6 redenen om een zakelijke financiering af te sluiten

Als ondernemer gaat het je voor de wind. Je ontgroeit de keukentafel en het wordt tijd om te investeren in een bedrijfspand. Of je hebt al een bestaand pand en wilt investeren in verduurzaming van je activiteiten. Je vindt het belangrijk dat de uitstoot van je organisatie wordt geminimaliseerd, draagt graag bij aan het milieu en wilt minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Maar die grote plannen vragen om een flinke investering. Geld dat je misschien niet direct voorhanden hebt. Daarom geven we je op deze pagina 6 redenen om een zakelijke financiering af te sluiten.

Wat is een zakelijke financiering?

Een zakelijke financiering vraag je aan omdat je een investering wilt doen waar je niet voldoende middelen voor hebt. Het doel van die financiering is dat het uiteindelijk meer geld oplevert. Bijvoorbeeld de aankoop van een bedrijfspand om de productie op te schroeven, je vastgoed herfinancieren zodat er extra geld vrijkomt of je pand verduurzamen om je energierekening te laten zakken. De looptijd van een zakelijke financiering is maximaal 20 jaar. Indien je in aanmerking komt voor zo’n financiering, krijg je in één keer het benodigde bedrag gestort. Daarna betaal je in termijnen (maandelijks) het leenbedrag terug plus de rentelasten.

6 redenen om een zakelijke financiering af te sluiten

Reden 1: Het biedt nieuwe investeringsmogelijkheden

Slimme, zakelijke investeringen zijn bedoeld om er meer geld mee te verdienen of te besparen op kosten. Een zakelijke financiering biedt nieuwe investeringsmogelijkheden: de aanschaf van een bedrijfspand om deze te verhuren aan derden of de aankoop van een winkelpand om je producten aan de man te brengen.

Reden 2: Je creëert het hefboomeffect

Met vreemd vermogen (een zakelijke financiering) kun je je winsten vergroten als je een pand of vastgoedobject verhuurt. Eigen geld dat je investeert in de aankoop van een woning, kun je niet meer gebruiken en moet je opnieuw sparen. Met een lening houd je geld over, waardoor je verder kunt investeren. Een zakelijke financiering verruimt je financiële speelruimte, waardoor je sneller opschaalt. Hierbij is het belangrijk dat de rentelasten lager zijn dan de verwachte huurinkomsten. Je huurinkomsten betalen de lening en jij kunt – mits voldoende middelen – een volgend object aanschaffen. Dit noemen we het hefboomeffect.

Reden 3: Als je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen, kun je gebruik maken van subsidies

De stijgende gas- en energierekening, het ambitieuze akkoord van Parijs en zorgen over hoe we de wereld doorgeven aan onze volgende generatie. Verduurzamen is belangrijker dan ooit en waarschijnlijk ben jij er als ondernemer ook mee bezig. Door te verduurzamen draag je bij aan een betere wereld, verklein je je ecologische voetafdruk, slinken je maandelijkse energiekosten én verhoog je de waarde van je bedrijfspand.

Heb je het besluit genomen om te investeren in duurzame middelen, dan is het nu het ideale moment. De Nederlandse overheid stimuleert ondernemers om te verduurzamen met verschillende subsidies en regelingen. Met onder andere de VAMIL, MIA en Energie-Investeringsaftrek profiteer je van deze regelingen. Daarnaast is het in sommige gevallen noodzaak: vanaf 2023 moeten bedrijfspanden voorzien zijn van energielabel C of hoger.

Reden 4: Je kunt het geld direct investeren

Is je zakelijke financiering goedgekeurd en staat het bedrag op je rekening? Je kunt het direct investeren om je ondernemersdroom te verwezenlijken.

Reden 5: Flexibiliteit

Vergeleken met een hypotheek voor je huis, is een zakelijke financiering een stuk flexibeler.  De maximale duur is korter (maximaal 20 jaar), maar het leenbedrag is vaak ook een stuk lager. Dat zorgt ervoor dat je relatief snel kunt aflossen, zeker als de investering direct financieel voordeel oplevert. Je betaalt rente over de resterende leensom, dus hoe meer je aflost, hoe minder aan rentelasten je betaalt. Daarnaast kun je, in tegenstelling tot een privélening, in veel gevallen volledig boetevrij aflossen. Gaat het je financieel voor de wind en wil jij de financiering in de helft van de tijd aflossen? Geen probleem!

Reden 6: Renteaftrek

Over de hoogte van de zakelijke financiering betaal je rentekosten, als tegenprestatie voor het leenbedrag. Dat is hoe financiers en banken geld verdienen aan jou als klant. Deze kosten zijn vooraf bekend. Als ondernemer trek je deze kosten af van de winst, waardoor je minder belasting betaalt over je winst. Dat levert je extra financieel voordeel op.

Je zakelijke financiering regelen via Financiering-Bedrijfspanden

Door onze jarenlange ervaring binnen de financiële- en vastgoedmarkt kunnen we helpen om je in contact te brengen met de juiste specialisten. We helpen je niet alleen met de aanvraag van je bedrijfshypotheek, maar ook met het vinden van het juiste pand of je in contact te brengen met de juiste specialisten. De voordelen voor jou op een rijtje:

Je ontvangt een financiering tot max. 80% van de marktwaarde bedrijfspand (na aanpassing/ verbouwing);

Ons financieringstraject heeft korte en heldere tijdslijnen;

Je hebt gedurende het hele traject één vast aanspreekpunt met jarenlange ervaring in de vastgoedbranche;

Toegang tot ons netwerk van energieadviseurs voor maatadvies voor je bedrijfspand.

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.