Hypotheek bedrijfspand

Ondernemersbloed stroomt door je aderen. Vanaf de keukentafel – of misschien wel de schuur – ben je gestart met het uitvoeren van je hobby of direct ondernemen. Je product of dienst sloeg aan, via-via trok je steeds meer klanten aan en je huis veranderde langzaam in een bedrijfspand. Dat was het moment om te professionaliseren. In de eerste instantie ging je misschien een pand huren om je werkzaamheden voort te zetten en je eerste personeel in te huren. Inmiddels is je – ooit hobby – uitgegroeid tot een volwaardige onderneming en sta je op het punt om je eerste of volgende bedrijfspand te kopen. Maar om die nieuwe droom in vervulling te laten gaan, moet je een financiering afsluiten. Op deze pagina vertellen we je alles over de hypotheek van een bedrijfspand, zodat jij weer nieuwe stappen kunt zetten.

Welke type hypotheken kun je aangaan voor de aanschaf van je bedrijfspand?

Als je in het verleden een huis hebt gekocht, dan ben je bekend met hoe hypotheken werken. Op basis van de aankoopwaarde financiert de bank een deel van de aankoopwaarde. Hoe hoog dat deel is, hangt af van je vermogen, maandelijkse inkomsten en schulden.

Bij de hypotheek voor een bedrijfspand wordt er met méér zaken rekening gehouden. Daarvoor moet je een bedrijfsplan presenteren, waardoor de hoogte van de hypotheek mede wordt bepaald door de (verwachte) resultaten van je bedrijf. Er zijn twee soorten hypotheken voor bedrijfspanden die je kunt aanvragen: op basis van eigen gebruik (je gaat zelf het pand gebruiken om je bedrijfsactiviteiten in uit te voeren) of je kunt een verhuurhypotheek aanvragen. Hierbij wordt het pand verhuurd aan derden (andere ondernemers óf bewoners in het geval van een woning). Hierbij wordt de financiering gebaseerd op de huurstroom en waarde van het pand.

Hoeveel rente betaal je bij de hypotheek van een bedrijfspand?

Rentes van financieringen fluctueren. Op dit moment ligt de rente voor de hypotheek van een bedrijfspand tussen de 5 – 7,5%. De exacte hoogte hangt af van het type hypotheek en type financier.

Type financier voor je bedrijfshypotheek

Er zijn verschillende aanbieders van bedrijfshypotheken. Naast de traditionele aanbieders zijn er ook steeds meer alternatieve financiers. Dit zijn (privé)investeerders. Het voordeel hiervan is dat zij minder strenge voorwaarden hanteren dan de meeste banken. Het nadeel ervan is dat de rentekosten vaak hoger liggen.

Voor een bedrijfshypotheek voor eigen gebruik ligt de rente momenteel tussen de 5,2% en 6% bij banken. Via alternatieve financiers betaal je tussen de 6,5-7%. Voor verhuurhypotheken liggen de rentes voor de hypotheek op je bedrijfspand gemiddeld tussen de 6,2% en 7,5%.

Bij Financiering-Bedrijfspanden geven we onafhankelijk advies op het gebied van hypotheken van bedrijfspanden én bemiddelen we bij de aanvraag van jouw bedrijfshypotheek. Bereken op onze website jouw maandelijkse lasten of bekijk de actuele rentestanden op deze pagina.

De voordelen van een hypotheek voor je bedrijfspand

Lenen kost geld. Over het geleende bedrag betaal je rente, wat wordt doorberekend in je maandelijkse lasten. Op onze site kun je berekenen hoeveel je je maandelijks betaalt aan rentekosten en hoeveel aan aflossing. In de ideale wereld tik je de aanschafwaarde van het pand direct af aan de verkoper, maar in de meeste gevallen is dat niet haalbaar. Tóch zijn er, ondanks dat er kosten mee gemoeid zijn, een aantal voordelen van het aangaan van een hypotheek:

  • In het geval van de aanschaf van een bedrijfspand, heb je direct de financiële middelen voorhanden om de aankoop te doen.
  • De aankoop van een bedrijfspand is een investering: door verhuurinkomsten of meer omzet door een betere productie, verdien je de rentekosten weer terug.
  • Je creëert een hefboom-effect: als je wél de middelen hebt, kan het soms slimmer zijn om te investeren in een ander project (met hoog rendement) dan in de hypotheek voor je bedrijfspand. Je hebt met deze hypotheek de vrijheid om je geld te verspreiden zoals jij dat wil.

De voordelen van een hypotheek voor je bedrijfspand via Financiering-Bedrijfspanden

Zelf de condities van banken en andere financiers uitpluizen, uitzoeken welke financier het beste bij je past en tegen de beste condities lenen: dit uitzoeken is bijna een fulltime baan naast je andere werkzaamheden. Door onze jarenlange ervaring binnen financieringen en vastgoed, ‘spreken wij de taal’ van banken. Wij ontvangen geen commissies van financiers, waardoor we onafhankelijk advies geven voor jouw financieringswens.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Bereken de mogelijkheden of neem direct contact met ons op.

  • Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;
  • Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;
  • Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;
  • Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;
  • Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.