Huis verhuren

Het klinkt makkelijk: een huis verhuren om daarmee extra inkomsten te genereren. Je houdt bijvoorbeeld je oude huis aan terwijl je gaat samenwonen of koopt een extra woning erbij – voor de verhuur. Ga je je huis verhuren, dan komt er meer bij kijken dan een advertentie plaatsen en de juiste huurder vinden. Op deze pagina vertellen we waarmee je rekening moet houden als je je huis gaat verhuren.

Mag je zomaar je huis verhuren?

Het huis dat je wilt verhuren, is waarschijnlijk aangekocht met een hypotheek waarbij het de bedoeling is dat de eigenaar van de hypotheek er gaat wonen. De meeste hypotheekverstrekkers gaan er niet mee akkoord dat je met een standaardhypotheek je huis verhuurt. Het levert namelijk extra risico op. Daarom moet je eerst toestemming aan de bank vragen. Doe je dat niet en de bank komt erachter dat je je eigen huis verhuurt, dan heeft dat verstrekkende gevolgen.

Wat gebeurt er als ik mijn huis verhuur zonder toestemming van de bank?

Verhuur je je huis zonder toestemming, dan kan de verstrekker eisen dat je de hypotheek onmiddellijk afbetaalt. Veel banken staan het niet toe dat je versneld aflost, waardoor je bovenop de aflossing ook nog extra rente of een boete betaalt. De kans is groot dat het verschuldigde bedrag niet op je spaarrekening staat. Woningverhuur heeft mogelijk ook invloed op de hoogte van je belasting- en hypotheekrenteaftrek. Wil je je huis verhuren zonder risico? Zorg dan dat je een verhuurhypotheek afsluit.

Je huis verhuren met een verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek is bedoeld voor mensen die vastgoed willen kopen – met de intentie om het te verhuren. In tegenstelling tot de traditionele hypotheek, worden bij deze financiering de verhuuropbrengsten van het pand als onderpand gebruikt in plaats van de inkomsten van de koper zelf. Met dit type hypotheek kun je naast de financiering van je eigen woning ook extra financiering verkrijgen voor vastgoed.

Mag je altijd je huis verhuren met een verhuurhypotheek?

Ondanks dat je een verhuurhypotheek aanvraagt, betekent dit niet dat je automatisch je woning mag verhuren. Naast de regels vanuit de bank, moet je ook rekening houden met andere regels. Zoals die van de gemeente of – als je het gaat om een appartement – die van de VvE. In sommige gevallen heb je een vergunning vanuit de gemeente nodig, afhankelijk van het type huurcontract. Er zijn verschillende verhuurvormen:

 • Huisbewaring: je verlaat tijdelijk je huis en laat iemand minimaal 3 maanden en maximaal 2 jaar wonen.
 • Tijdelijke verhuur (huurcontract voor bepaalde tijd, voor maximaal 2 jaar, tussenhuur (bijvoorbeeld huren voor expats) of verhuren via de Leegstandwet.
 • Tijdelijke verhuur bij renovatie en sloop (hiervoor heb je vaak een vergunning nodig)
 • Tijdelijke verhuur van een te koop staande woning (hiervoor heb je vaak een vergunning nodig)
 • Vakantieverhuur (je woning – deels – verhuren aan toeristen): niet op iedere plek in Nederland mag je je huis verhuren aan toeristen. Je hebt meestal een vergunning en registratienummer nodig.

Huis verhuren aan toeristen

Een tweede huis verhuren aan toeristen kan een lucratieve business zijn. In principe kan iedereen zijn huis in Nederland verhuren, maar je moet wel voldoen aan bepaalde regels. De verhuur mag niet voor overlast zorgen of ten koste gaan van woningzoekenden. Sommige gemeenten hanteren hiervoor vergunningen of je moet een registratienummer aanvragen. Dit wordt bijvoorbeeld op populaire plekken – zoals Amsterdam – gedaan om de huurmarkt te reguleren. Check – voordat je je huis gaat verhuren aan toeristen – alle regels hieromtrent.

Huis verhuren aan expats

Net als vakantieverhuur, is het in bijna iedere gemeente toegestaan om je huis te verhuren aan expats. Hier gaat het om langere periodes vergeleken met vakantieverhuur. Voordat je je huis verhuurt aan expats, moet je daarom eerst uitvinden welk verhuurcontract geschikt is voor je plannen. Daarnaast is het belangrijk dat expats direct kunnen intrekken: een woning die je verhuurt aan deze doelgroep, is doorgaans al gemeubileerd.

Je huis verhuren met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden

Na het lezen van deze pagina denk je er wel twee keer over na voordat je zomaar je huis verhuurt. Met een verhuurhypotheek via Financiering-Bedrijfspanden voldoe je aan de regels van hypotheekverstrekkers. Als onafhankelijk adviseur zoeken we op basis van jouw wensen een financiering met de beste voorwaarden voor jou. Kies je voor een financieringstraject van Financiering-Bedrijfspanden, dan kun je rekenen op de volgende voordelen:

 • Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden
 • Je krijgt een vaste adviseur tijdens het gehele financieringstraject
 • Je ontvangt de scherpste financierings offertes voor je bedrijfspand
 • Volledige ondersteuning en advies bij het verduurzamen van je bedrijfspand
 • Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven en voorwaarden
 • Wij zijn de vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.