Tijdelijke verhuur van je woning of pand

Je gaat een tijdje op reis en vindt het zonde als je woning leeg staat. Of je hebt een (vakantie)woning waar je maar een paar weken per jaar verblijft – en die je de rest van het jaar misschien wel wilt verhuren. Of je bent op zoek naar mogelijkheden om je vastgoedportefeuille uit te breiden. Tijdelijke verhuur van je woning: mag dat zomaar? We vertellen je in dit artikel er meer over.

Op welke manieren kun je je woning tijdelijk verhuren?

In Nederland zijn er meerdere vormen van tijdelijke verhuur. Op basis van het type verhuur zijn hier bepaalde regels aan verbonden:

Tussenhuur

Ben je tijdelijk niet aanwezig in je woning door vakantie, werk of studie? Dan kun je je woning tijdelijk verhuren. Dit wordt ook wel huisbewaring, tussenhuur of de diplomatenclausule genoemd. Vaak maken expats gebruik van deze regeling. Je verhuurt je woning minimaal 3 maanden tot maximaal 2 jaar. De huurder krijgt een huurcontract voor bepaalde tijd maar heeft geen recht op huurdersbescherming. Als verhuurder mag je de huur niet tussentijds stopzetten.

Verhuren aan expats

Wil je een tweede woning aanschaffen om tijdelijk aan anderen te verhuren? Veel expats komen naar Nederland – en zoeken naar een tijdelijke woning. Verhuur je die woning korter dan 2 jaar, dan ontvangt de huurder geen huurdersrechten. Een win-winsituatie: de expat kan tijdelijk gebruik maken van jouw woning en jij ontvangt huurinkomsten. Zorg dat de woning de maximale 145 punten ontvangt volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS) – dan valt de woning onder de vrije sector en ben je niet verbonden aan maximale huurkosten die je mag vragen.

Vakantiewoning verhuren

Het klinkt als het ideale scenario: je gaat een paar weken op vakantie en besluit je woning tijdelijk te verhuren aan toeristen. Je huis blijft bewoond en jij ontvangt inkomsten terwijl je van je vakantie geniet. Klinkt als een mooi scenario, maar dit mag niet.

Je mag wel een deel van je woning verhuren aan toeristen (bijvoorbeeld een aangrenzend tuinhuis dat je verhuurt) of een vakantiewoning verhuren.

Tips rondom verhuren aan expats

Kun je direct beginnen met het tijdelijk verhuren van een woning of pand?

Om je woning (tijdelijk) te verhuren moet je rekening houden met de regels vanuit de gemeente, VvE en hypotheekverstrekker.

In sommige gemeenten heb je een vergunning nodig om te verhuren, in andere gemeenten heb je alleen een meldingsplicht. Woon je in een appartementencomplex, dan krijg je mogelijk ook te maken met regels vanuit de VvE. En tot slot regels vanuit de hypotheekverstrekker: de kans is groot dat je met een traditionele hypotheek niet je woning mag verhuren.

Dit levert namelijk extra risico op voor de hypotheekverstrekker. Komt deze erachter dat jij je (tweede) woning verhuurt? Dan ontvang je misschien een boete óf wordt er vanuit de financier geëist dat de volledige aflossing in één keer aftikt.

Tijdelijke verhuur met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden

Met de juiste (verhuur)hypotheek kun je je woning of pand verhuren. Om hiervoor in aanmerking te komen, heb je een getekend huurcontract nodig om te overhandigen aan de financier. Zorg dat je al een huurder hebt gevonden vóórdat je een bod uitbrengt op de woning. Op die manier ben je zeker vast vaste huurinkomsten en zal de financier sneller de financiering aan je toekennen.

Via onze rekentool krijg je direct inzicht in de maandelijkse kosten van deze financiering. Verstuur daarna vrijblijvend je aanvraag om kennis te maken.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.