Beleggingspand kopen

Steeds meer mensen willen investeren in vastgoed. Het geld op de spaarrekeningen wordt minder waard en je bent op zoek naar andere manieren om je vermogen veilig te stellen. Een beleggingspand kopen behoort tot de opties. Maar hoe pak je dat aan? En hoe financier je zo’n beleggingspand? We vertellen het op deze pagina.

Wat is een beleggingspand?

Een beleggingspand is een pand waarin je investeert, om je vermogen te vergroten. Doordat producten duurder worden en lonen vaak niet evenredig meegroeien, wordt geld minder waard. Dat noemen we inflatie. Om vermogen veilig te stellen, gaan veel mensen op zoek naar andere manieren om hun vermogen te behouden of te laten groeien. Een beleggingspand kopen om op te knappen en te verkopen met winst óf om huurinkomsten te innen, is een optie waar steeds meer mensen voor kiezen.

Een beleggingspand kopen: hoe begin je?

Voordat je de sleutels van je pand in handen krijgt, is een goede voorbereiding belangrijk. We nemen de belangrijkste stappen met je door:

Stap 1: Zorg voor een financiële buffer

Een beleggingspand kun je kopen met een zakelijke hypotheek. Maar je zult ook zelf geld moeten investeren: minimaal 20% van de aankoop- of taxatiewaarde. Daarnaast komen bij de aankoop van een pand ook andere kosten kijken zoals ​​overdrachtsbelasting, fees van een bemiddelaar taxatie-, kadaster- en notariskosten. Op een pand van 300.000 euro moet je minimaal 87.000 euro aan eigen geld inleggen.

Stap 2: Bereken je maandelijkse kosten

De kans is groot dat het volledige aankoopbedrag van een beleggingspand niet op je spaarrekening staat. Met een zakelijke financiering kun je het grootste deel van de aankoop financieren. Maandelijks betaal je in termijnen de financiering terug. Ook betaal je maandelijks een bepaald percentage aan rentekosten: de vergoeding die je de financier betaalt voor het lenen van geld.

Bepaal wat je maandelijks kwijt bent aan aflossings- en rentekosten zodat je weet of je investering rendabel is.

Ben je van plan je beleggingspand te financieren met een lening? Bereken dan wat je maximaal kunt lenen.

Stap 3: Bepaal de eisen van je beleggingspand

Je wilt dat je investering de kosten rechtvaardigt. Je wilt niet dat je kosten hoger liggen dan de verwachte huurinkomsten. Of dat je uiteindelijk het pand met verlies verkoopt. Daarom is het slim om vooraf onderzoek te doen hoeveel het pand in waarde stijgt, lees je je in over de bestemmingsplannen van de wijk én doe je onderzoek in de buurt. Bepaal vooraf de eisen van je beleggingspand, zodat je gericht kunt zoeken. Andere belangrijke eisen zijn onder andere:

 • De oppervlakte van het pand
 • De financieringsmogelijkheden 
 • De bedrijfsdoeleinden
 • Het bestemmingsplan
 • Eventuele doorgroeimogelijkheden
 • De bereikbaarheid
 • Parkeergelegenheid
 • De uitstraling van het pand
 • De mogelijkheid voor verhuur of aanbouw
 • Erfpacht
 • Vergunningen
 • Gemeentelijke aanschrijvingen
 • Brandveiligheid van het pand
 • Bruikbaarheid
 • Het energielabel en andere milieu-eisen

Met je ingevulde eisenlijst kun je nu gericht zoeken. Hulp daarbij nodig? Neem vrijblijvend contact op en wij koppelen je aan de juiste persoon binnen ons netwerk.

Stap 4: Een financiering voor je beleggingspand aanvragen

Om je financiële situatie in kaart te brengen, is het belangrijk dat je precies weet wat je kunt lenen en hoe hoog je maandelijkse kosten worden. Nadat je de financieringsmogelijkheden op onze website hebt brekend, verstuur je je aanvraag. Onze financieel specialist neemt dan binnen 24 uur contact met je op om de aanvraag vrijblijvend door te nemen. Zo weet je precies waar je aantoe bent en wat je kunt lenen.

De voordelen van een beleggingspand kopen

We zetten de voordelen van een beleggingspand kopen voor je op een rijtje:

 • Het is minder inflatiegevoelig;
 • Je spreidt je vermogen en loopt daardoor minder financieel risico;
 • Je pand wordt op de lange termijn meer waard (zeker als je verduurzaamt!);
 • Het levert gemiddeld meer rendement op vergeleken met sparen of beleggen;
 • Je ontvangt maandelijks huurinkomsten, dat betekent een inkomensstroom waar je relatief weinig voor hoeft te doen;
 • Wanneer je een enkel of beperkt aantal panden hebt (tot ongeveer 4) vallen deze in BOX 3: deze huuropbrengsten hoef je niet op te geven aan de belasting, alleen de netto vermogenswaarde. Dat is financieel aantrekkelijk.

Een beleggingspand kopen met een financiering via Financiering-Bedrijfspanden

Wij zijn dé vastgoedexpert voor bedrijfspanden met toegang tot alle relevante financiers;

Je ontvangt de scherpste financierings-offertes voor je bedrijfspand;

Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject;

Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden;

Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.