Het energielabel van je bedrijfspand

De focus in het bedrijfsleven ligt op verduurzamen. Maar om te verduurzamen is het eerst belangrijk dat je de huidige situatie kent. Een energielabel geeft daar inzicht in. Wil je het energielabel van je bedrijf aanvragen of verhogen? We vertellen er op deze pagina meer over.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een label dat aangeeft hoe energiezuinig een apparaat, voertuig of gebouw is. Het label is bedoeld om consumenten te informeren over het energieverbruik van het product – en je te helpen kiezen met een duurzame keuze. Het label bestaat uit de letters A (meest energiezuinig) t/m G (minst energiezuinig).

Een energielabel voor panden

Wil je een bedrijfspand kopen, verhuren of verkopen? Dan moet er sinds 2015 een geldig energielabel worden overhandigd. Het gaat hierbij om utiliteitsgebouwen, zoals:

  • Scholen en universiteiten
  • Café’s, restaurants, kinderopvang, kantoren en vergadercentra
  • Ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen
  • Hotels en pensions
  • Sporthallen, stadions, zwembaden
  • Supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages

Daarnaast zijn de meeste kantoorpanden van minimaal 100m2 of groter verplicht om over energielabel C te beschikken. Heb je een kantoorpand dat aan deze eisen voldoet, maar dat niet of over een te laag energielabel beschikt? Dan mag het kantoorpand niet gebruikt worden. Een energieadviseur kan je helpen met de aanvraag én het verhogen van het energielabel van je bedrijf.

Hoelang is het energielabel voor je bedrijf geldig?

De labelklasse van het energielabel (A /tm G) is maximaal 10 jaar geldig. Let dus op de verloopdatum: in 2008 werden de eerste labels uitgegeven, deze verliepen dus in 2018. Is het energielabel van je bedrijf inmiddels verlopen of heb je hier geen inzicht in? Wij brengen je in contact met de juiste partij en helpen je graag met het aanvragen of verhogen van je energielabel.

Voordelen hoger energielabel

Niet alleen is een (hoger) energielabel nodig voor de verkoop of verhuur van je bedrijfspand, het brengt ook een aantal voordelen met zich mee:

  • Een beter geïsoleerd pand of energie winnen uit duurzame bronnen zorgt voor lagere kosten
  • Je helpt het milieu een handje en dit is ook goed voor het imago van je bedrijf
  • Het zorgt voor een verbeterde werkomgeving van werknemers
  • Het pand neemt toe in waarde
  • Je bent volledig in lijn met alle regelgevingen
  • Door de verstrekte overheidssubsidies wordt de terugverdientijd van deze middelen korter

Tips om het energielabel van je bedrijf te verbeteren

Zie jij de voordelen in om het energielabel van je bedrijf te verbeteren? Met deze maatregelen verbetert het label:

  • Vervang de oude CV-ketel of installeer een warmtepomp
  • Isoleer het pand
  • Plaats HR+++ glas
  • Plaats zonnepanelen
  • Zorg voor goede ventilatie
  • Monitor het energieverbruik

Dit zijn een aantal maatregelen: een energieadviseur vertelt welke maatregelen voor jou de meeste kostenbesparingen opleveren. Zoek je een bedrijf dat energielabels uitgeeft? Wij helpen je met de aanvraag ervan.

Een financiering nodig om te investeren in een (nieuw) energielabel?

De verduurzamingsmaatregelen om het energielabel van je pand op te krikken kosten geld. Maar door de veranderende regelgevingen én overheidssubsidies is het juist slim (en soms noodzakelijk) om juist nu hierin te investeren. Heb je het benodigde bedrag niet paraat op je rekening? Wij helpen duurzame ondernemers met het krijgen van de juiste financiering.

Als onafhankelijke partij adviseren wij ondernemers welke financiering het beste past bij hun financiële situatie. Wij hebben verschillende partijen in ons netwerk en adviseren degene met de beste voorwaarden voor jou. Omdat we geen commissies ontvangen, kunnen we transparant en eerlijk advies geven.

Benieuwd hoe het werkt?

Veelgestelde vragen rondom de verbouwing of verduurzaming van een bedrijfspand

Kan ik lenen als ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie hoeft niet altijd negatief te zijn. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of leaseauto heb je waarschijnlijk ook een BKR-registratie (wordt geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro). Wanneer de BKR-registratie negatief is (drie maanden op rij een betaalachterstand van ten minste 250 euro) heeft dit invloed op je lening. Om erachter te komen wat je kunt lenen, vul je bovenstaand formulier in. Onze adviseur beoordeelt dan de aanvraag.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.