Beleggingspand financieren: zo pak je dit aan

Het lijkt wel alsof iedere Nederlander een vastgoed- of beleggingspand in z’n portefeuille heeft. Het is een mooie manier om efficiënt je vermogen op te bouwen, mits je het goed aanpakt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je voldoende vermogen hebt om een beleggingspand te financieren. We vertellen je er graag meer over op deze pagina.

De voordelen van investeren in beleggingspanden

Investeren in beleggingspanden is hot. Je koopt een geschikt zakelijk pand, verhuurt het aan ondernemers en je ontvangt hierover inkomsten. De voordelen van investeren in beleggingspanden op een rijtje:

  • Het levert gemiddeld meer rendement op vergeleken met sparen of beleggen;
  • Je ontvangt maandelijks huurinkomsten, dat betekent een inkomensstroom waar je relatief weinig voor hoeft te doen;
  • Je pand wordt op de lange termijn meer waard (zeker als je verduurzaamt!);
  • Het is minder inflatie-gevoelig;
  • Je spreidt je vermogen en loopt daardoor minder financieel risico;
  • Wanneer je een enkel of beperkt aantal panden hebt (tot ongeveer 4) vallen deze in BOX 3: deze huuropbrengsten hoef je niet op te geven aan de belasting, alleen de netto vermogenswaarde. Dat is financieel aantrekkelijk.

Dit betekent niet dat investeren in beleggingspanden gegarandeerd succesvol is. Je moet een duidelijk plan hebben en ervoor zorgen dat je de investering terugverdient. Zorg daarom dat je hier pas mee start als je de juiste kennis hebt.

Een beleggingspand financieren: hoe pak je het aan?

Geld op je spaarrekening wordt langzaam minder waard. Niet gek dat je daarom naar andere manieren kijkt om je vermogen veilig te stellen. Maar de kans is groot dat je niet voldoende geld hebt voor de volledige investering. Met een vastgoedfinanciering (we noemen het ook wel een zakelijke hypotheek of vastgoedhypotheek) kun je een beleggingspand kopen. Over deze lening betaal je aan de verstrekker een percentage van het totale leenbedrag – de rentekosten. Je ontvangt in één keer de investering om de aankoop te doen, daarna betaal je het bedrag in termijnen terug.

Voordat je de sleutel van je beleggingspand in bezit krijgt, moet je de volgende stappen doorlopen:

Stap 1: Bereken de verwachte maandelijkse kosten

Een veelgemaakte fout van ondernemers is dat ze zich al gaan verdiepen in potentiële beleggingspanden zonder dat ze hun budget hebben berekend. Er is niets mis met een inspiratie-ronde, maar om concreet aan de slag te gaan moet je je budget weten.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wil je een pand dat je moet verbouwen of moet het af zijn?
  • Welk budget kun je investeren voor verbouwingen?
  • Hoeveel geld kun je zelf inleggen? (dit moet minimaal 20% van het hypotheekbedrag zijn)
  • Wat kun je maandelijks missen aan hypotheek- en rentekosten?
  • Hoe lang wil je maximaal een lening aan gaan?

Met onze rekentool kun je vrijblijvend je maandelijkse kosten berekenen: zo weet je ongeveer waar je aan toe bent. Houd in je berekeningen ook rekening met eenmalige kosten zoals de makelaars-, taxatie- en notariskosten en je verwachte huurinkomsten.

Stap 2: Loop je aanvraag door met een financieringsspecialist

Onze rekentool geeft je globaal inzicht wat je budget is en wat je kwijt bent aan rentekosten. Een precieze inschatting kun je pas doen als we jouw situatie, wensen en financiële situatie kennen. Vergeet daarom niet de aanvraag te verzenden, zodat onze financieel adviseur je hierover vrijblijvend kan adviseren.

Stap 3: Vraag je financiering aan

Zodra je het budget en de eisen van het beleggingspand hebt bepaald, kun je gericht op zoek. Heb je een zakelijk pand gevonden dat helemaal aansluit bij jouw wensen? Dan kun je financiering aanvragen. Dat kan op twee manieren:

Optie 1: Beleggingspand financieren via de bank
De meest voor de hand liggende optie is om beleggingspand te laten financieren door de bank. Er zijn verschillende Nederlandse banken die geld aan je willen lenen voor de aankoop van je eerste vastgoedpand. Je ontvangt bijvoorbeeld extra korting op de hypotheek omdat je al klant bent bij een bank. Het nadeel van vastgoed financieren bij de bank is dat de voorwaarden vrij streng zijn: na de bankencrisis in 2009 hebben veel banken hun voorwaarden aangescherpt. Dit betekent veelal dat ze lagere financieringsnormen hanteren of werken met minimale lening. Daarnaast zijn ze kritisch op locatie en type vastgoed waardoor zij geregeld financieringsmogelijkheden uitsluiten.

Optie 2: Beleggingspand financieren via alternatieve financiers
De opkomst van alternatieve financiers wint daarom aan terrein. Dit zijn organisaties – of soms individuele personen die financieringen voor vastgoed aanbieden in ruil voor rentekosten. Hetzelfde verdienmodel als banken. Het voordeel hiervan is dat je vaker meer boetevrij kunt aflossen en dat de voorwaarden minder streng zijn. De rentekosten liggen hier vaak – vergeleken met banken – wel hoger. De reguliere aflossing ligt vaak weer lager dan bij de banken. Daarnaast bieden zij meer mogelijkheden om afwijkende panden (o.a. bedrijfswoning met bedrijfshal of combinatiepanden) te financieren.

Bij Financiering-Bedrijfspanden werken we als onafhankelijke partij samen met alle relevante hypotheekverstrekkers. Van banken tot alternatieve financiers. We kiezen op basis van jouw situatie de financier die het beste bij je past en eventuele kortingen worden direct aan jou doorberekend.

Laat je beleggingspand financieren door Financiering-Bedrijfspanden

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.