Commercieel vastgoed financiering

Een bedrijfspand of woning opkopen, opknappen en vervolgens verhuren. Veel vastgoedmagnaten hebben er financiële winsten mee behaald. En in deze onzekere tijden zoeken steeds meer mensen naar manieren om het vermogen veilig te stellen of te vergroten en meerdere inkomstenstromen te genereren. Met een commercieel vastgoed financiering kun je die vastgoedwens zelf realiseren. Op deze pagina vertellen we er meer over.

Wat is een ‘commercieel vastgoed’-financiering?

Ga je investeren in vastgoed met als doel om huurinkomsten te genereren, dan heb je hiervoor een specifieke financiering nodig. Woningeigenaren mogen bijvoorbeeld niet zomaar hun eigen woning verhuren omdat de voorwaarden hiervoor anders zijn.

In het geval van commercieel vastgoed – denk hierbij aan het aankopen en verhuren van woningen, retail-, kantoor- of horecapanden – is ook een aparte financiering nodig. Dit wordt ook wel een verhuurhypotheek genoemd. Bij Financiering-Bedrijfspanden kunnen we je helpen met de aanvraag van een financiering voor commercieel vastgoed.

Een commercieel vastgoed financiering aanvragen: hoe pak je dat aan?

 1. Bepaal het doel: wat voor type vastgoed wil je verhuren en wat is het verwachte rendement?
 2. Bepaal je doelgroep: aan wie ga je verhuren? Particulieren retailers of bijvoorbeeld productiebedrijven?
 3. Bepaal het budget: wat kun je maximaal financieren? Een deel van de aankoopsom dient te komen uit eigen middelen: hoeveel ben je bereid in te leggen? Vanuit daar kun je je maximale financiering berekenen. Bereken het hier vrijblijvend.
 4. Bereken de verwachte maandelijkse lasten (aflossing + rentelasten), dat doe je hier.
 5. Doe je bod op het pand
 6. Vraag je commerciële vastgoed financiering aan
 7. Op basis van de verstrekte informatie ontvang je een voorstel voor je zakelijke financiering, de maandelijkse aflossing en rentekosten.
 8. In het geval van de aankoop van een bestaand bedrijfspand maak je zelf kosten voor het taxatierapport, overdrachtsbelasting, notaris- en kadasterkosten. Lees hier meer over die kosten.
 9. Bij akkoord ontvang je een contract en vanaf dat moment heb je een betalingsverplichting.
 10. De financiering wordt voor je geregeld en het pand wordt hiermee aangekocht. Je kunt niet zelf de financiering uitgeven.
 11. Maandelijks betaal je de aflossing + rentekosten.

Commercieel vastgoed financieren: welke risico’s zijn hieraan verbonden?

Hogere rentes

In het afgelopen jaar zijn de rentepercentages gestegen. Daardoor stijgen de maandlasten als je een financiering afsluit met variabele rentepercentages. Ook de huidige vaste rentes liggen beduidend hoger dan een aantal jaren terug. Dit heeft een forse invloed op het te behalen rendement op je investering.

Strengere eisen op het gebied van duurzaamheid

Energielabel C voor kantoren en de energiebesparingsplicht: een greep uit de maatregelen van de overheid om Nederland te verduurzamen. Veel bedrijven zijn verplicht om verduurzamingsmaatregelen door te voeren. Die maatregelen kosten geld en dus rendement op je investering. Daardoor kan het minder interessant zijn om een (groot) bedrijfspand of woning te verhuren.

Leegstand

Zegt een huurder het pand op en lukt het je niet om op korte termijn een nieuwe huurder te vinden? Leegstand wil je zoveel mogelijk voorkomen. Je verliest inkomsten, maar ondertussen gaan de kosten (aflossing, financiering, operationele- en onderhoudskosten) gewoon door. Daarnaast daalt een leegstaand pand in waarde én is het een magneet voor vandalisten en krakers.

Huurdersrisico

Voordat je huurders aantrekt voor het bedrijfspand dat je hebt aangekocht, screen je ze natuurlijk uitgebreid. Je wilt voorkomen dat de huurder de kosten niet kan betalen en er een betalingsachterstand ontstaat. Daarnaast zijn de integriteit en activiteiten van de huurder een risico voor jou – je wilt voorkomen dat er criminele activiteiten onder jouw dak worden uitgevoerd. Hiervoor kun je ook een makelaar of ander tussenpersoon inschakelen. Deze hebben de expertise om grondig onderzoek te doen op huurders.

Waar kan ik het beste de financiering aanvragen?

De verhuurhypotheken voor aankoop van verhuurd onroerend goed, worden veelal afgesloten bij alternatieve financiers. Deze financiers verstrekken enkel verhuurhypotheken en zijn transparant in hun voorwaarden en aanvraagproces. De banken zijn namelijk erg terughoudend bij financiering van commercieel vastgoed. Alternatieve financiers winnen daardoor aan populariteit. Denk aan privé-investeerders of investeringsmaatschappijen. De voorwaarden zijn vaak soepeler, maar de rentepercentages en behandelkosten hoger.

Je vindt verschillende soorten financiers, type financieringen en voorwaarden. Uitzoeken welke financiering het beste bij jouw wensen past tegen de juiste voorwaarden, kosten veel tijd en energie. Dat nemen we bij Financiering-Bedrijfspanden.nl graag voor je uit handen. Wij ervaren dat dit loont. Wij spreken de taal van financiers en geven transparant en eerlijk advies. Een financiering aanvragen via Financiering-Bedrijfspanden werkt eenvoudig:

 1. Je berekent je maandlasten en verstuurt je aanvraag
 2. Een van onze financieel adviseurs neemt vrijblijvend contact op om je financieringswens door te nemen
 3. Op basis van de verstrekte informatie ontvang je een voorstel
 4. Ga je akkoord met de voorwaarden? Wij regelen de financiering voor jou

Veelgestelde vragen rondom een bedrijfspand kopen

Hoeveel kan ik lenen?

In onze berekentool kan je het aankoopbedrag van het bedrijfspand invullen. Minimaal 10% daarvan moet eigen inleg zijn. Stel, je wilt een pand aankopen dat 350.000 euro kost. Dan kun je maximaal 315.000 euro lenen. Je kunt ook de eigen inleg verhogen, dan ontvang je minder financiering en betaal je over een kleiner leenbedrag rentekosten.

Wanneer je je bedrijfspand gebruikt als extra pensioenaanvulling, adviseren we je gebruik te maken van lang vreemd vermogen. Met een vreemd vermogen behaal je meer rendement dan wanneer je dit met enkel je eigen vermogen financiert.

Moet ik een taxatie uitvoeren?

Banken zullen in alle gevallen een nieuwe taxatie willen ontvangen van een gecertificeerde NRVT taxateur, vaak hebben ze hun eigen voorkeur in taxateurs. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is het nodig om BTW te betalen bij de aankoop van een bedrijfspand?

Als het beoogde pand ouder is dan twee jaar, dan is niet nodig BTW te betalen. Het betalen van BTW kan alsnog voordelig zijn wanneer je wil profiteren van de aftrek van voorbelasting.

Ik wil investeren in een bedrijfspand als belegging. Waar moet ik rekening mee houden?

Het investeren in een bedrijfspand is aantrekkelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen op de balans. Je moet hierbij rekening houden met een aantal financiële zaken die zowel voor- als nadelig kunnen zijn. Onze financieel specialisten adviseren je hier graag over.

Wat betaal ik aan rentekosten?

Bij de aankoop van een bedrijfspand betaal je 6% aan overdrachtsbelasting. Deze hoor je niet af te trekken als kosten. Wel mag je dit op de balans plaatsen bij de vastgoedwaarde om dit vervolgens af te schrijven.

Wanneer je een financiering aanvraagt betaal je rentekosten en aflossing. Dat is afhankelijk van de rentevaste periode, de hoogte van de financiering en de schuld-marktwaarde verhouding (LTV). Rentekosten variëren tussen de 2,15% en 4,5%.

Maandelijks betaal je aflossing op de totale financiering. Daarnaast betaal je rentekosten die variëren tussen de 2,15% en 4,5%. Voor de bemiddeling door Financiering-Bedrijfspanden betaal je 750 euro aan opstartfee en 0,8%-1% aan succesfee, afhankelijk van de hoogte van de lening. Tot slot betaal je overige kosten die horen bij de financiering van de aankoop van een bedrijfspand. Denk aan taxatiekosten en overdrachtsbelasting (8% van het aankoopbedrag) Meer informatie over de totale kosten vind je op deze pagina.

Kan ik voor alle bedrijfspanden een financiering aanvragen?

Bedrijfspanden die bestemd zijn voor horeca, dienstverlening of industriële bedrijvigheid. Wanneer het pand minder courant is, kan er een lager bedrag verstrekt worden of wordt er kritischer gekeken naar de onderliggende onderneming.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.

Kan ik een bedrijfspand kopen zonder eigen geld?

Een zakelijke hypotheek dekt maximaal 70% van de aankoop. Dat betekent dat je 30% eigen geld nodig hebt voor de aankoop van je bedrijfspand. Een onderhandse lening, crowdfunding of angel investors kunnen helpen om het overige financieringsbedrag binnen te halen.