Vastgoedbank

Steeds meer mensen investeren in vastgoed om vervolgens te verhuren. Spaarrentes op banken stagneren en boodschappen worden duurder waardoor we naar andere manieren zoeken om ons vermogen veilig te stellen of te vergroten. Maar met een traditionele hypotheek mag je een woning of pand meestal niet verhuren: daar heb je een aparte verhuurhypotheek voor nodig. Ben je op zoek naar een vastgoedbank voor een dergelijke hypotheek? We vertellen je er meer over op deze pagina.

Wat is een vastgoedbank?

Via een vastgoedbank kun je een financiering aanvragen voor commercieel vastgoed. Hypotheekverstrekkers voor particuliere woningen gaan er meestal niet mee akkoord dat je je woning verhuurt. Je hebt daarom een speciale verhuurhypotheek nodig die je via een vastgoedbank kan aanvragen.

Hoeveel kan ik lenen voor het investeren in vastgoed?

Met een verhuurhypotheek kun je investeren in vastgoed. Maar dat betekent niet dat je geen eigen geld nodig hebt. Iedere investeerder, hypotheekverstrekker of vastgoedbank zal je vragen een deel zelf te financieren. De hoogte daarvan hangt onder andere af van je financiële situatie, het type vastgoed en de voorwaarden van de bank. Daarnaast ben je, bij de aankoop van vastgoed, ongeveer 15% van de aankoopsom aan aanvullende kosten zoals taxatie-, notaris- en kadasterkosten (Kosten Koper). Via onze rekentool kun je je maandelijkse lasten berekenen en inzicht krijgen wat je ongeveer kunt lenen.

Een overzicht van de eenmalige kosten bij de aankoop van vastgoed:

Taxatie, kadaster, notaris+/- 3.000 euro
Overdrachtsbelasting10,4% van het aankoopbedrag
IntakegesprekGratis
Startfee bij aanvang750 euro (excl. BTW)
Succesfee bij afronding1% over leensom, bij financieringen tot 500.000 euro. Bij financieringen boven dit bedrag zijn de kosten in overleg.

Een hypotheek aanvragen via een vastgoedbank

Er zijn verschillende vastgoedbanken in Nederland. De voorwaarden zijn iedere keer weer anders waardoor het veel tijd kost om erachter te komen welke vastgoedbank de beste voorwaarden voor jouw investeringswens biedt. Daarom kan het slim zijn om een intermediair hiervoor in te schakelen.

Veel mensen spreken niet de taal van financiers en krijgen geen voet tussen de deur bij hypotheekverstrekkers. En precies daar kan Financiering-Bedrijfspanden.nl je bij helpen. Wij vergelijken de voorstellen van de verschillende hypotheekverstrekkers van vastgoedbanken, en nemen – in duidelijke mensentaal – de voorstellen met je door. We werken samen met verschillende banken en alternatieve financiers maar zijn niet afhankelijk van commissies. Daardoor ontvang je een eerlijk en transparant advies. We helpen je daarnaast bij de aanvraag en afronding van je vastgoedhypotheek. Bereken alvast je maandelijkse lasten en plan een kennismakingsgesprek in.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.