Milieu investeringsaftrek

Auto’s die rijden op fossiele brandstoffen worden ingeruild voor elektrische exemplaren. Windparken op zee breiden uit, zodat energiebedrijven meer windenergie kunnen opwekken en steeds meer mensen die zonnepanelen op de daken leggen. Nederland verduurzaamt om de ambitieuze klimaatdoelen van 2050 te behalen. Ook scheelt verduurzamen in de portemonnee.

Ook voor ondernemers liggen er voldoende kansen op het gebied van verduurzaming. Door je panden te isoleren en te investeren in duurzame middelen draag je niet alleen bij aan de wereld van morgen, maar het heeft ook een positieve impact op je portemonnee. De meeste duurzame investeringen betalen zich binnen tien jaar terug. De overheid biedt fiscaal aantrekkelijke regelingen aan om particulieren én ondernemers te stimuleren om te verduurzamen. Voorbeelden hiervan zijn de Energie Investeringsaftrek, VAMIL en de Milieu investeringsaftrek. Op die laatste regeling gaan we op deze pagina dieper in.

Wat is de milieu investeringsaftrek?

De MIA, Milieu Investeringsaftrek, stimuleert de aankoop van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen zoals scheidingsapparatuur voor afval, elektrische vorkheftrucks of een groene gevel. Een deel van deze groene investeringen kun je als ondernemer aftrekken van je winst. Zo draag je niet alleen bij aan verduurzaming, maar wordt ook je bedrijfsbalans beloond. Met deze regeling kun je tot 45% van het investeringsbedrag in mindering brengen op je winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de impact van het middel.

In welke duurzame middelen kan ik investeren aan de hand van de Milieu Investeringsaftrek?

Om aanspraak te maken op de fiscale voordelen die gepaard gaan met de Milieu Investeringsaftrek, moet het middel op de milieulijst staan. De overheid werkt ieder jaar deze lijst bij. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld nieuwe en innovatieve grondstof-besparende productieapparatuur, productieapparatuur voor (producten van) biobased plastics of een 3D printer voor duurzamer produceren. De volledige milieulijst met daarop alle investeringen vind je op de website van het RVO.

De combinatie van MIA/Vamil

Als je op ‘mia subsidie’ of ‘milieu investeringsaftrek’ googled, dan zie je vaak MIA/VAMIL samen terugkomen. Het zijn twee losse regelingen die in combinatie met elkaar worden gebruikt. De investeringen die je voor de MIA kunt gebruiken, kun je ook inzetten voor de VAMIL en vice versa. Met de VAMIL kan je een een investering op een willekeurig moment afschrijven. De willekeurige afschrijving is maximaal 75%. Bespreek met je boekhouder of met ons welke regeling voor jouw organisatie fiscaal het aantrekkelijkst is.

Hoe kom je in aanmerking voor de Milieu Investeringsaftrek?

Iedere ondernemer in Nederland kan gebruik maken van de Milieu Investeringsaftrek.  Hierbij zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

  • Het middel staat op de milieulijst;
  • Het middel is niet eerder gebruikt;
  • De minimale investering in dit middel bedraagt 2.500 euro per middel;
  • De investering is bedoeld voor de aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel;
  • Als je aanspraak wilt maken op de Milieu Investeringsaftrek, heb je géén recht op de EIA-regeling. Wel kun je deze regeling combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Via de website van het RVO moet je binnen drie maanden na aanschaf een melding maken van je investering. Je ontvangt daarna een ontvangstbevestiging die je moet opslaan in je boekhouding. In je belastingaangifte neem je deze regeling mee, de Belastingdienst besluit uiteindelijk of je recht hebt op het fiscaal voordeel.

Investeren in duurzame bedrijfsmiddelen

Om gebruik te maken van de verschillende fiscale voordelen, moet je vooraf investeren. Met geld dat misschien niet op de bankrekening staat of dat een andere bestemming heeft. Terwijl je de investeringen niet wilt uitstellen, omdat ze op de lange termijn extra voordeel opleveren én bijdragen aan een positieve impact op het milieu.

Een zakelijke verduurzamingshypotheek is een lening, speciaal om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. Via Financiering-Bedrijfspanden kun je berekenen hoeveel je kunt lenen en wat je maandelijks betaalt aan aflossing plus rentekosten.

De voordelen van de Milieu Investeringsaftrek

  • Je draagt bij aan een betere wereld voor de volgende generatie.
  • Je wordt minder afhankelijk van niet-duurzame energie.
  • Je hebt meer grip op je energierekening met duurzame alternatieven zoals zonnepanelen.
  • De meeste duurzame investeringen heb je binnen enkele jaren terugverdiend.
  • Vanuit de overheid kom je naast de Milieu Investeringsaftrek nog in aanmerking voor andere fiscale regelingen.
  • Je bedrijfspand wordt meer geld waard als je investeert in de verduurzaming ervan.
  • Ondernemers met een kantoor van 100m2 of meer moeten vanaf 2023 energielabel C hebben. Heb je nu geen label of energielabel D t/m G? Dan moet je waarschijnlijk je kantoor verduurzamen om er in 2023 nog gebruik van te kunnen maken.

Meer weten over het verduurzamen van je bedrijfspand? Wij verwijzen je graag naar de juiste partij door in ons netwerk. Neem hierover contact met ons op.

Waarom kiezen voor een verduurzamingshypotheek via Financiering-Bedrijfspanden?

Kiezen voor een verduurzamingshypotheek via ons? Dan profiteer je van de volgende voordelen:

Je ontvangt een financiering tot max. 80% van de marktwaarde bedrijfspand (na aanpassing/ verbouwing);

Ons financieringstraject heeft korte en heldere tijdslijnen;

Als onafhankelijke partij vergelijken we verschillende financiers en bepalen we op basis van jouw situatie de financier met de scherpste rentes en beste voorwaarden;

Je hebt gedurende het hele traject één vast aanspreekpunt met jarenlange ervaring in de vastgoedbranche;

Toegang tot ons netwerk van energieadviseurs voor maatadvies voor je bedrijfspand.

Veelgestelde vragen rondom de verbouwing of verduurzaming van een bedrijfspand

Kan ik lenen als ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie hoeft niet altijd negatief te zijn. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of leaseauto heb je waarschijnlijk ook een BKR-registratie (wordt geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro). Wanneer de BKR-registratie negatief is (drie maanden op rij een betaalachterstand van ten minste 250 euro) heeft dit invloed op je lening. Om erachter te komen wat je kunt lenen, vul je bovenstaand formulier in. Onze adviseur beoordeelt dan de aanvraag.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.