Samenwerken met een energieadviseur voor je bedrijfspand

De energietransitie is in volle gang. Daken worden volgelegd met zonnepanelen, warmtepompen worden geïnstalleerd en gebouwen geïsoleerd. Enerzijds om te voldoen aan de ambitieuze doelen van het Klimaatakkoord van Parijs, anderzijds om grip te houden op de energierekening. Als pand- of vastgoedeigenaar wil je zo veel mogelijk rendement uit je vastgoed halen. Daarom staat verduurzamen waarschijnlijk hoog op je verlanglijst. Maar waar begin je en wat levert het meeste rendement op? Een energieadviseur helpt je daarmee. Op deze pagina vertellen we je meer over energieadviseurs en geven we je tips om het bedrijfspand te verduurzamen.

Wat doet een energieadviseur?

Een energieadviseur geeft advies hoe je kosten kunt besparen op het gebied van (duurzame) energie. Op basis van jouw situatie wordt er een audit gemaakt en advies gegeven over hoe je jouw zakelijke pand het beste kunt verduurzamen. Dit wordt gedaan op basis van onder andere het huidige verbruik, het huidige energielabel en je toekomstige wensen.

Inzicht in het energielabel van je pand

In sommige gevallen is het essentieel om samen te werken met een energieadviseur. De meeste kantoorpanden met een oppervlakte van 100m2 of hoger hebben minimaal energielabel C of hoger nodig. Heeft het pand dit niet, dan mogen er geen bedrijfsactiviteiten uitgevoerd worden. Ga je een bedrijfspand aankopen, dan is het slim om eerst het energielabel te checken. Een energieadviseur kan vervolgens verduurzamingsmaatregelen aanvragen en een hoger energielabel aanvragen.

De voordelen van een gunstiger energielabel

Een hoger energielabel is niet alleen in sommige gevallen noodzakelijk, het brengt ook een aantal voordelen met zich mee:

  • Je bespaart kosten: je verbruikt minder energie (of wekt het op uit duurzame bronnen) waardoor je grip houdt op je energierekening.
  • Je voldoet aan de energielabel C-verplichting als je een bedrijfspand hebt
  • De overheid verstrekt verschillende subsidies waardoor de terugverdientijd van je investering verkort (waaronder de ISDE, SDE++, EIA en MIA\Vamil).
  • De SVM vergoedt 80% van de kosten van het energieadvies, daardoor heb je bijna geen kosten aan een erkende energieadviseur.
  • Je draagt je steentje bij aan een beter milieu.
  • De waarde van je bedrijfspand stijgt.

De beste verduurzamingsmaatregelen voor jouw bedrijfspand

Afhankelijk van jouw situatie, verbruiken wensen zal een energieadviseur je adviseren over de beste verduurzamingsmaatregelen voor jouw bedrijfspand. Over het algemeen leveren deze maatregelen het meeste op:

  • Spouwmuren, vloeren en het dak isoleren: het zorgt ervoor dat warme lucht niet meer ontsnapt. De verwarming hoeft minder hard te werken waardoor het verbruik én de energierekening flink dalen.
  • Energiezuinige kozijnen: bestaan de ramen in je bedrijfspand nog uit kozijnen met enkel glas? Kies dan voor nieuwe kozijnen met HR++-glas. Dit isoleert beter en daarmee bespaar je op de energierekening. Deze ramen en kozijnen zijn ook een goede inbraakpreventie: win-win!
  • Zonnepanelen: energie halen uit duurzame bronnen doe je door zonnepanelen op het dak te leggen. Je energierekening daalt en wanneer je in de toekomst je bedrijfspand verkoopt, heeft dat ook een positief effect op de verkoopprijs. Uitstoot uit duurzame bronnen wordt niet meegeteld in de berekening voor een energielabel.
  • Vervangen van de CV-ketel: stap over op een HR-combiketel. Dit is een eenmalige investering van 100 tot 200 euro, maar levert jaarlijks ook 100 euro per jaar op.

De juiste energieadviseur vinden

Doordat steeds meer bedrijven verduurzamen en de vraag toeneemt, ontstaat er helaas ook een wildgroei aan energieadviseurs. Zorg dat de energieadviseur waarmee jij gaat samenwerken, een EP-adviseur is met EPA-certificaat. Zo weet je zeker dat je eerlijk en transparant energieadvies ontvangt. Wij brengen je graag in contact met een gecertificeerde partner.

Een financiering nodig om te verduurzamen?

Verduurzamen levert op de lange termijn flinke kostenbesparingen op – maar éérst moet je investeren. Daar kan Financiering-Bedrijfspanden je helpen: wij stimuleren ondernemers om te verduurzamen en helpen je daarom graag met een financiering om te verduurzamen. Je ontvangt bij ons:

  • Een financiering tot max. 80% van de marktwaarde bedrijfspand (na aanpassing/ verbouwing);
  • Een lening met lineaire aflossing op basis van looptijd tussen 5 jaar en 20 jaar;
  • Een financieringstraject met korte en heldere tijdslijnen;
  • Een vergelijking bij financiers voor de scherpste rentes en condities;
  • Een vaste vastgoedexpert met onafhankelijk advies gedurende het gehele traject;
  • Toegang tot het netwerk van energieadviseurs voor maatadvies voor je bedrijfspand.

Bereken hier alvast je maandelijkse kosten voor deze financiering. Op basis van deze eerste berekening kunnen we inzicht geven in de mogelijkheden. Benieuwd wat er voor jou mogelijk is?

Veelgestelde vragen rondom de verbouwing of verduurzaming van een bedrijfspand

Kan ik lenen als ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie hoeft niet altijd negatief te zijn. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of leaseauto heb je waarschijnlijk ook een BKR-registratie (wordt geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro). Wanneer de BKR-registratie negatief is (drie maanden op rij een betaalachterstand van ten minste 250 euro) heeft dit invloed op je lening. Om erachter te komen wat je kunt lenen, vul je bovenstaand formulier in. Onze adviseur beoordeelt dan de aanvraag.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.