Verlaging drempel excessief lenen

Verlaging drempel excessief lenen 1200 800 Joan

Verlaging drempel excessief lenen van ondernemingen per 2024

Als zelfstandig ondernemer is het soms interessanter om over te stappen op een BV (Besloten Vennootschap). Op het moment dat je personeel gaat aannemen, je persoonlijk vermogen wilt beschermen of wanneer je verwacht dat je winst flink omhoog gaat is het interessant om een BV op te richten. Daarnaast kun je ook geld lenen uit je BV als DGA (Directeur Groot Aandeelhouder). Dat geld kun je gebruiken om bijvoorbeeld te investeren in een nieuw bedrijfspand of je huidige pand te verduurzamen.

Dat betekent niet dat je ongelimiteerd kunt lenen uit je BV. De regels hieromtrent zijn vastgelegd in de Wet excessief lenen. Per 1 januari 2024 zijn de regels van deze wet aangepast, waardoor dit grote gevolgen kan hebben voor de belastingaangifte over 2024. Daarom vertellen we je op deze pagina waar je rekening mee moet houden, om nare verrassingen te voorkomen.

Wat houdt de Wet excessief lenen voor ondernemingen in?

De Wet excessief lenen voor ondernemingen wordt ook wel de “rekening-courantmaatregel” genoemd. Dit  is een maatregel die is ingevoerd om te voorkomen dat directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) excessief geld lenen van hun besloten vennootschappen (BV’s) zonder daar belasting over te betalen.

De maatregel houdt in dat leningen die een DGA heeft bij zijn of haar BV en die een bepaalde grens overschrijden, worden belast als regulier inkomen in box 2 van de inkomstenbelasting. Per 1 januari 2024 is dat grensbedrag verlaagd. Leen je meer over het grensbedrag, dan betaal je over het resterende bedrag meer belasting.

Wijziging drempel excessief lenen per 2024

Waar vorig jaar tot 700.000 euro geleend kon worden, is de drempel per 1 januari 2024 verlaagd naar 500.000 euro. Dit betekent dat als je meer dan € 500.000,- hebt geleend uit je onderneming, je over het meerdere in BOX 2 moet afrekenen. Per 2024 betaal je in BOX 2 tot € 67.000 een tarief van 24,5% belasting (eerste tariefschijf) en 33% voor alles daarboven (tweede tariefschijf). Ook leningen aan verbonden personen (dat zijn (klein)kinderen en (groot)ouders) tellen mee boven een grens van € 500.000,- per verbonden persoon. Dit kan dus een forse belastingdruk opleveren.

Oplossing: herfinanciering op bestaand vastgoed

Jij wilt je vermogen beschermen. Door de inflatie wordt dat lastiger en daarom ben je op zoek naar andere inkomstenstromen. Je gaat bijvoorbeeld investeren in vastgoed. Maar door verlaging van het drempelbedrag van de Wet excessief lenen wordt het je misschien wat moeilijker gemaakt.

Je wilt – binnen de mogelijkheden en fiscale regels – zorgvuldig omgaan met je opgebouwde vermogen. Daarom kunnen wij je helpen om financiële middelen vrij te maken op je bestaande bedrijfspand, verhuurde objecten of eigen woning.

Heb je privé vastgoed met overwaarde in je bezit? Dan kun je dit meestal vrijmaken. Je kan deze overwaarde dan aanwenden om de lening aan je onderneming te verlagen. Zo blijf je onder de grens van 500.000 euro. Benieuwd hoe het werkt? Lees hier meer over het herfinancieren van je vastgoed of neem direct contact op.

Zoek je een financiering voor de aankoop van een bedrijfspand?

Kun je niet (meer) lenen uit een BV, maar heb je wel plannen voor de aankoop of verbouwing van een bedrijfspand? Naast herfinanciering van vastgoed helpen we je ook met financieringen voor de aankoop, verbouwing of verduurzaming van een pand. Bereken op onze website je maandlasten en verstuur vrijblijvend je aanvraag. Wij geven – op basis van je aanvraag – vrijblijvend en eerlijk advies over de mogelijkheden.

Op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?

Ben je als ondernemer bezig met vastgoed, je vermogen veiligstellen, duurzaamheid en rendement vergroten? Een keer per kwartaal delen we de belangrijkste ontwikkelingen, inzichten en tips rondom deze onderwerpen. Meld je aan en blijf up to date.
* Verplichte velden