Woningen verhuren

Woningen verhuren: het kan een lucratieve manier zijn om meer rendement uit je vermogen te halen. De rentes op bankrekeningen zijn relatief laag en met een gemiddeld rendement van 3 tot 4% op verhuurinkomsten is het logisch dat steeds meer mensen zich hierin verdiepen. Hoewel het voor veel vastgoedmagnaten windeieren heeft gelegd, is woningen verhuren geen garantie op succes.

Om rozen te laten bloeien, heb je ook te maken met doorns aan de struiken. Oftewel: achter ieder succes schuilen ook risico’s. Onverwachte onderhoudskosten, een economische recessie, het risico op leegstand en veranderende regels zorgen ervoor dat je misschien minder aan vastgoed verdient dan gehoopt. Op deze pagina vertellen we je graag meer over de optie om woningen te verhuren en waar je aan moet denken voordat je in zo’n avontuur stapt.

Waar moet je aan denken voordat je woningen gaat verhuren?

Om een succes te maken van de verhuur van je woning(en), is het belangrijk om een duidelijk plan uit te werken. Dit stappenplan helpt je om de juiste keuzes te maken:

Stap 1: Bepaal je doel en doelgroep

Allereerst moet je een doel bepalen. Bijvoorbeeld het minimale rendement dat je wilt behalen of het aantal maanden dat de woning bezet moet zijn. Wil je bijvoorbeeld voor een langere periode verhuren of slechts een paar maanden per jaar?

Vanuit daar kun je ook de doelgroep kiezen. Bijvoorbeeld arbeidsmigranten die voor een bepaalde tijd een woning zoeken, starters op de woningmarkt of jonge gezinnen.

Stap 2: Bepaal de locatie

De locatie is minstens zo belangrijk bij het kiezen van de juiste woning. Voor jonge gezinnen wil je bijvoorbeeld een woning kopen in een kindvriendelijke wijk, voor studenten een appartement in een bruisende stad.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de regelgeving op die locatie. Voor sommige gemeenten heb je bepaalde vergunningen nodig voordat je mag verhuren. Verdiep je in de locatie waar je een woning wil verhuren voordat je overgaat op actie.

Stap 3: Bepaal je budget

Om een woning te verhuren, kun je gebruik maken van een verhuurhypotheek. De hoogte daarvan is afhankelijk van je financiële situatie. Daarnaast moet je rekening houden met eigen kosten. Een deel van de aankoopsom moet je zelf betalen: geen enkele hypotheekverstrekker zal je 100% hypotheek aanbieden over de aankoopsom.

Daarnaast moet je rekening houden met ongeveer 15% aan Kosten Koper: kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek (een hypotheekadviseur, notaris, overdrachtsbelasting, kadaster en taxatie). Op basis van het eigen vermogen dat je wil inleggen, kun je bepalen hoeveel je maximaal kunt financieren. Bereken het hier.

Stap 4: Zorg dat je een verhuurhypotheek afneemt

Niet iedere hypotheekverstrekker staat het toe dat jij een woning gaat verhuren. Heb je geen toestemming van de bank om te verhuren? Dan kan deze eisen dat je per direct de hele hypotheek moet afbetalen. Zorg daarom dat je de woning met een verhuurhypotheek koopt.

Stap 5: Maak een huurovereenkomst voor je huurder

In een goed huwelijk worden afspraken vooraf vastgelegd. Dat geldt ook voor huurders: zorg dat je dit direct duidelijk vastlegt. Al gaat het om een huurder die je kent, je wilt geen gedoe rondom de voorwaarden van het verhuurcontract. Dit voorkomt problemen.

Houd bij het afsluiten ook rekening met de maximale huurperiode. Je kunt tot 2 jaar een huis tijdelijk verhuren, zonder dat de huurder huurdersrechten krijgt. Ga je langer verhuren, dan kan je de huurder niet zomaar op straat zetten. We kunnen je met de juiste mensen in contact brengen om zo’n huurovereenkomst te laten opstellen.

Stap 6: Bepaal de hoogte van de huurprijs

Om de huurmarkt niet te laten ontploffen, werkt de overheid met een puntensysteem. Afhankelijk van het aantal punten dat de woning heeft, mag je een bepaalde huurprijs vragen. Heb je meer dan 763,47 euro dat je aan huur mag vragen volgens het puntensysteem, dan valt de woning in de vrije sector. In dat geval mag je wél zelf de huurprijs bepalen. Voor studentenkamers geldt wel áltijd een maximale huur volgens het puntenaantal.

Woningen verhuren met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden?

Heb je je verdiept in de huizenmarkt en wil je je vermogen vergroten met het verhuren van woningen? Financiering-Bedrijfspanden biedt financieringen aan van verschillende banken en investeerders die passen bij jouw wensen en investeringsdoel. De voordelen van een hypotheek van Finananciering-Bedrijfspanden:

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Benieuwd of jouw financieringswens haalbaar is? Bereken je verwachte financiering en laat je vrijblijvend door ons adviseren.

Veelgestelde vragen rondom verhuurhypotheken

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is een hypotheek of financiering voor verhuurd onroerend goed. Dit kan zijn een financiering op een zakelijk pand (bedrijfspand) of een woning. De voorwaarden bij een dergelijke lening zijn dat het object verhuurd is (en blijft) en er een marktconforme huur wordt ontvangen.

Hoeveel kan ik lenen voor een verhuurhypotheek?

Hoeveel je kunt lenen, is onder andere afhankelijk van de waarde (gebaseerd op een taxatie) en de huurstroom van het object. Daarnaast hangt de hoogte van de financiering  af van het type object. Zo kan een verhuurde woning gefinancierd worden tot maximaal 85% van de marktwaarde in verhuurde staat. Stel, de woning is 400.000 euro waard in verhuurde staat, dan is de hoogte van de financiering tussen de 240.000-340.000 euro. Op verhuurde bedrijfspanden (kantoren, winkels ed) wordt maximaal 70% van de marktwaarde gefinancierd.

Moet ik een taxatie laten uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierover informeren.

Welke aanvullende kosten heb ik bij een verhuurhypotheek?

Bij de aankoop van een woning betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Daarnaast betaal je ongeveer +/- 3.000 euro aan kosten voor de taxatie, het kadaster en de notaris. Werk je samen met Financiering-Bedrijfspanden voor het regelen van je verhuurhypotheek? Dan betaal je 750 euro bij aanvang en bij succesvolle afronding 1% over de leensom (bij financieringen tot 500.000 euro).

Hoeveel betaal ik aan rentekosten?

De hoogte van de rentekosten zijn afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV) maar ook het type object. Rentekosten voor een verhuurhypotheek liggen momenteel tussen de 6,25% en 7,3%. De rente voor zakelijke verhuur (bedrijfspanden) hoger ligt dan voor de verhuur van woningen.

Kan ik boetevrij extra aflossen op mijn verhuurhypotheek?

Je kunt jaarlijks boetevrij tot 10% aflossen.

Kan ik een tweede woning voor de verhuur kopen zonder eigen geld?

Een verhuurhypotheek dekt maximaal 85% van de waarde van het pand in verhuurde staat. Dat betekent dat je 15% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand - exclusief kosten koper. Binnen vastgoed wordt vaak gebruikgemaakt van hefboomwerking. Dit betekent dat je de waardestijging op het pand benut om een hogere financiering op te halen op het bestaande pand. Die extra middelen kun je dan inzetten om nieuw verhuurd object aan te kopen, in combinatie met een stuk financiering op dat nieuwe pand.