Vastgoed verduurzamen

Je wedt liever niet op één paard als het op je vermogen aankomt. Daarom ben je bezig met meerdere inkomstenstromen, zodat je je vermogen beschermt. Één daarvan is investeren in vastgoed. Je koopt woningen op, verbouwt ze en verkoopt ze daarna met winst door. Het welbekende ‘flippen’. Of je gaat je verhuurde woning isoleren om grip op de energierekening te houden. Ga je je vastgoed verduurzamen, dan levert dat direct maandelijks voordeel op én de waarde van het pand stijgt.

Maar hoe pak je dat aan? Van welke fiscale regelingen kun je gebruik maken en wat als je geen eigen geld hebt om hierin te investeren? Alles over vastgoed verduurzamen lees je op deze pagina.

Wat is de subsidie ‘zonnepanelen bedrijven’?

De overheid wil op grote schaal duurzaamheidsdoelen doordrukken, vandaar dat er verschillende subsidies, waaronder de EIA, VAMIL/MIA en SDE++, beschikbaar worden gesteld voor ondernemers. Er is een specifieke subsidie beschikbaar voor woningeigenaren en zakelijk gebruikers om met fiscaal voordeel zonnepanelen aan te schaffen: namelijk de ISDE.

Waarom is het slim om vastgoed te verduurzamen?

Niet-duurzame bronnen waaruit we energie putten, raken op. Het is belangrijk om over te stappen op duurzame bronnen – om het ook voor de volgende generatie hier op aarde leefbaar te houden. Daarom is het belangrijk om te verduurzamen. Daarnaast zorgt verduurzaming ook voor financieel gewin: de energiekosten gaan per direct omlaag en je pand stijgt in waarde. Ideaal: zo houd je grip op de energiekosten van je huurders en kun je in de toekomst je pand met winst verkopen. Om de volgende redenen is het slim om juist nu vastgoed te verduurzamen:

  • Milieubewustzijn: Door vastgoed te verduurzamen, draag je bij aan de vermindering van de ecologische impact. Je wordt minder afhankelijk van niet-duurzame energiebronnen.
  • Energiebesparing: Ga je vastgoed verduurzamen, dan kijk je niet alleen naar de energiebron, maar ook naar de energie-efficiëntie van gebouwen. Door te isoleren blijft warmte bijvoorbeeld beter hangen en bespaar je energie.
  • Waardestijging van vastgoed: Ga je verduurzamen, dan wordt het energielabel van je woning of pand hoger. Dat zorgt voor waardevermeerdering van je vastgoed.
  • Regelgeving: in sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om te verduurzamen. Sinds 2023 zijn de meeste kantoorpanden met een oppervlakte vanaf 100m2 verplicht energielabel C te hebben. Heeft het pand geen energielabel, dan mag het niet meer gebruikt worden.
  • Subsidies: er zijn verschillende subsidies die het fiscaal aantrekkelijker maken om juist nu te investeren in verduurzaming van je vastgoed. Daarmee wordt de terugverdientijd van de duurzame middelen verkort. Voorbeelden voor ondernemers zijn onder andere de ISDE, SDE++, EIA en MIA\Vamil. Daardoor wordt de terugverdientijd van duurzame investeringen korter.

Hoe kun je het beste je vastgoed verduurzamen?

Het energielabel van je vastgoed opkrikken en grip houden op de energierekening? Met deze aanpassingen kun je vastgoed verduurzamen:

  • Energie opwekken uit duurzame energiebronnen (installatie van zonnepanelen, een warmtepomp of windturbines).
  • Installatie van waterzuinige installaties (regenwater voor irrigatie, het installeren van waterzuinige sanitaire voorzieningen en het hergebruiken van water)
  • Je vastgoed isoleren: gevels, daken, ramen en wanden isoleren zodat er geen energie wordt verspild.
  • Installatie van energiebeheersystemen, slimme thermostaten en verlichtingsregelingen om het energieverbruik te optimaliseren en te verminderen.

Welke subsidies zijn er op het gebied van verduurzaming?

De volgende regelingen zorgen voor fiscaal voordeel als je investeert in duurzame middelen:

ISDE ++ en ISDE

De ISDE en SDE++ stimuleert ondernemers én huiseigenaren om te investeren in het opwekken van duurzame energie.

SVM

Veel ondernemers willen verduurzamen of hun energielabel verhogen. MKB’ers kunnen met de SVM-subsidie een adviseur inhuren voor energie-advies of voor ondersteuning bij het uitvoeren van maatregelen uit het advies.

EIA en MIA/Vamil

Voor bedrijven die investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke investeringen kun je als ondernemer aanspraak maken op de EIA, MIA en VAMIL-subsidies. De rijksoverheid heeft een energielijst (EIA) en Milieulijst (MIA\Vamil) opgesteld met daarop alle duurzame middelen waarbij je recht hebt op subsidie als je hierin investeert.

Let erop dat je per middel maar één subsidie mag kiezen. Je kunt dus bijvoorbeeld niet dubbel fiscaal voordeel halen op een warmtepomp door het in te dienen bij de EIA en ISDE. Bekijk dus welke subsidie het meeste voordeel geeft en meld je aan via de site van de Rijksoverheid. Wil je hierover advies inwinnen? Neem contact op met ons en wij brengen je in contact met de juiste specialisten in ons netwerk.

Vastgoed verduurzamen met een Financiering van Financiering-Bedrijfspanden

Zolang de Nederlandse overheid nog verschillende subsidies biedt voor het verduurzamen van vastgoed, is het slim om hier juist nu in te investeren. Heb je op dit moment niet de juiste middelen? Dan kun je je vastgoed verduurzamen met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden.

Wij werken als onafhankelijke adviseur en vergelijken de verschillende financiers en voorwaarden, zodat jij het beste advies ontvangt. Via onze rekentool bereken je alvast wat je maandelijks aan aflossing kwijt bent. De voordelen van samenwerken met ons op een rijtje:

  • Wij zijn de vastgoedexpert op het gebied van bedrijfspanden en commercieel vastgoed, met toegang tot alle relevante financiers
  • Je ontvangt de scherpste financierings offertes voor je bedrijfspand
  • Je krijgt een vaste adviseur/aanspreekpunt tijdens het gehele financieringstraject
  • We opereren onafhankelijk: daardoor krijg je eerlijk en transparant advies
  • Volledige ondersteuning en advies bij het verduurzamen van je bedrijfspand
  • Onze diensten bieden wij tegen scherpe en transparante tarieven/voorwaarden
  • Duidelijk en onafhankelijk advies met korte doorlooptijden
  • Betalingsafspraak bij acceptatie aanbieding financiering

Veelgestelde vragen rondom de verbouwing of verduurzaming van een bedrijfspand

Kan ik lenen als ik een BKR-registratie heb?

Een BKR-registratie hoeft niet altijd negatief te zijn. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of leaseauto heb je waarschijnlijk ook een BKR-registratie (wordt geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro). Wanneer de BKR-registratie negatief is (drie maanden op rij een betaalachterstand van ten minste 250 euro) heeft dit invloed op je lening. Om erachter te komen wat je kunt lenen, vul je bovenstaand formulier in. Onze adviseur beoordeelt dan de aanvraag.

Waar kan ik terecht voor aanvullende financieringsbehoeften (werkkapitaal, leasing of factoring)?

Hiervoor kun je op onze andere website terecht: www.finding.nl of neem direct contact op via info@finding.nl.