Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed is hot. Geld op de bank wordt minder waard en steeds meer mensen zijn op zoek naar een extra inkomstenstroom. Je kunt je vermogen effectief vergroten met beleggen in vastgoed, maar succes is niet gegarandeerd. Het is belangrijk dat je weet wat je doet. Zodat je niet je hele vermogen verliest. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over beleggen in vastgoed en hoe je dit financiert.

De voordelen van beleggen in vastgoed

De voordelen van beleggen in vastgoed op een rijtje:

 • Het is minder inflatiegevoelig;
 • Je spreidt je vermogen en loopt daardoor minder financieel risico;
 • Je pand wordt op de lange termijn meer waard (zeker als je verduurzaamt!);
 • Het levert gemiddeld meer rendement op vergeleken met sparen of beleggen;
 • Je ontvangt maandelijks huurinkomsten, dat betekent een inkomensstroom waar je relatief weinig voor hoeft te doen;
 • Wanneer je een enkel of beperkt aantal panden hebt (tot ongeveer 4) vallen deze in BOX 3: deze huuropbrengsten hoef je niet op te geven aan de belasting, alleen de netto vermogenswaarde. Dat is financieel aantrekkelijk.

De risico’s van beleggen in vastgoed

Net als iedere andere investering, zorgt ook beleggen in vastgoed niet voor gegarandeerd financieel succes. We zetten de belangrijkste risico’s op een rij, zodat je je hierop kunt voorbereiden.

 • Wanbetalers en debiteurenrisico: je screent vooraf zo goed mogelijk de potentiële huurders. Toch kan het voorkomen dat een huurder niet kan of wil betalen, wanbetalers kosten je veel geld.
 • Leegstand: heb je even geen huurder, dan heb je ook geen huurinkomsten. Daarnaast zijn leegstaande panden een magneet voor krakers: en heb je eenmaal krakers in het pand, dan krijg je die niet gemakkelijk eruit.
 • Waardevermindering: tijdens de vorige economische crisis hebben we al gezien dat de huizenprijzen stagneren of dalen. Ook door buurtverloedering, nieuwe plannen voor een gebied of problemen met de fundering kunnen de waarde van een pand verminderen.
 • Hoge onderhoudskosten: grote reparaties zijn de verantwoordelijkheid van jou als verhuurder.
 • Vermogensrisico: vermogen dat je in je beleggingspand investeert, kun je er niet uithalen. Daarvoor moet je eerst je pand verkopen.
 • Variabele rentekosten: Loopt je rentevaste periode af en is op dat moment de rente gestegen? Dan ga je maandelijks meer betalen.

Ga eerst met een vastgoedspecialist in gesprek voordat je aan de slag gaat met de aankoop van je eerste pand.

Beleggen in vastgoed: hoeveel eigen geld moet je investeren?

Om te starten met beleggen in vastgoed heb je een eigen spaarpot nodig. Je zult, afhankelijk van je financiële situatie, minimaal 20% aan eigen geld moeten inleggen (excl. kosten koper). Koop je een pand waarvan de taxatie- of aankoopwaarde 300.000 euro is, dan moet je minimaal 60.000 euro aan eigen geld inleggen. Daarnaast komen bij de aankoop van een pand ook andere kosten kijken zoals ​​overdrachtsbelasting, taxatie-, kadaster- en notariskosten. De overdrachtsbelasting is 8% over het aankoopbedrag en de overige kosten bedragen ongeveer 3.000 euro.

Om te beleggen in vastgoed bij aankoop- of taxatiewaarde 300.000 euro moet je dus minimaal in de volgende kosten investeren.

OmschrijvingKosten
Eigen geld60.000 euro
Overdrachtsbelasting24.000 euro
Taxatie-, kadaster- en notariskosten3.000 euro
Totale investering eigen geld87.000 euro

Daarnaast moet je ook rekening houden met fees als je werkt met een tussenpersoon, verzekeringen en de maandelijkse kosten van de financiering plus het onderhoud aan het huis. Bereken op onze website de verwachte maandelijkse kosten als je wilt investeren in een beleggingspand.

Verstuur je aanvraag vrijblijvend, om erachter te komen of de situatie overeenkomt met de werkelijkheid. Op basis daarvan kun je namelijk gericht zoeken naar het juiste beleggingspand.

Beleggen in vastgoed met een financiering via Financiering-Bedrijfspanden

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.