Je energielabel verhogen aan de hand van een energierapport? Zó pak je dat aan

Je bent pand- of vastgoedeigenaar en wilt het energielabel verhogen. Om grip te houden op je maandelijkse kosten, je bedrijfspand in waarde te laten stijgen of omdat het op dit moment (nog) niet voldoet aan het verplichte energielabel C voor veel kantoorpanden. De vraag is: waar kan je terecht om een energielabel te verkrijgen of te verhogen en hoe krijg je een energierapport? We vertellen er in dit artikel meer over.

Wat is een energielabel?

Het energielabel van jouw pand geeft meer informatie over de energieprestaties. Dit wordt uitgedrukt in letters, waarbij A zeer energiezuinig is en G het minst zuinig is. Je wilt natuurlijk dat het energielabel van je bedrijfspand (of vastgoed) zo hoog mogelijk (AAA) is, dat zorgt namelijk voor een aantal voordelen.

De voordelen van het verhogen van je energielabel

  • De waarde van je pand stijgt.
  • De energie-efficiëntie verbetert, waardoor je energierekening lager wordt.
  • Heb je een bedrijfspand van meer dan 100 m2? Dan ben je waarschijnlijk verplicht om energielabel C of hoger te hebben. Anders mogen er geen activiteiten worden uitgevoerd.
  • Je CO2-uitstoot en ‘ecologische voetafdruk’ wordt verkleind: daardoor draag je bij aan een beter milieu.
  • Financieringspartijen geven rentevoordelen op vastgoed met een gunstig energielabel.

Een energierapport aanvragen om je energielabel te verhogen

Voordat je je energielabel verhoogt, moet je eerst inzicht krijgen in de huidige situatie én weten op welke manier je je energielabel kunt verhogen. Een energieadviseur maakt zo’n energierapport op en geeft advies met welke maatregelen jij je pand kunt verduurzamen.Wij hebben al veel ondernemers geholpen aan goede energieadviseur. Je kunt ons dan ook altijd vragen naar een goede in je regio. Hier eerst een greep uit een aantal maatregelen die je kunt toepassen:

  • Spouwmuren, vloeren en het dak isoleren: het zorgt ervoor dat warme lucht niet meer ontsnapt. De verwarming hoeft minder hard te werken waardoor het verbruik én de energierekening flink dalen.
  • Energiezuinige kozijnen: bestaan de ramen in je bedrijfspand nog uit kozijnen met enkel glas? Kies dan voor nieuwe kozijnen met HR++-glas. Dit isoleert beter en daarmee bespaar je op de energierekening. Deze ramen en kozijnen zijn ook een goede inbraakpreventie: win-win!
  • Zonnepanelen: energie halen uit duurzame bronnen doe je door zonnepanelen op het dak te leggen. Je energierekening daalt en wanneer je in de toekomst je bedrijfspand verkoopt, heeft dat ook een positief effect op de verkoopprijs. Uitstoot uit duurzame bronnen wordt niet meegeteld in de berekening voor een energielabel.
  • Vervangen van de CV-ketel: stap over op een HR-combiketel. Dit is een eenmalige investering van 100 tot 200 euro, maar levert jaarlijks ook 100 euro per jaar op.

Zorg dat je dit energierapport opvraagt bij een EP-adviseur met EPA-certificaat. Neem contact met ons op en wij brengen je in contact met de juiste partij.

Wat kost een zakelijk energieadvies?

Voor een zakelijk energieadvies op maat ben je ongeveer tussen de €400 en €750 kwijt. Het grootste deel (80%) kun je terugkrijgen via de SVM-subsidie. Wil je naast advies ook ondersteuning in dit hele traject, dan kun je tot een bedrag van maximaal €2.500 subsidie ontvangen. Hiervoor moet je samenwerken met een erkende energieadviseur.

Verduurzamen op basis van het energieadvies uit het energierapport?

Op basis van het energierapport kun je starten met je pand verduurzamen. Vaak heb je daar een flinke investering voor nodig: geld dat je misschien voor andere doeleinden hebt gereserveerd. Toch is het slim om de verduurzaming van je bedrijfspand niet uit te stellen: op de (middel)lange termijn worden je kosten lager en binnen een aantal jaar heb je veel duurzame investeringen terugverdiend. Helemaal met de verschillende duurzame subsidies (ISDE, SDE++, EIA en MIA\Vamil) die worden verstrekt door de overheid.

Met een financiering via Financiering-Bedrijfspanden kun je het energieadvies alsnog verduurzamen. Je krijgt – afhankelijk van je financiële situatie – een financiering tot 80% van de marktwaarde van het bedrijfspand na verduurzaming. Benieuwd hoe het werkt?

Veelgestelde vragen rondom de verbouwing of verduurzaming van een bedrijfspand

Kan ik lenen als ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie hoeft niet altijd negatief te zijn. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of leaseauto heb je waarschijnlijk ook een BKR-registratie (wordt geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro). Wanneer de BKR-registratie negatief is (drie maanden op rij een betaalachterstand van ten minste 250 euro) heeft dit invloed op je lening. Om erachter te komen wat je kunt lenen, vul je bovenstaand formulier in. Onze adviseur beoordeelt dan de aanvraag.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.