeveel eigen geld kun je inleggen? Dit zijn belangrijke vragen en op basis daarvan kun je het maximale leenbedrag bepalen. Zo weet je in welke range je moet zoeken voor je bedrijfspand. Met onze tool kun je vrijblijvend je maandelijkse kosten berekenen: zo weet je ongeveer waar je aan toe bent.

Stap 2: Loop je aanvraag door met een financieringsspecialist

Zo’n tool geeft inzicht, maar om er zeker van te zijn dat het overeenkomt met de werkelijkheid, is het belangrijk dat je dit financiële plaatje doorneemt met een specialist op dit gebied. De hoogte van de financiering hangt onder andere af van je financiële gezondheid en de hoogte van je maandelijkse kosten. Verstuur daarom je aanvraag en ontvang vrijblijvend financieel advies: zo kun je beter je budget bepalen.

Stap 3: Bepaal je locatie en eisen

Houd in je berekening ook rekening met de verwachte huurinkomsten. In een gewilde buurt liggen de huurinkomsten hoger, maar heb je ook meer financiering nodig. Bepaal de locatie en overige eisen waaraan het pand moet voldoen. Je wilt tenslotte een zo hoog mogelijk rendement uit je investering halen.

Stap 4: Sluit je financiering af

Je hebt je verdiept in de vastgoedmarkt en wilt nu aan de slag met de aankoop van je eerste pand. Een goed gevulde spaarrekening bij de bank daalt in waarde, vandaar dat je je vermogen spreidt. Slim, maar dat zorgt er tegelijkertijd voor dat je misschien niet voldoende geld hebt voor de aankoop van zo’n pand. Een vastgoedfinanciering zorgt ervoor dat je die droom alsnog werkelijkheid kan laten worden. Er zijn grofweg twee manieren waarop je een vastgoedfinanciering kunt krijgen:

Optie 1: vastgoed financieren via de bank
De meest voor de hand liggende optie is om beleggingspand te laten financieren door de bank. Er zijn verschillende Nederlandse banken die geld aan je willen lenen voor de aankoop van je eerste vastgoedpand. Je ontvangt bijvoorbeeld extra korting op de hypotheek omdat je al klant bent bij een bank. Het nadeel van vastgoed financieren bij de bank is dat de voorwaarden vrij streng zijn: na de bankencrisis in 2009 hebben veel banken hun voorwaarden aangescherpt. Dit betekent veelal dat ze lagere financieringsnormen hanteren of werken met minimale lening. Daarnaast zijn ze kritisch op locatie en type vastgoed waardoor zij geregeld financieringsmogelijkheden uitsluiten.

Optie 2: vastgoed financieren via alternatieve financiers
De opkomst van alternatieve financiers wint daardoor aan terrein. Dit zijn organisaties – of soms individuele personen die financieringen voor vastgoed aanbieden in ruil voor rentekosten. Hetzelfde verdienmodel als banken. Het voordeel hiervan is dat je vaker meer boetevrij kunt aflossen en dat de voorwaarden minder streng zijn. De rentekosten liggen hier vaak – vergeleken met banken – vaak wel hoger. De reguliere aflossing ligt vaak weer lager dan bij de banken. Alternatieve financiers bieden doorgaans meer mogelijkheden om afwijkende panden (o.a. bedrijfswoning met bedrijfshal of combinatiepanden) te financieren.

Bij Financiering-Bedrijfspanden werken we als onafhankelijke partij samen met alle relevante hypotheekverstrekkers. Van banken tot alternatieve financiers. We kiezen op basis van jouw situatie de financier die het beste bij je past en eventuele kortingen worden direct aan jou doorberekend.

Daarom kies je voor een vastgoedfinanciering van Financiering-Bedrijfspanden

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.