De EIA aanvragen om je organisatie te verduurzamen

Als ondernemer ben je ongetwijfeld bezig met verduurzamen. Bijna dagelijks hoor je nieuws over nieuwe, duurzame innovaties, natuurverschijnselen als gevolg van de opwarming van de aarde of nieuws over het Klimaatakkoord van Parijs. Kortom: het is onmogelijk om je ogen ervoor te sluiten en je wilt dat de CO2-voetafdruk van je organisatie beperkt blijft.

Je bent misschien al bekend met de Energie Investeringsaftrek (EIA): een subsidie in het leven geroepen voor ondernemers die het aantrekkelijk maakt om te verduurzamen en te investeren in duurzame middelen. Maar hoe werkt dat, die EIA aanvragen? We vertellen het op deze pagina.

Wat is de EIA?

De EIA is een subsidie vanuit de Nederlandse overheid om ondernemers te stimuleren duurzamer te ondernemen. Deze subsidie is bedoeld om duurzame middelen aan te schaffen met extra fiscale voordelen. Het is wel belangrijk dat deze middelen op de milieulijst van de overheid staan, deze wordt ieder jaar geüpdatet. Je mag de middelen afschrijven én een extra bedrag aftrekken van de winst. In 2021 en 2022 was deze aftrek 45,5%.

Een HR-luchtverwarmer, luchtdicht luchtverdeelsysteem of warmtepomp met halogeenvrij koudemiddel zijn voorbeelden van duurzame middelen die op de milieulijst staan. Bekijk de volledige lijst voordat je een duurzame investering doet.

Hoe kan je de EIA aanvragen?

Om aanspraak te maken op deze subsidie, moet je via de website van het RVO binnen drie maanden na aanschaf van het middel, een melding doen op de website. Doe je dit later, dan kun je geen gebruik meer maken van het voordeel.

Nadat je de EIA hebt aangevraagd ontvang je een ontvangstbevestiging: zorg dat je die opslaat in je boekhouding. In je belastingaangifte neem je deze regeling mee, de Belastingdienst besluit uiteindelijk of je recht hebt op het fiscaal voordeel.

Wanneer mag je de EIA aanvragen?

Om de EIA aan te vragen, moet aan de volgende eisen worden voldaan:

  • Het middel staat op de milieulijst;
  • Het middel is niet eerder gebruikt;
  • De minimale investering in dit middel bedraagt 2.500 euro per middel;
  • De investering is bedoeld voor de aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel;

Als je de EIA wilt aanvragen, heb je géén recht meer op de Milieu Investeringsaftrek. Controleer daarom eerst welk middel het meest relevant is voor jouw onderneming. Wel kun je deze subsidie combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Investeren in duurzame bedrijfsmiddelen

Om gebruik te maken van de verschillende fiscale voordelen, moet je vooraf investeren. Met geld dat misschien niet op de bankrekening staat of dat een andere bestemming heeft. Terwijl je de investeringen niet wilt uitstellen, omdat ze op de lange termijn extra voordeel opleveren én bijdragen aan een positieve impact op het milieu.

Een zakelijke verduurzamingshypotheek is een lening, speciaal om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. Via Financiering-Bedrijfspanden kun je berekenen hoeveel je kunt lenen en wat je maandelijks betaalt aan aflossing plus rentekosten.

De voordelen van de EIA

  • Je draagt bij aan een betere wereld voor de volgende generatie.
  • Je wordt minder afhankelijk van niet-duurzame energie.
  • Je hebt meer grip op je energierekening met duurzame alternatieven zoals zonnepanelen.
  • De meeste duurzame investeringen heb je binnen enkele jaren terugverdiend.
  • Vanuit de overheid kom je naast de Milieu Investeringsaftrek nog in aanmerking voor andere fiscale regelingen.
  • Je bedrijfspand wordt meer geld waard als je investeert in de verduurzaming ervan.
  • Ondernemers met een kantoor van 100m2 of meer moeten vanaf 2023 energielabel C hebben. Heb je nu geen label of energielabel D t/m G? Dan moet je waarschijnlijk je kantoor verduurzamen om er in 2023 nog gebruik van te kunnen maken.
  • Meer weten over het verduurzamen van je bedrijfspand? Wij verwijzen je graag naar de juiste partij door in ons netwerk. Neem hierover contact met ons op.

Waarom kiezen voor een verduurzamingshypotheek via Financiering-Bedrijfspanden?

Kiezen voor een verduurzamingshypotheek via ons? Dan profiteer je van de volgende voordelen:

Je ontvangt een financiering tot max. 80% van de marktwaarde bedrijfspand (na aanpassing/ verbouwing);

Ons financieringstraject heeft korte en heldere tijdslijnen;

Als onafhankelijke partij vergelijken we verschillende financiers en bepalen we op basis van jouw situatie de financier met de scherpste rentes en beste voorwaarden;

Je hebt gedurende het hele traject één vast aanspreekpunt met jarenlange ervaring in de vastgoedbranche;

Toegang tot ons netwerk van energieadviseurs voor maatadvies voor je bedrijfspand.

Veelgestelde vragen rondom de verbouwing of verduurzaming van een bedrijfspand

Kan ik lenen als ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie hoeft niet altijd negatief te zijn. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of leaseauto heb je waarschijnlijk ook een BKR-registratie (wordt geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro). Wanneer de BKR-registratie negatief is (drie maanden op rij een betaalachterstand van ten minste 250 euro) heeft dit invloed op je lening. Om erachter te komen wat je kunt lenen, vul je bovenstaand formulier in. Onze adviseur beoordeelt dan de aanvraag.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.