Verhuurwoning

Een vakantiewoning aanschaffen om (deels) te verhuren? Of een tweede woning verhuren aan expats? Investeren in een verhuurwoning is mogelijk lucratief. Mits je het goed aanpakt. Je hebt namelijk te maken met bepaalde regels en richtlijnen. Op deze pagina vertellen we waar je aan moet denken bij de aanschaf van een verhuurwoning.

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een verhuurwoning?

Sta je op het punt om een verhuurwoning aan te schaffen? Doorloop deze stappen en je bent beter voorbereid:

Stap 1: Bepaal je doelgroep

Voordat je een woning aanschaft, is het belangrijk dat je weet op wie je je richt. Je wilt namelijk voorkomen dat de woning leeg staat en jij daardoor huurinkomsten misloopt. Ook heeft de doelgroep invloed op eventuele vergunningen die je moet regelen. Er gelden andere regels als je verhuurt aan toeristen (korte termijnverhuur) dan wanneer je verhuurt aan expats (langere termijn).

Stap 2: Bepaal de locatie en je budget

De doelgroep van je woning heeft ook invloed op de locatie. Verhuur je aan toeristen, dan wil je een woning op een geschikte locatie: een mooi natuurgebied, middenin een stadscentrum of aan het strand. Terwijl woningverhuur aan een expat het beste werkt met een woning in een grote stad of in de buurt van een goede verbinding met het OV.

Stap 3: Check de regels van de gemeente

In principe heeft iedereen de mogelijkheid om z’n huis te verhuren. Wel zijn hier per gemeente vaak regels aan verbonden. Bij de ene gemeente moet je bijvoorbeeld een registratiecode aanvragen, de andere gemeente vraagt (voor sommige gebieden) een specifieke vergunning. Of er wordt maar een maximum aantal vergunningen uitgegeven, om de stroom aan toeristen en de huurmarkt te reguleren.

Verder kunnen er ook regels zijn rondom het type verhuur. De regels rondom verhuren op basis van huisbewaring, tijdelijke verhuur of vakantieverhuur kunnen verschillen. Doe daarom eerst navraag bij de gemeente waar je je verhuurwoning wilt aanschaffen.

Stap 4: Vergelijk de voorwaarden en condities verhuurhypotheken

Wil je een verhuurwoning aanschaffen met een gewone hypotheek? Vaak gaan hypotheekverstrekkers daarmee niet akkoord – omdat het extra risico voor hen oplevert. Besluit je illegaal een woning te verhuren en komt de bank erachter? Dan kun je rekenen op een boete en/of het volledig aflossen van het hypotheekbedrag in één keer.

Een verhuurhypotheek zorgt ervoor dat je – zonder gedoe – je woning vanuit de hypotheekverstrekker mag verhuren. Financiering-Bedrijfspanden helpt je daarbij. Via onze rekentool kun je de maandelijkse lasten van deze hypotheek berekenen en vrijblijvend een aanvraag doen. Als onafhankelijke adviseur helpen we je graag met het vinden van de beste verhuurhypotheek – tegen de gunstigste voorwaarden.

Een verhuurwoning aanschaffen met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden?

Kies je voor een financieringstraject van Financiering-Bedrijfspanden, dan kun je rekenen op de volgende voordelen:

  • Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden
  • Je krijgt een vaste adviseur tijdens het gehele financieringstraject
  • Je ontvangt de scherpste financierings offertes voor je bedrijfspand
  • Volledige ondersteuning en advies bij het verduurzamen van je bedrijfspand
  • Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven en voorwaarden
  • Wij zijn de vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.