Hoe krijg ik een energielabel?

Hoe krijg ik een energielabel? 1000 667 Joan

Hoe krijg ik een energielabel?

Steeds meer mensen hechten waarde aan duurzaamheid. Een goede ontwikkeling, want we willen natuurlijk een gezonde en leefbare wereld doorgeven aan de volgende generatie. Daarnaast levert verduurzamen op de lange termijn extra geld op. Vanuit de overheid wordt dit gestimuleerd met subsidies en maatregelen. Een van die maatregelen is dat de meeste kantoorpanden boven de 100m2 energielabel C of hoger moeten hebben.

Een energielabel geeft de energieprestaties van een pand of woning weer. Hoe minder energie wordt verbruikt, hoe hoger het energielabel. Een hoog energielabel biedt een hoop voordelen voor huis- en pandeigenaren. Maar hoe krijg je een energielabel? We vertellen het op deze pagina.

Wat houden de energielabels in?

Energielabels worden uitgedrukt in letters van het alfabet: A t/m G: energielabel A is het zuinigst, energielabel G is het minst zuinig. Hoe dichter bij energielabel A, hoe zuiniger je woning of bedrijfspand is. Welk energielabel je pand of woning heeft, wordt bepaald op basis van een aantal factoren:

  • Aandeel hernieuwbare energie
  • Wel of geen aardgasaansluiting
  • Warmtebehoefte in de wintermaanden
  • Risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden
  • Mate van isolatie (gevels, panelen, daken, vloeren, ramen en buitendeuren)
  • De installaties in huis (verwarming, warmwatervoorziening, zonneboiler, ventilatie, koeling en zonnepanelen)

Waarom is een energielabel belangrijk?

Het is handig om inzicht te krijgen in je energievoorziening- en verbruik van je woning of pand. Op die manier krijg je meer grip op je energierekening en kun je gericht aan de slag met het verduurzamen van je pand. Daarnaast is het belangrijk om in de volgende situaties een (hoog) energielabel te hebben:

Hoe kun je een energielabel aanvragen?

Heb je een energielabel nodig? Controleer eerst of het pand op dit moment al een energielabel heeft. Dit kun je inzien via de website van MijnOverheid voor woningen. Voor bedrijfspanden kun je hiervoor het beste contact opnemen met een energieadviseur. Deze helpt je ook met het aanvragen van een energielabel. Neem contact op met ons en wij verwijzen je graag door naar een bekwame energieadviseur.

Het energielabel van je pand verhogen door te verduurzamen?

Wil je je energielabel van je pand verhogen om het aantrekkelijker te maken voor huurders of omdat het verplicht is? Nu is een goed moment. De overheid biedt verschillende subsidies aan die ondernemers stimuleren hun bedrijfspand te verduurzamen. Voorbeelden hiervan zijn de EIA subsidie, MIA & VAMIL. Daarnaast neemt de populariteit op het gebied van het opwekken van duurzame energie toe: start hiermee direct om nog te profiteren van de voordelen.

Deze aanpassingen zorgen voor een verhoging van je energielabel

Een energieadviseur kan je precies inzicht geven welke aanpassingen je helpen om meer te verduurzamen:

  • Spouwmuren, vloeren en het dak isoleren: het zorgt ervoor dat warme lucht niet ontsnapt. De verwarming hoeft minder hard te werken waardoor het verbruik én de energierekening flink dalen.
  • Energiezuinige kozijnen: bestaat je kantoor nog uit ramen met kozijnen van enkel glas? Kies dan voor nieuwe kozijnen met HR++-glas. Dit isoleert beter en ook hierdoor bespaar je op de energierekening. Deze ramen en kozijnen zijn ook een goede inbraakpreventie: win-win!
  • Zonnepanelen: energie halen uit duurzame bronnen doe je door zonnepanelen op het dak te leggen. Je energierekening daalt en wanneer je in de toekomst je bedrijfspand verkoopt, heeft dat ook een positief effect op de verkoopprijs.
  • Vervangen van de CV-ketel: stap over op een HR-combiketel. Dit is een eenmalige investering van 100 tot 200 euro, maar levert jaarlijks ook 100 euro per jaar op.

Afhankelijk van je situatie en de huidige maatregelen is het slim om met een specialist te bepalen welke maatregelen nodig zijn. We helpen je graag met het vinden van de juiste partner.

Verduurzaam met een financiering van Financiering-Bedrijfspanden

Het verduurzamen van je bedrijfspand of verhuurde woning gaat gepaard met grote investeringen. Dit bedrag is waarschijnlijk niet zomaar beschikbaar op de rekening. Financiering-Bedrijfspanden helpt je met een passende financiering zodat benodigde investeringen kunnen worden gedaan. Hiermee haal je meer rendement uit je pand of  woning.

De voordelen van een financiering via Financiering-Bedrijfspanden:

Ons financieringstraject heeft korte en heldere tijdslijnen;

Je ontvangt een financiering tot max. 80% van de marktwaarde bedrijfspand (na aanpassing/ verbouwing);

Als onafhankelijke partij vergelijken we verschillende financiers en bepalen we op basis van jouw situatie de financier met de scherpste rentes en beste voorwaarden;

Je hebt gedurende het hele traject één vast aanspreekpunt met jarenlange ervaring in de vastgoedbranche;

Op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?

Ben je als ondernemer bezig met vastgoed, je vermogen veiligstellen, duurzaamheid en rendement vergroten? Een keer per kwartaal delen we de belangrijkste ontwikkelingen, inzichten en tips rondom deze onderwerpen. Meld je aan en blijf up to date.
* Verplichte velden